Fra Randers Rådhus kommer nu en opfordring til DLF og KL om at finde en forhandlingsløsning

Byråd til Folketinget: Lad KL og LC forhandle i fred

Byrådet i Randers sagde i går nej til et forslag om, at kommunen skulle undlade at iværksætte lockouten over for sine lærere. I stedet opfordrer byrådet de centrale parter til at finde en løsning i Forligsinstitutionen – og Folketinget til at lade dem forhandle i fred.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Beboerlistens to medlemmer havde sat KL's varslede lockout mod de danske lærere på byrådets dagsorden i går med sit forslag om, at den kronjyske kommune skulle holde sig ude af konflikten.

Beboerlisten argumenterede blandt andet med, at efter flere års besparelser er skolerne i Randers nødt til at køre meget tæt på minimumstimetallet. Derfor vil kommunen overtræde både folkeskolelov og grundlov efter blot få dages lockout.

Kommunalbestyrelses-medlemmer i oprør over lockout-varsel

Udtalelse skal ses i lyset af to år med detaljerede mødeplaner

Forslaget fik kun Beboerlistens egne to stemmer. I stedet fremsatte Socialdemokraterne et forslag til en udtalelse fra byrådet. Det skal ses i lyset af, at kommunen og lærerne har brugt næsten to år på at blive enige om en lokal arbejdstidsaftale.

Efter ro år: Lærerne i Randers får fleksibel arbejdstidsaftale

"Randers Kommune har de sidste to år gennemført effektiviseringer på lærerområdet, blandt andet ved at øge undervisningsprocenten til 41,5. Denne proces har bevirket, at folkeskoleområdet har været under pres som følge af skolernes anvendelse af relativt detaljerede mødeplaner indeholdende en minutiøs resurseprioritering af den enkelte lærers arbejdstid", hedder det i udtalelsen, som fortsætter:

"Efter mange forhandlinger er Randers Lærerforening og Randers Kommune nået til enighed om en lokalaftale for skoleåret 2013/14. Lokalaftalen udgør første skridt på vejen væk fra centralt aftalte bindinger og begrænsninger i planlægningen af lærernes arbejdstid. Derfor opfordrer byrådet i Randers de centrale parter til at finde en forhandlingsløsning i Forligsinstitutionen. Randers Byråd vil nøje følge udviklingen og opfordrer i øvrigt til at lade parterne forhandle i fred uden Folketingets indblanding".

Pause i forhandlingerne

Ikke markant, men trods alt en udtalelse

Selv om det var forudsigeligt, at Beboerlistens forslag ville blive stemt ned, havde Kurt Sørensen, formand for Randers Lærerforening, håbet på en mere markant udmelding.

"Man kan nærmest kalde udtalelsen et afværgeforslag fra Socialdemokraterne. Men det er trods alt en udtalelse. Politikerne har formentlig følt, at de var nødt til at gøre et eller andet, fordi vi har haft en batalje, som vi nu har fundet en løsning på. Lockouten kommer som en spand koldt vand, der betyder, at to års arbejde bliver smidt ud. Derfor tror jeg, at byrådet havde brug for at sende et positivt signal til KL og LC. Det er trods alt sjældent, at byrådet laver en udtalelse", siger Kurt Sørensen.