Selv om fristen for skolenedlæggelser er overskredet, planlægger Rudersdal Kommune at nedlægge Egebækskolen til sommer. Illustrationen er et udsnit af folkeskolen.dks kort over årets skolenedlæggelser og -sammenlægninger.

Kommune klar til at bryde loven for at nedlægge specialskole

Rudersdal Kommune vil nedlægge specialskolen Egebækskolen efter dette skoleår på grund af faldende elevtal. Beslutningen ventes at blive truffet på byrådsmødet i maj. Nu har kommunen opdaget, at den overskrider tidsfristen for at nedlægge skoler, men det får ikke politikerne til at ændre kurs.

Offentliggjort

Flere specialskoler udsættes forændringer

Egebækskolen i Rudersdal Kommune er ikke den enestespecialskole, der bliver udsat for markante strukturforandringertil sommer. Det viser Folkeskolens årlige undersøgelse afskolenedlæggelser og skolesammenlægninger.

I Ballerup flyttes Ordblindeinstituttet til Lundebjergskolen,men bevarer sin status som selvstændig specialskole.

Observationsskolen Bøgestrøm Skole, der ligger på Sydsjælland,men ejes af Gladsaxe Kommune, bliver nedlagt.

I Frederikssund har Gyldenstenskolen fire geografisk adskilteafdelinger. Til sommer lægges den ene afdeling sammen medSpecialskolen ved Kæret, mens de tre andre fusionerer JægersprisSkole.

I Hjørring nedlægges Kløverskolen. Til gengæld opretter kommunenen ny specialskole, som kommer til at bestå af de nuværendespecialklasserækker. I de fleste tilfælde fortsætter eleverne ideres nuværende afdeling på folkeskolerne. Den nye specialskole fårfælles ledelse med Hjørring Ungdomscenter.

I Frederikshavn lægges Heldagsskolen sammen med tre folkeskolertil én skole med undervisning på fire matrikler.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Egebækskolen er en kombineret døgninstitution og specialklasserække, og det to afdelinger drives under henholdsvis serviceloven og folkeskoleloven. Der er næsten ingen døgnanbragte børn tilbage, så Rudersdal Kommune vil nedlægge skolen og flytte de 30 elever og medarbejdere til Skovlyskolen, hvor der er en tilsvarende specialklasserække. Men kommunen har overset, at beslutningen om at nedlægge skolen skulle være truffet senest 1. marts.

Se Danmarkskortet: Hver femte skole forsvundet siden 2007

"Det er ikke noget, vi har problematiseret. Skolen kører sådan set videre efter sommerferien, for man er ikke klar til at modtage eleverne på Skovlyskolen. Men formelt indgår elever og medarbejdere i Skovlyskolens planlægning", siger Martin Tinning, områdechef for skole og familie.

Chef kalder nedlæggelsen for en pragmatisk fornuftig tilgang

Martin Tinning kalder beslutningen om at nedlægge Egebækskolen efter tidsfristen for en pragmatisk fornuftig tilgang.

"Eleverne vil typisk skulle flytte i forbindelse med en ferie. Om det bliver juleferien eller vinterferien, kan jeg ikke sige. Vi er nødt til at afvente den formelle beslutning i kommunalbestyrelsen på mødet i maj. Vi kan ikke sende ombygningen af Skovlyskolen i udbud, før den endelige beslutning om at nedlægge Egebækskolen er truffet", siger han.

Gladsaxe nedlægger specialskole på Sydsjælland

På sit møde den 18. februar i år godkendte udvalget direktionens indstilling om at nedlægge skolen, og det bakkede kommunalbestyrelsen på sit møde den 4. marts. Altså fire dage efter tidsfristen var udløbet.

Dertil kommer, at et forslag om at nedlægge en skole skal have været i høring i mindst otte uger, inden byrådet kan træffe beslutningen. I Rudersdal udløb høringsfristen først i sidste uge.

Tidsfrist fremgår ikke af bekendtgørelsen om skolenedlæggelser

At kommunen overskrider tidsfristen kom frem under researchen til fagbladet Folkeskolens årlige undersøgelse af skolenedlæggelser og skolesammenlægninger. På mødet i børne- og ungeudvalget midt i april gjorde direktionen politikerne opmærksom på, at lukningen skulle have været besluttet af byrådet inden 1. marts.

Specialskole kører videre med færre elever efter sammenlægning

"Fejlen skyldes, at der i 2014 kom en ny bekendtgørelse om nedlæggelse af en folkeskole, som i modsætning til den tidligere bekendtgørelse ikke fastsætter 1. marts som tidsfristen, men i stedet henviser til bestemmelserne i folkeskoleloven, forklarede direktør Henning Bach Christensen under punktet meddelelser.

Direktionen overså altså, at den nye bekendtgørelse henviser til folkeskolelovens paragraf 24, hvor der står, at "endelig beslutning skal være truffet senest den 1. marts i det kalenderår, hvor nedlæggelsen skal have virkning fra august".

Kommunen holder fast i sin beslutning

Ikke desto mindre anbefalede forvaltningen politikerne at fortsætte processen som aftalt "af hensyn til børn og medarbejdere".

Områdechef Martin Tinning erkender, at kommunen dermed overtræder loven.

"Formelt, ja, men det giver ikke mening at fortsætte tilbuddet. Vi har været igennem en lang proces, som vi har ikke kunnet nå at fremme, fordi vi skulle lave en del analysearbejde", siger han.

Hårde tider for opholdssteder koster særlig specialskole livet

Martin Tinning vedgår, at kommunen ikke havde holdt fast i sin beslutning, hvis det havde drejet sig om en skole med 1.000 elever.

"Ingen har anfægtet, at vi vil lukke Egebækskolen. Der er ingen forældre i skolebestyrelsen, men der vil altid være forældre, som er bekymrede over, at deres børn skal skifte til andre rammer - om de bliver, som dem de kender. Derfor er det vigtigt, at medarbejderne følger med over i det nye tilbud", siger Martin Tinning.

Lærerne skal ikke stilles ringere af kommunens lovbrud

Marianne Toftgaard, formand for Rudersdalkredsen, er glad for, at ingen af de 13 lærere bliver afskediget. Men i kredsens høringssvar gør hun alligevel opmærksom på, at kommunen overtræder folkeskoleloven.

Specialskole nedlægges som konsekvens af inklusion

"Eleverne på Egebækskolen er så anderledes, at det er relevant, at lærerne fortsat har deres egen en tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant. Det ville de have været sikret i mindst et år endnu, hvis kommunen havde fulgt loven. Lærerne skal ikke stilles ringere, fordi kommunen bryder loven, så det skal vi have en forhandling med kommunen om", siger Marianne Toftgaard.

Hun vil også sikre lærerne, at de kan beholde deres tillæg for at arbejde på en heldagsskole.

"Lærerne skal ikke gå ned i løn, for i praksis kommer de til at arbejde med de samme elever, bare under en anden skole", siger hun.

Skolen ville være blevet udsultet

Om nødvendigt må Rudersdal Kommune forklare Undervisningsministeriet om, hvorfor skolen bliver nedlagt efter tidsfristen, siger Martin Tinning.

"Hvis ministeriet pålægger os at bevare skolen, må vi gøre det. Men det har ikke været muligt at lave den endelige indstilling om nedlæggelse noget før, blandt andet fordi vi skulle have en løsning for de seks døgnanbragte børn på plads. Hvis skolen skulle fortsætte, ville der være sket en gradvis udsultning, og vi ville have været nødt til at fyre fire-fem medarbejdere. Nu bliver alle lærere flyttet samlet over på Skovlyskolen", siger han.

Vestjyske elever mister deres specialskole og får op mod 50 kilometer i skole

Ifølge Undervisningsministeriet er det ikke muligt at søge dispensation fra loven. Med andre ord skal en kommune følge reglerne, når den vil nedlægge en skole. Det er dog ikke ministeriet, men statsforvaltningen der fører tilsyn med, om kommunerne overholder loven.