"For at skære det lidt ud, så flere får lært at slå en kolbøtte. 45 minutters bevægelse om dagen handler jo blandt andet om at mindske antallet af kropslige analfabeter", siger direktør i Dansk Atletik Forbund, Jakob Larsen, om koblingen mellem skole OL og reformkrav om mere bevægelse.
Atletikklubber vil endnu mere ind i skolen
Korsør var tirsdag vært for et indledende stævne af årets skole OL, som ifølge Dansk Atletik Forbund matcher perfekt til skolereformens krav om mere bevægelse. Den lokale atletikklub ser OL som en støbeske til større samarbejde med skolerne.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Træk ud bag linjerne", siger stadionspeakeren i mikrofonen til alle de elever, der står parate til at heppe klassekammeraterne ud af startområdet til en runde på Korsør Atletikstadion.
Der er skole OL på programmet på en gråsprængt og vindblæst dag i sydvestsjælland. Det første af fire indledende bystævner, inden OL-finalen på Østerbro Stadion foregår 17.-20. juni, har deltagelse af cirka 450 elever fra de fleste skoler i oplandet.
Startskuddet lyder, og et 10 dreng/pige stort felt løber derudad til stor jubel fra omkringstående. Løberne følges nogenlunde ad de første 100 meter, inden feltet bliver sprængt i stumper og stykker.
Dansk skoleidræt på banen med bevægelsesinspiration
Da den bageste deltager når opløbsstrækningen, er hun sakket så meget bagud, at stadionspeakeren bliver i tvivl om, det rent faktisk er en deltager, der kommer luntende. Midt i kraftanstrengelserne har hun heldigvis det gode humør i behold og griner over kommentaren "Er du med i løbet?".
Pigen bliver hujet og hejet over stregen, og stemningen er generelt god, selv om den stride storebæltsvind, gør hvad den kan for at øge strabadsniveauet.
"Jeg tror, eleverne har hygget sig i dag", siger Aksel Lindegaard, der underviser i fyisk/kemi og matematik på Bakkesenskolen i Korsør.
"Ligesom det også har været et fint afbræk for os lærere", siger han smilende og uddyber:
"Der har ikke været nogen store konfrontationer i dag. Vi bruger sådan et arrangement som skole OL til forbedre elevernes koncentrationsevne. Ligesom når vi lukker dem ud i skolegården efter en hård dobbelttime".
Færre kropslige analfabeter
Skole OL er for 4.-7. klasserne, og de løber om kap, kaster med spyd og dyster i det hele taget t i de fleste af atletikkens discipliner. Og det er en god måde at få elever til at interessere sig for sport og idræt, mener direktør i Dansk Atletik Forbund, Jakob Larsen.
"Sundhed og velvære er begreber, som jeg tror, mange elever har svært ved at forholde sig til. Det giver meget mere mening for dem at komme ud og komme ud og bruge kroppen", siger han.
Jammerbugts lærere inspireres til faglig bevægelse
Jakob Larsen mener også, at Skole OL rimer på reform og mere motion i skoledagen.
"For at skære det lidt ud, så får flere lært at slå en kolbøtte. 45 minutters bevægelse om dagen handler jo blandt andet om at mindske antallet af kropslige analfabeter. Gennem motion og bevægelse bliver eleverne kropsligt uddannet, og den udvikling er Skole OL med til at præge", siger han.
Kommunen skal på løbebanen
Formand for Korsør Atletik og Motion, som lægger faciliteter til dagens arrangement, Per Bagge, er begejstret for at se så mange elever i bevægelse. Men hvis børnene skal tage atletikken til sig på mere permanent basis, så skal kommunerne også være med, siger han.
"Skole og atletik kan tænkes sammen. Idræt i skolen er en god ting, men det er farligt ikke at kunne mestre teknikken rigtigt - der er noget sikkerhed, der skal være i orden. Vi kan tilbyde en bredere ekspertise inden for atletik. Derfor har vi har tilbudt kommunen at stille en professionel træner til rådighed. Så kan hele klasser komme ud og få undervisning", siger Per Bagge.
Idrætslærer: Faglig bevægelse kræver nytænkning
"For et lille beløb tilbyder vi skolerne meget mere, end de kan få så mange andre steder. Men det med, at foreninger skal ind over skolen gratis, det går ikke. Det kræver, at kommunen støtter projektet økonomisk", siger Per Bagge, der forventer, at der nok skal findes en løsning, så Slagelse Kommunes skoler frem over kan få et større samarbejde med Korsør Atletik og Motion.
DLF: Skolen skal være åben' med et fagligt formål
Slagelse bliver foregangskommune
(Tilføjet kl. 9.40, red.) Og Per Bagge har noget at have sit håb om kommunal støtte i. Mens nogle af kommunens elever hastede omkring, indgik borgmester i Slagelse, Stén Knuth, en partnerskabsaftale med Danmarks Idrætsforbund. Slagelse bliver nu foregangskommune i forhold til at få mere bevægelse ind i skoledagen.
Ifølge aftalen forpligter DIF og Slagelse Kommune sig til at synliggøre metoder, der fremmer initiativet.
"Vi er meget stolte af, at vi indgår et partnerskab med Danmarks Idrætsforbund, fordi det giver store muligheder i forhold til vores øvrige idrætsindsatser på skole- og fritidsområdet. I Slagelse vil vi gerne være kendt som en aktiv og ambitiøs idrætskommune, der går foran, og det må man sige, vi også gør med dette ambitiøse partnerskab," siger borgmester Stén Knuth til dif.dk (Læs om aftalen via link til højre for artiklen).
Læs mere
Artikel om partnerskabsaftale mellem SlagelseKommune og DIF (dif.dk)