Valg i USA

Den demokratiske vicepræsidentkandidat besluttede sig for at stille op i politik, da en af hans elever blev afvist til et vælgermøde.

Lærer kan blive den næste amerikanske vicepræsident

Amerikanske medier fortæller, at Tim Walz bliver den demokratiske præsidentkandidat Kamala Harris' såkaldte running mate. Han har 20 år som geografilærer bag sig, er gift med en lærer og søn af en skoleleder, og han fik ideen til at gå ind i politik, da han var til demonstration med sine elever. 

Publiceret Senest opdateret

Den 5. november skal amerikanerne stemme til det 60. præsidentvalg. Kampen kommer til at stå mellem tidligere præsident Donald Trump fra Republikanerne og nuværende vicepræsident Kamala Harris fra Demokraterne. Men ikke uvæsentligt er, hvem de to partiers præsidentkandidater har valgt som deres såkaldte running mates, altså hvem der skal være deres respektive vicepræsident. Her er det netop kommet frem, at Kamala Harris har valgt den 60-årige Tim Walz.

Han er i dag guvernør i staten Minnesota, men han er uddannet samfundsfagslærer (social science) og har undervist 20 år i geografi på den offentlige skole Mankato West High School i Minnesota. 

Han har derfor også klare holdninger til skole. Han er modstander af, at lærere skal have løn efter elevernes resultater, har arbejdet for støtte til offentlige skolebygninger og for at sænke de studerendes betaling for uddannelse. Ifølge Wikipedia har han bl.a. i 2009 sagt, at det vigtigse for at sikre en solid basis under fremtidens økonomi er at sikre det bedst mulige uddannelsessystem for børnene.

Han får da også støtte af de amerikanske lærer- og skolelederorganisationer National Education Association og National Association of Elementary School Principals. 

Han smittede eleverne med sit engagement 

Tim Walz mødte sin kone, som er engelsklærer, da han underviste på en offentlig skole i Nebraska, og de to lærere var kendt som et power house-par, som balancerede hinandens energiniveauer. Hun var den mere reserverede, mens han var en energibombe. 

Washington Post, der har talt med hans tidligere elever og kolleger fortæller, at han var en meget engageret historie- og geografilærer, som holdt Jeopardy-konkurrencer og inviterede andre lærere til at debattere med ham om aktuelle emner.  

"Vores skole havde ikke airconditioning, og han blev meget svedig og meget passioneret omkring det han talte om. Så hans skjorte blev helt gennemblødt, men hans engagement smittede os alle sammen", siger tidligere elev Blake Frink, som i dag selv er geografilærer, bl.a. inspireret af at have haft Walz som lærer. 

Tim Walz har tidligere fortalt, at han fik ideen til at gå ind i politik, da han og en gruppe af hans elever i 2004 blev afvist ved et vælgermøde for tidligere præsident George W. Bush, fordi en af eleverne bar et klistermærke med modkandidaten John F. Kerry. 

Tim Walz blev valgt ind i kongressen i 2006. Han har været guvernør siden 2018.