”Vi kommer ikke til at gå med i en aftale, der ligner det, regeringen har lagt op til”, siger Jacob Mark.

SF vil have frihed til at gælde for alle skoler:
Vi har ikke brug for flere forsøg

Regeringens planer om blandt andet at sætte flere folkeskoler fri fra en stor del af den nuværende lovgivning, møder nu pludselig modstand fra støttepartiet SF.

Offentliggjort Sidst opdateret

Partierne er i dag indkaldt til forhandlinger om, hvilke frihedsgrader skolerne skal have i de kommuner, som vælger skoleområdet i regeringens planlagte velfærdsaftaler med frihedsforsøg i alle kommuner. Men nu kaster SF's tilbagevendte undervisningsordfører Jacob Mark en bombe ind i forhandlingerne:

”Vi kommer ikke til at gå med i en aftale, der ligner det, regeringen har lagt op til”, siger Jacob Mark til folkeskolen.dk

Lægger op til ligelig fordeling mellem de tre områder

Indtil videre er det ikke meget konkret, der er kommet ud om regeringens ønsker om at udvide frihedsgraderne til resten af landet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede i sin seneste nytårstale, at de massive frihedsgrader i Holbæk og Esbjerg Kommune også skal kunne gives til skoler i resten af landet. Siden slog statsministeren fast, at hver kommune kun må sætte ét af de tre velfærdsområder - skole, ældre og dagtilbud - fri.

Senest er der kommet nye detaljer frem i den nyligt indgåede aftale med KL om kommunernes økonomi. Her kan det læses, at fordelingen af de tre velfærdsområder skal ”nogenlunde” ligelig, og at der skal ”være en spredning i forhold til geografi, kommunestørrelse og socioøkonomiske forhold på hvert af de tre velfærdsområder”.

SF: Forlæng friheden og giv den til alle

Men dén ide møder modstand fra SF. Ifølge Jacob Mark er der ikke brug for et nyt forsøg, der ikke omfatter alle landets folkeskoler.

”Jeg har fulgt Holbæk meget tæt, og det går jo fremragende. Frihed skaber motivation, lyst og glæde hos både elever og voksne. Så der er ikke behov for flere knopskydninger med frihed forskellige steder i landet, og man binder tilmed kommunerne til kun at måtte give frihed til et af de tre områder. Så hvis man giver frihed til skolen, må de ikke også give frihed til dagtilbuds- og ældreområdet. Den tanke er vi grundlæggende imod”, siger Jacob Mark, der er bosat i Holbæk og privat danner par med kommunens borgmester.

I stedet ønsker partiet, at alle landets folkeskoler skal have samme frihed som i Esbjerg og Holbæk.

”Vi skal forlænge det nuværende forsøg fra kun at gælde tre år til faktisk at gælde et helt skoleforløb, og det skal gælde for alle landets skoler”.

SF: Vi ved allerede, hvad der virker

Ifølge SF-ordføreren er der slet ikke brug for flere forsøg på skoleområdet. Han mener, at der er erfaringer nok.

”Vi er et sted, hvor vi kan blive klogere ved at eksperimentere med frihed til dagtilbuds-, ældre- og beskæftigelsesområdet (fire kommuner får lov at sætte beskæftigelsesområdet fri, red.). Men på skoleområdet ved vi godt, hvor problemerne er, og det er politikerne selv, der har skabt den via den enorme styring”.

Han erkender, at det bliver svært at få tilstrækkelig opbakning til partiets ønsker. Derfor har han også et alternativt forslag med i ærmet til dagens forhandlinger.

”Hvis ikke de andre er klar til at give den frihed nu til alle skoler, bør man i Sammen om skolen blive enige om, hvilke frihedsgrader man er klar til at give alle skoler nu. Når så forsøget i Holbæk og Esbjerg er færdigt om to år, kan man lære af det og på den baggrund give skolerne flere frihedsgrader”, siger han.

Mangler regeringen inspiration til, hvad sådan en plan kan få af titel, peger han på regeringens egne reformudspil ’Danmark kan man mere’, der indtil videre rummer en etter og en toer.

”Man kunne lave en ’Frihed i skolen kan mere 1’ som første etape og så bagefter ’Frihed i skolen kan mere 2'”.