Den nye undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil ved overdragelsen i Undervisningsministeriet.
Foto: Caroline Schrøder
Borgerlige ordførere er på vagt over for ny undervisningsminister
Med udpegningen af Pernille Rosenkrantz-Theil til ny undervisningsminister ruster borgerlige ordførere sig til at forsvare brede forlig om fx de nationale test. Den nye minister giver anledning til både forventninger og bekymringer blandt ordførerne.
DEN NYE MINISTER
Folketingsmedlem for Enhedslisten i perioden 1999-2007 og siden2011 for Socialdemokratiet. Ved valget i 2011 fik hun 16.919stemmer. Ved det netop overståede valg var der 12.071 personer, dersatte deres kryds ved hendes navn.
Ordførerskaber
Børneordfører, 2017
Handicapordfører, 2015-2014
Socialordfører, 2014 og 2019
Klima- og energiordfører, 2014-2011
Uddannelse
Bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet
Tidligere job
Ledelseskonsulent, 3F'sformandssekretariat, 2009-2011.
Koordinator for den fri ungdomsuddannelse, Det frieGymnasium, 1996-1997.
Konsulent og rådgiver, FOA, 2008.
Underviser, Krogerup Højskole, 2006.
Folkekirkens Nødhjælp, 1999 og 2001.
Kampagneleder for Operation Dagsværk, København, 1998.
Hjemmehjælper, Søllerød Kommune, 1995.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Allerede for cirka 20 år siden forudså Henrik Dahl, der i dag er undervisningsordfører for Liberal Alliance, at Pernille Rosenkrantz-Theil ville blive undervisningsminister i omkring 2020.
Spådommen faldt i forbindelse med, at Henrik Dahl var hyret af Dansk Industri til at formulere et fremtidsscenarie.
"Jeg tegnede et situationsbillede, der dels skulle virke anderledes - men samtidig troværdigt. Og allerede dengang syntes jeg, at Pernille var for pragmatisk til at være i Enhedslisten. Men Dansk Industri syntes, det var noget fjolleri", erindrer Henrik Dahl i dag.
"I kommer til at mærke, at Danmark har fået en socialdemokratisk undervisningsminister"
Men nu skriver vi 2019, og nu er det virkelighed. Pernille Rosenkrantz-Theil har overtaget nøglerne til Undervisningsministeriet efter Liberal Alliances Merete Riisager. Og selv om den nyudnævnte minister for længst har gjort op med sin politiske fortid på den yderste venstrefløj i Enhedslisten, skal man ikke tale længe med borgerlige undervisningsordførere for at fornemme, at de - midt i alle de hjertelige lykønskninger - også er på vagt over for, hvad den nye minister politisk måtte finde på.
"Hvis det pludselig skal til at være socialistisk..."
Venstres undervisningsordfører Anni Matthiesen lægger således ikke skjul på, at hun stadig "har i baghovedet, at Pernille jo kommer fra et endnu mere rødt parti".
"Så på den blå fløj vil vi være endnu mere opmærksomme på det, hun så kører frem med. Hvis det pludselig skal til at blive socialistisk det hele, så vil det bekymre mig. Det er vigtigt, at vi holder fast i de brede aftaler på skoleområdet", lyder det fra Venstres ordfører.
"Hun er en dygtig kommunikator. Hun har gennemslagskraft. Men ind i mellem kan hun også være lidt højtråbende, så jeg er spændt på at se, om hun også kan lægge det til side, når hun nu sidder i ministerstolen og skal sikre samarbejdet på tværs", siger Anni Matthiesen.Hun kender primært den nye minister som hidtidig formand for Folketingets undervisningsudvalg.
Det har den nye minister sagt om skolen: Skiftende holdninger til skoledagens længde
V-ordføreren håber, at den nye minister - trods regeringsaftalens kritiske fokus på de nationale test - vil afvente resultaterne fra den arbejdsgruppe, der lige nu arbejder med anbefalinger til, hvad der fremover skal ske med de omdiskuterede test.
Heldigvis er der gode embedsmænd
"Der er jo en årsag til, at vi har de nationale test. Men heldigvis er der også i ministeriet nogle gode embedsmænd, der kan forklare den nye minister, hvorfor det nogle gange er vigtigt at holde fast i nogle ting", lyder det fra Venstre-ordføreren.
LA-ordfører Henrik Dahl kender ligeledes Pernille Rosenkrantz-Theil som formand for undervisningsudvalget, hvor hun "har gjort det godt og været godt inde i stoffet".
"Hvis hun kan holde den fine stil, vil hun også være en god forhandlingsleder. Men jeg er spændt på, hvad der vil være hendes prioriteter. Hele spørgsmålet om, hvordan man omsætter de forligsbelagte målsætninger fra forståelsespapiret, bliver interessant. Jeg synes jo, at regeringens forståelsespapir nærmest er et perfekt udtryk for, hvordan den røde middelklasse tænker. De røde partier har haft sådan nogle middelklasse-dagsordener, som de er gået meget efter. Det er meget sådan noget med trivsel og stress og ikke for meget med præstationer og karakterer. Vi vil selvfølgelig være konstruktive, men den parlamentariske realitet er jo, at de fleste af de ting hører under nogle forlig - og at regeringen har bundet sig til ikke at opsige nogle forlig", siger Henrik Dahl.
"Fra bz'er til næsten borgerligt orienteret socialdemokrat"
Fra Dansk Folkepartis ordfører Alex Ahrendtsen kommer der både plusser og minusser til den nye minister.
"Jeg kan godt lide hendes kontante facon. Hun har jo været igennem en utrolig udvikling fra autonom og bz'er til næsten borgerligt orienteret socialdemokrat. Hun er meget dygtig og effektiv og driftssikker. Hun er ikke så meget til de lange enetaler. det kan jeg godt lide. Men hun skal også lære at lytte", siger han.
Bondo: Ny minister vil trække en streg i sandet i forhold til 2013
Men også Alex Ahrendtsen frygter, at der nu er lagt op til en ny politisk holmgang om de nationale test.
"Hvis vi nu skal til at slås om de nationale test endnu engang, sådan som det åbenbart fremgår af forståelsespapiret, så bliver det godt nok træls. Og hvis vi skal til at have en masse nye forsøg i folkeskolen, så bliver det træls. Alene folkeskolereformen er jo et stort forsøg - og det kræver en ministers fulde opmærksomhed at få den til at virke. Så min klare opfordring til den nye minister er, at hun dropper alle forsøg og siger: Nu har vi forsøgsstop, nu skal vi have folkeskolen til at virke", siger Alex Ahrendtsen.
Professionelt utålmodig
De Radikales undervisningsordfører Marianne Jelved har kun lovord til overs for Pernille Rosenkrantz-Theil.
"Hun sætter en ære i at ting lykkes. Hun sætter en ære i at sætte alle kræfter ind på, at den politiske linje og de beslutninger, der er taget, også bliver til virkelighed. På den måde er hun ikke tålmodig. Hun er professionelt utålmodig - og det opfatter jeg som en styrke" siger Marianne Jelved.
"Nu sker der et skifte i skolepolitikken, og det er meget tiltrængt"
Hun kender Pernille Rosenkrantz-Theil fra mange års samarbejde i Folketingets socialudvalg, hvor de har samarbejdet om flere store politiske beslutninger som fx satspuljeområdet.
"Det kan ikke trække ned for hende, at hun er i stand til at bidrage til den type samarbejde. Derfor burde de borgerlige ordførere egentlig komme med en form for dokumentation for, at de har ret til at frygte det, de siger", siger Marianne Jelved.