»Man har nogle statslige forventninger om, at alle skal have det samme timetal, men man har ikke fundet pengene til det«, siger historiker Ning de Coninck-Smith.Foto: Kristian Granquist
Den fælles folkeskole er en illusion
Med folkeskolereformen er det slut med kæmpemæssige forskelle på elevernes timetal fra kommune til kommune. Derfor tvinges mange til at spare på blandt andet lærernes forberedelse og på antallet af lærere og pædagoger.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvilken skolegang et dansk barn får, afhænger i høj grad af, hvor han eller hun bliver født. Kommunerne driver nemlig folkeskoler for så forskellige beløb som 44.000 og 92.000 kroner per elev. Næstformand i Danmarks Lærerforening Dorte Lange mener langtfra, at man kan tale om en fælles folkeskole:
»Vi har kun en fælles folkeskole, i den forstand at det er Folketinget, der sætter rammerne. Vi agerer under den samme lovgivning og med de samme mål og krav. Det burde medføre, at kommunerne kan give de samme muligheder. Men der er altid en forskel i resurser og anvendelsen af dem«, pointerer hun.
Forskellene kommer til dels fra den danske skolehistorie. For selvom undervisningspligten rundede 200 år i fjor, er »folkeskolen« kun 115 år gammel. I 1899, hvor klassekamp blev til »den danske model«, var tanken med folkeskolen at bygge bro over klasseskel og konflikt, ved at børn af høj og lav sad på samme skolebænk, fortæller professor og kvinden bag fembindsværket »Dansk skolehistorie«, Ning de Coninck-Smith.
Annonce:
»Men allerede ved sin fødsel var folkeskolen en illusion, for dengang var den særlige danske undervisningspligt for længst indført. Så hvor de fattige fik pligt til at sende deres børn i skole og reelt kun kunne vælge folkeskolen, havde de rige blot pligt til at lade deres børn undervise - de kunne sagtens vælge at lade det ske i en af de private skoler«, forklarer hun.
Med den seneste folkeskolereform har flertallet i Folketinget besluttet at forsøge at rette op på nogle af de mange forskelle i den danske folkeskole. Hvor der tidligere kunne være op til et helt skoleårs dansktimer til forskel mellem to elevers skoleforløb i to forskellige kommuner, er der fra i år et fast ugentligt timeantal i både indskoling, mellemtrin og udskoling. Og alle elever garanteres et årligt minimumstimetal i hvert fald i dansk, matematik og historie. Ning de Coninck-Smith mener dog stadig ikke, at man kan tale om en fælles folkeskole.
»Vi bliver som samfund nødt til at spørge os selv: Er det det, vi vil, eller er den mangfoldighed et problem? Lige nu trækker tiltagene i modsatte retninger. Man prøver at stramme op med fælles krav til for eksempel timetal, samtidig med at kommunerne har stor frihed til at fortolke lovgivningen«, siger Ning de Coninck-Smith.
Skoleledernes formand, Claus Hjortdal, er enig med Ning de Coninck-Smith i, at der politisk bliver trukket i to forskellige retninger:
»På den ene side vil man have spændende, anderledes, innovativ, kreativ, praksisorienteret undervisning i samarbejde med musikskolen og den lokale tømrer - Emil og hans fuglekasse. På den anden side skal alle timer afrapporteres for, om de er varetaget af en linjefagsuddannet lærer, for at sikre kvaliteten, og i 2020 skal alle have linjefag«.
Annonce:
Han efterspørger, at skolelederne får det råde- og ledelsesrum, som der blev talt så meget om under de hektiske forhandlinger om lærernes arbejdstid i foråret 2013. Vilkårene er forskellige i kommunerne, men mange steder er pengene der simpelthen ikke. Og det rammer kvaliteten, mener Claus Hjortdal.
»Folketinget har bestemt, at eleverne på de tre trin skal have henholdsvis 30-33-35 timer, og så er det op til skolelederen at få det til at gå op. Der er jo en grund til, at lektiecafeen nogle steder er 27 elever til én pædagog. Men dér, hvor man for alvor ser vilkårsforskellene, er på lærernes undervisningstimetal - for eksempel er der kommuner med 810 timer i gennemsnit per lærer, og hvor man ikke har penge til vikardækning - det må lærerne også klare oveni«, fortæller han.
Det billede genkender næstformand i DLF Dorte Lange tydeligt. Hun mener, at den nye, høje barre for antallet af undervisningstimer presser lærernes forberedelsestid, fordi skolelederne udelukkende kan skrue på lærernes timetal for at få enderne til at nå sammen. Og det får store konsekvenser, frygter hun.
»Lige nu ser vi kun de problemer, som ligger helt i overfladen; som ringe udnyttelse af bevægelse eller lektiecafeen. De virkelige problemer, som vi kommer til at se på længere sigt, oplever lærerne allerede i dag - for deres mulighed for at levere undervisning af høj kvalitet forringes, fordi der ikke er forberedelsestid nok, og det kommer til at give store konsekvenser for elevernes læring«, siger hun.
Dorte Lange efterspørger, at kommunerne begynder at leve op til deres ansvar for folkeskolen, blandt andet ved at sikre mere lige vilkår på tværs af landet.
»Kommunerne krævede selv, at der ikke skulle være en arbejdstidsaftale, så de bærer også ansvaret for, at det ikke ender med dårligere undervisningskvalitet. Vi ser allerede, at nogle kommuner har svært ved at rekruttere lærere på grund af den måde, de driver skole på. Og det er helt tydeligt, at de kommuner, som har succes med at tiltrække lærere, også er de kommuner, som har en aftale med den lokale lærerkreds«, fastslår Dorte Lange.
Også i forældreforeningen Skole og Forældre mærker man forskellene mellem landets folkeskoler tydeligt. Formand Mette With Hagensen mener, det er okay, at der er lidt forskel på skolerne - men vi skal til at passe på, at det ikke bliver for meget.
»Med de enorme forskelle, vi ser nu, er det næsten et lotteri, hvilken undervisning dit barn får, alt efter hvor barnet går i skole«, siger hun. Hun mener, at flere minimumskrav kunne være med til at mindske forskellene.
»Med reformen har vi timetal som minimum, men det kunne være rart, hvis der også var minimumsstandarder på andre områder. Der er kæmpe forskelle på svømning, lejrskoler og ture ud af huset. Der måtte gerne være minimumskrav til, hvad der kan lade sig gøre inden for den økonomi, som kommunerne stiller til rådighed«, siger Mette With Hagensen.
Undervisningsminister Christine Antorini vil ikke kommentere lærernes forberedelsestid midt i overenskomstforhandlingerne, men siger i en skriftlig kommentar: »Med folkeskolereformen skaber vi en bedre fælles ramme for alle danske folkeskoler. Vi sætter klare mål for, hvad eleverne skal kunne, gennem de forenklede Fælles Mål, og vi har fastlagt et højt fælles minimumstimetal i en række fag, herunder i dansk og matematik. Med lektiehjælp og faglig fordybelse sikrer vi, at alle får mulighed for at blive støttet og udfordret fagligt, uanset hvor de kommer fra, og hvilken hjælp de kan få derhjemme. Det er alt sammen elementer, der skaber mere ensartede vilkår for elever og skoler på tværs af landet. Men det er fortsat vigtigt, at kommuner og skoler har frihed til at tilrettelægge undervisningen, så den tager udgangspunkt i de lokale behov og forudsætninger for læring.«