To madkundskabslærerstuderende, Casper Thaarup og Line Gøtterup Ramsing Nielsen, var i praktik på en skole, hvor eleverne sidder uden lærer i frokostpausen fra 4. klasse. De oplevede, at
frokostpausen ofte blev kaotisk for eleverne, som ikke kunne manøvrere i det
sociale spil med spisning, underholdning fra skærme, boldspil og interaktion
med klassekammerater.
Det skriver de to om i deres
bachelorprojekt fra læreruddannelsen i Aarhus ved Via University College, som nu er nomineret som et af ti til Lærerprofessionsprisen for årets bedste
bachelorprojekt.
De kontaktede en praktiklærer, der bekræftede, at der var store
udfordringer med frokostpausen, at det er en stor omvæltning, når børnene skal
til at spise alene, og at der derfor sættes en skærm på, når de spiser. Men praktiklæreren
sagde også, at det var noget, skolen rigtig gerne ville væk fra.
Casper Thaarup og Line Ramsing blev derfor nysgerrige på,
hvordan deres faglighed som madkundskabslærere, og dermed også resursepersoner
for skolens øvrige personale, kan indtænke aspekter af madkundskabsfaget i spisefrikvarteret.
De henviser til folkeskolelovens paragraf 7, hvor det
fremgår, at det er skolens ansvar – og ikke det enkelte fags lærere - at
inkorporere det obligatoriske emne ’Mad, måltider og sundhed’. De mener derfor
ikke, at man kan frasige sig det pædagogiske ansvar, der ligger i at indtænke
måltider – herunder spisepausen - som en væsentlig del af dannelsen.
”Hvilket potentiale har en højere grad af pædagogisk understøttelse af
måltidssituationen, frokostpausen, med henblik på at fremme trivsel, fællesskab
og dannelse”, spørger de derfor i problemformuleringen.
Gode projekter
Lærerprofession.dk præsenterer og offentliggør de bedste bachelorprojekter fra læreruddannelsen og de bedste pædagogiske diplomprojekter fra skoleområdet.
Uafhængige dommere - lærere, skoleledere, skolechefer, undervisere fra læreruddannelsen og forskere -finder hvert år tre projekter, der tildeles priser. Læs om formålet og se dommerkomiteerne på Lærerprofession.dk
Lærerprofession.dk drives i fællesskab af Danske Professionshøjskoler og fagbladet Folkeskolen/Folkeskolen.dk. Projektet støttes af LB Forsikring, Gyldendal Uddannelse, Akademisk Forlag, Hans Reitzels Forlag, Forlaget Klim, Jydsk Emblem Fabrik A/S og Sinatur Hotel & Konference.
Tiltag over fire uger
Empirien har Casper Thaarup og Line Ramsing hentet fra en 4.-klasse, hvor de
over fire uger undersøgte og lavede konkrete tiltag i frokostpausen. Den første
uge ændrede de elevernes siddepladser, så de sad ved to langborde med
henholdsvis 13 og 14 elever ved hvert bord for at imitere bordopstillingen fra
et forsamlingshus. Samtidig fjernede de adgangen til skærm under
frokostpausen.
Næste gang indførte de en bordformand, hvor eleverne skiftevis skulle sige
”værsgo” til resten af bordet, inden de begyndte at spise, og ”velbekomme”, når
alle var færdige. Derudover blev eleverne præsenteret for to variationer af et
æble – æbler skåret ud i både og gelatineret æblejuice.
Ugen efter skulle eleverne lave dækkeservietter, som skulle bruges til at dække
frokostbordet. Dækkeservietterne blev lavet på et A4-papir, og eleverne blev
bedt om, at servietten skulle symbolisere noget, som eleverne godt kunne lide
at kigge på, mens de spiste. I frokostpausen fik de serveret hjemmelavet
pastasalat, som Casper Thaarup og Line Ramsing havde med.
I den sidste uge skulle eleverne i grupper smage på forskellige søde og sure
fødevarer, men inden smagningen skulle de rangere fødevarerne efter, hvad de troede
var mindst og mest sødt. Og til sidst skulle eleverne udfylde et spørgeskema. Det
samme gjorde parallelklassen, som Casper Thaarup og Line Ramsing brugte som
kontrolklasse.
Væk med skærme
Efter forløbet kunne de konkludere, at en øget indsats med pædagogisk
understøttelse af spisepausen ”kan påvirke eleverne generelle følelse af
trivsel i form af tilhørsforhold til klassen og glæden ved at gå i skole”.
De har observeret et mere inkluderende fællesskab i klassen, og de konkluderer,
at ”en bordopstilling, der fremmer øjenkontakt og samtaler med eleverne, kan
bidrage til at styrke fællesskabet”, og at ”faste traditioner som bordformand
og æstetiske elementer som dækkeservietter kan påvirke måltidsfællesskabet
positivt og mindske individualiteten i madpakkespisningen.”
”Hvor skærme kan være en kilde til underholdning og socialt samvær for nogle
elever, kan de også være forstyrrende for samværet mellem eleverne og det
fysiske fællesskab i klassen”, skriver Casper Thaarup og Line Ramsing i
konklusionen.
Seks forslag til spisepausen
Samlet set konkluderer Casper Thaarup og Line Ramsing, at en højere grad af
pædagogisk understøttelse af eleverne i spisepausen ”har potentialer til at
fremme trivsel, positivt påvirke fællesskabet i klassen og bidrage til
elevernes almene dannelse og maddannelse”.
Derudover giver de seks forslag til, hvordan man kan understøtte spisepausen
pædagogisk: 1. Indfør en ’fast rytme’ omkring måltidet. 2. Giv et fælles
udgangspunkt. 3. Prioriter bordopstillingen. 4. Indtænk øvelser som fremmer
(mad)dannelse. 5. Følg op på processen. 6. Fysisk tilstedeværelse under
måltidet.
Casper Thaarup og Line Gøtterup Ramsing Nielsen råder til, at en kendt lærer
eller pædagog er sammen med klassen i hele frokostpausen.
”Hvis muligt kan en kantine eller et andet spiseområde opdeles, så årgangene
har mulighed for at sidde samlet. Der kan dermed også spares på lærerresurserne,
så der ikke skal være en lærer til stede i hver klasse”, skriver de.
Hvem af de nominerede, der modtager prisen for årets bedste bachelorprojekt,
afsløres fredag den 15. november, hvor Lærerprofession.dk holder prisfest i
København.