Dorte Haraldsted Mortensen fremhæver bogen Holly som et eksempel på den tendens, at dansklærerne vælger mere underholdende bøger.

Her er de mest populære bøger i dansktimerne i 2022

Efter en eksplosiv vækst i udlånet af e-bøger under coronanedlukningerne har kurven stabiliseret sig på et højere niveau end før pandemien. Vel at mærke uden, det er gået ud over udlån af de fysiske bøger. Det viser opgørelsen over 2022's mest udlånte bøger fra CFU på Københavns Professionshøjskole.

Offentliggjort Sidst opdateret

Klima, spænding. Og en blivende corona-effekt på udlån af e-bøger.

Sådan opsummerer Dorte Haraldsted Mortensen de nye tendenser, når hun kigger ned over listen over de mest udlånte bøger fra Københavns Professionshøjskoles Center for Undervisningsmidler (CFU) i 2022. Her er den mangeårige dansklærer nu pædagogisk konsulent.

Vi starter med e-bøgerne. Udlånet af dem eksploderede – af naturlige årsager – under corona-nedlukningerne.

Selv om kurven er knækket igen, har den stabiliseret sig på et leje, der var højere end inden coronapandemien. Samtidig er udlånet af fysiske bøger tilbage på niveauet fra inden marts 2020.

Top 20 - trykte bøger

1. Jeg er Frede - af Hanne Kvist

2. Ternet Ninja 1 - af Anders Matthesen

3. Drengen i den stribede pyjamas - af John Boyne

4. Tag gaden tilbage - af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen

5. Dig og mig ved daggry - af Sanne Munk Jensen

6. Jeg er William - af Kim Fupz Aakeson

7. Mis med de blå øjne - af Egon Mathiesen

8. Monster - af Patrick Ness

9. Hest, hest, tiger, tiger - af Mette E. Neerlin

10. En dødssyg ven - af Daniel Zimakoff

11. De Hvide Mænd - af Kenneth Bøgh Andersen

12. Intet - af Janne Teller

13. Skæbnemageren - af Kenneth Bøgh Andersen

14. Veronika lyder som harmonika - af Rebecca Bach-Lauritsen

15. Coraline - af Neil Gaiman

16. Liv på spil - Søren Jessen

17. Soldater græder ikke - af Jesper Nicolaj Christiansen

18. 2 kroner og 25 øre - Louis Jensen

19. I år er alting anderledes - Ina Bruhn

20. Engelbert H og den sidste chance - Kim Fupz Aakeson

”Der er mange lærere, der har været tvunget ud i at bruge e-bøger, som er fortsat med det, fordi de har fået øjnene op for fordelene ved dem. De er tilgængelige med det samme, de er ubegrænset i antal og derfor altid ledige, de bliver ikke væk, og man får ingen rykkere”, remser Dorte Haraldsted Mortensen op og tilføjer:

”Men vi oplever også mange lærere, der er begejstrede for, at det nu igen er muligt at låne fysiske bøger. Det kan børnene bedst lide, fortæller de os”.

E-bøgerne er også der, nye tendenser viser sig hurtigst. Årets højdespringer på både listen over e-bøger og fysiske bøger er ’Tag gaden tilbage’ af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen.

Den var i 2021 nummer ti på listen over mest udlånte fysiske bøger og nummer fire som e-bog (se hele 2021-listen her).

I 2022 var den mest udlånt blandt alle e-bøger og fjerdemest udlånte fysiske bog.

”Den udkom i 2019, og da jeg læste den første gang, var jeg ikke i tvivl om, at den ville blive et hit. Sidste år var den højdespringer på e-bogs-listen, og nu ser vi det også som papirbog”, siger Dorte Haraldsted Mortensen, som pointerer, at bogen, som ’Tag gaden tilbage’ har fortrængt fra førstepladsen på listen over mest udlånte e-bøger, ’De hemmelige youtubere’ af Maria Rørbæk, ligeledes er fra 2019.

Lærere er litteratur-influencere

Og sådan er billedet typisk, pointerer hun. Der går et par år, inden en bog når toppen af listerne over mest udlånte – først som e-bog, så som papirbog - hvor den så gerne ligger to-tre år, inden lærerne rykker videre til det næste hit.

”Der er en gruppe af lærere, der nærmest er blevet influencere på det her område. De er helt oppe på beatet, går voldsomt meget op i litteratur og har mange følgere på de sociale medier. Når de har omtalt en bog, kan vi helt klart mærke efterspørgslen stige”, siger hun.

En anden grund til, at der kan gå et par år, inden en bog for alvor topper hitlisterne over de fysiske bøger, er, at CFU ikke med det samme investerer i mange eksemplarer.

Top 20 - e-bøger

1. Tag gaden tilbage - af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen

2. De Hemmelige Youtubere - af Maria Rørbæk

3. Ternet Ninja 1 - af Anders Matthesen

4. Jeg er William - af Kim Fupz Aakeson

5. Liv på spil - af Søren Jessen

6. Selfie Simon - af Susanne Foldberg

7. Hest, hest, tiger, tiger - af Mette E. Neerlin

8. Djævelens lærling - af Kenneth Bøgh Andersen

9. De hvide mænd - af Kenneth Bøgh Andersen

10. På den anden side - novellesamling

11. Langt fra Det Hvide Hus - af Mette Vedsø

12. Dig og mig ved daggry - af Sanne Munk Jensen

13. 7. a - af Bjarne Reuter

14. Zam - af Jesper Wung-Sung

15. Soldater græder ikke - af Jesper Nicolaj Christiansen

16. Kings of Jutland - af Glenn Ringtved

17. Skammerens datter - af Lene Kaaberbøl

18. Ternet Ninja 2 - af Anders Matthesen

19. Brødrene Løvehjerte - af Astrid Lindgren

20. 21 måder at dø - af Sarah Engell

”Men hvis en titel er udlånt år efter år, køber vi jo flere eksemplarer hjem. Og så kan vi naturligvis også udlåne flere”, påpeger Dorte Haraldsted Mortensen.

Derfor ser man da også stadig ældre bøger på listen. For eksempel topper bogen ’Jeg er Frede’ af Hanne Kvist fra 2004 listen over udlån af fysiske eksemplarer. Bent Hallers ’Kaskelotternes sang’ fra 1981 indtog i 2021 en femteplads, mens den i 2022 blev skubbet ud af top 20.

”Dem har vi selvfølgelig en del eksemplarer af, men det er også udtryk for, at nogle lærere er endog meget trofaste over for de bøger, de kender”, siger Dorte Haraldsted Mortensen.

Dorte Haraldsted Mortensen påpeger desuden, at det har tydelig effekt på udlånet af en bog, hvis den filmatiseres eller sættes op som teaterstykke.

’Ternet Ninja’-bøgerne er for eksempel også populære som tegnefilm, og ’Tag gaden tilbage’ blev i 2020 sat op som teater under navnet ’Polly og stormen’.

Hvis en af de populære fagportaler har forløb om en bog, eller der følger gratis undervisningsmateriale med fra forlaget, kan det også aflæses i udlånstallene, fortæller CFU-konsulenten.

Klimadagsorden slår igennem

At en bog som ’Kaskelotternes sang’ fortsat kan følge med i om ikke andet subtoppen af hitlisten, kan, ifølge Dorte Haraldsted Mortensen, også skyldes, at den trods sit udgivelsesår på sin vis faktisk beskæftiger sig med et af tidens hotteste emner: Klima.

Der er de seneste år udkommet et væld af børne- og ungdomsbøger, der foregår i et såkaldt ’cli-fi’-univers – altså et fremtidsunivers, hvor klimaforandringerne har sat sine tydelige præg – påpeger hun.

De er ikke for alvor brudt ind i top 20 på udlånslisterne endnu, men de pibler ind i top 100. For eksempel den grafiske roman 'Fiskepigen' af Søren Jessen, som ligger på en 52. plads.

”Det er bøger, der taler om klima i øjenhøjde med børnene. De er ikke så kendte endnu, men vi vil, tror jeg, over de næste par år se dem blive nogle af de allermest udlånte”, siger Dorte Haraldsted Mortensen.

Et andet aktuelt emne, der har sat sit præg på hitlisten, er krigen i Ukraine, da bogen ’Trylleblik’ fra 2021 på rekordtid er kravlet op på en plads lige uden for top 20.

”Det er en ret alvorlig bog om et barn på flugt, som udkom lige inden den forfærdelige krig. På den måde er den uhyggeligt aktuel – bogstavelig talt. Den giver børn en mulighed for at tale om det, de ser i fjernsynet”, siger Dorte Haraldsted Mortensen.

At ’Trylleblik’ ligger så højt på listen er opsigtsvækkende af en anden grund, pointerer hun. Det er en billedbog henvendt til de yngste elever, mens langt de fleste meget udlånte bøger er til udskolingen.

”Når det kommer til billedbøger bliver der typisk lånt et enkelt eksemplar, som læreren læser op fra, mens bøgerne til de ældre elever bliver udlånt til hver enkelt elev. Derfor vil de selvfølgelig ikke ligge så højt på en hitliste. Men jeg håber alligevel, at flere indskolingslærere får øjnene op for perspektivet i billedbøger som e-bøger. Det er fantastisk, hvis man skal arbejde med dialogisk læsning, og i flere af e-bøgerne er der også mulighed for oplæsning”, siger Dorte Haraldsted Mortensen.

Spænding og humor hitter

En sidste tendens, Dorte Haraldsted Mortensen peger på, er, at et større antal af de mest udlånte bøger har spænding eller humor som omdrejningspunkt.

”Der er flere dansklærere, der er blevet opmærksomme på, at ud over den litterære kvalitet, er det vigtigt, at eleverne synes, at bøgerne er spændende. Vi er i hvert fald blevet mere opmærksomme på, at det ikke kun skal være interessant at analysere, men også en oplevelse at læse”, siger hun.

Som eksempel fremhæver Dorte Haraldsted Mortensen bogen ’Holly’, som ikke er i top 20 på nogen af listerne, men er med i top 100.

”Bogen er sjov, men tager børn af alle slags alvorlig og repræsenterer en rummelighed i forhold til normer, etnicitet og handicap på en naturlig måde. Vi indkøber selvfølgelig ikke bøger, som bare er sjove. De skal have en vis litterær kvalitet, men vi prioriterer måske i højere grad bøger, der kan generere noget litteraturlyst og et smil på læben”, siger hun og tilføjer:

”Lydbøger, som siden oktober 2022 har været på hylderne i mitCFU, kan måske også være med til at styrke litteraturlysten hos flere elever. Det er dog endnu så nyt, at vi ikke endnu kan lave en hitliste over de mest udlånte".