"Der er stadig frit skolevalg", siger Rikke Simonsen, formand for Egedal Autismeforening.
Autismeforening melder to kommuner til Statsforvaltningen
En justering af loven om frit skolevalg får konsekvenser for elever med særlige behov, men endnu gælder den nuværende lov. Egedal Autismeforening har meldt to kommuner til Statsforvaltningen for at forvalte den forkert.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Sagen er opstået, fordi Ballerup Kommune afviste at tilbyde en dreng fra Ølstykke en plads på specialskolen Kasperskolen, selv om han ifølge kommunen faldt inden for målgruppen. Begrundelsen var, at elevens bopælskommune, Egedal, havde vurderet, at han skal undervises i almenskolen.
I et brev til Statsforvaltningen gør formanden for Egedal Autismeforening, Rikke Simonsen, opmærksom på, at det ifølge loven om frit skolevalg er skolekommunen og ikke bopælskommunen, der afgør, hvorvidt en elev kan optages.
"For at blive visiteret til skoletilbud i anden kommune, når man har et barn med særlige behov, er der kun to kriterier, der skal være opfyldt: 1) At der er ledig plads i det ønskede tilbud. 2) At den ønskede skole har et relevant undervisningstilbud til barnet. Altså at barnet falder inden for skolens målgruppe", skriver Rikke Simonsen ifølge Frederiksborg Amts Avis.
Begge kommuner afviser kritikken
Skolechef Egon Agerlin fra Egedal understreger over for avisen, at begge kommuner overholder lovgivningen.
"Man har ret til frit skolevalg også på specialskoleområdet, men det kræver, at tilbuddet skal være relevant, og når vi i Egedal Kommune vurderer, at et barn kan inkluderes i den almindelige skole, er det svært for en anden kommune efterfølgende at sige, den har et relevant tilbud", siger Egon Agerlin.
Også Ballerup Kommunes skolechef Eik Møller afviser kritikken, men Rikke Simonsen står fast.
"Problemet er, at der stadig ikke er frit skolevalg", siger hun.
Ny lov på vej
I Folketinget er der bred enig om en ny lov om frit skolevalg, der kommer til at indeholde en bestemmelse om, at den kommune, hvor en elev med behov for specialundervisning går i skole, ikke kan henvise til et mere vidtgående tilbud, end elevens bopælskommune har visiteret til.
Men loven træder tidligst i kraft til 1. august, fremhæver Rikke Simonsen.
"Ergo er det stadig den gamle lov, der gælder. Men i praksis kommer den nye lov til, at betyde, at det frie skolevalg ophører for børn med særlige behov".