Der er lagt op til en ny model for udskudt skolestart, forsikrer Pernille Rosenkrantz-Theil, der dog afviser Nye Borgerliges beslutningsforslag.

Minister åbner for ny model for udskudt skolestart: Vil inddrage forældre og pædagoger

Nye Borgerliges beslutningsforslag om at lade børn starte et år senere i skole end i dag ved at give forældre større bestemmelse blev ikke vedtaget i Folketinget i dag, men undervisningsministeren vil se på en ny model, der giver forældre og børneinstitutioner større indflydelse.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Torsdag fremsatte Nye Borgerlige et beslutningsforslag om at udskyde skolestart for de yngste børn, så børn skal begynde i skole i august måned i det kalenderår, hvor de fylder 7 år. Partiet ønsker at lade forældrene træffe den endelige beslutning.

Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) afviste beslutningsforslaget, men fortæller samtidig til Folketinget, at regeringen arbejder på en ny model, der nytænker den nuværende, hvor beslutningskraften for udsættelse ligger hos kommunalbestyrelse eller skoleledelse.

I indeværende skoleår fik kun 6,2 procent af eleverne lov til at starte senere i skole. Det er den laveste andel nogensinde.

Stadig færre børn får udskudt skolestarten

Minister: Forældre og fagpersoner skal inddrages

Det fremgår af det såkaldte forståelsespapir fra sidste sommer, at regeringen sammen med støttepartierne, SF, Radikale og Enhedslisten, ville se på 'at give bedre muligheder for senere skolestart'.   

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil var regeringen allerede begyndt at se på en ny model, men corona-epidemien har forsinket arbejdet.

Hun deler Nye Borgerliges holdning om at den nuværende lov bør nytænkes, men mener både at forældre og fagpersoner bør spille en rolle.

"Forældrene kender børnene bedst, men det er ikke altid en fordel. Som forældre bliver vi overvældede af kærlighed til børn, der nogle gange farver alt, hvad vi ser. Vi tror nogle gange, at børnene bliver tromlet ned i skolen, og at det er bedre at vente med skolestarten. Men nogle gange er der brug for, at børnene får et lille skub, og at pædagoger eksempelvis giver deres vurdering", siger ministeren i Folketinget.

"Vi skal finde en balance, hvor både forældre og pædagoger og ledere på dagsinstitutioner som eksperter på børnene udefra træffer beslutningen om, hvorvidt børnene er klar til skolestart".

I 2009 ændrede Folketinget loven på området, så det ikke længere var pædagoger og forældre, der traf beslutningen om udskudt skolestart men i stedet kommunalbestyrelsen eller skoleledelsen. Dengang fik 13,4 procent udskudt skolestart.

Ny undersøgelse: Mistrivsel ved skolestart giver elever dårligere fremtidsudsigter