Ombudsmanden: Kommuner skal være varsomme med at politianmelde børn

Halsnæs Kommune burde ikke have politianmeldt en 10-årig specialskoleelev, der overfaldt en lærer, siger Folketingets Ombudsmand i en ny udtalelse. Han understreger, at man skal være meget varsom med at politianmelde børn under den kriminelle lavalder. Opdateret: Ombudsmanden præciserer, at det kan være relevant med politianmeldelse, hvis det er en forudsætning for at få erstatning.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Eleven var langt under den kriminelle lavalder, og politiet anså det da også for en sag mellem skolen og eleven. Det er en grundlæggende konsekvens af straffelovens princip om kriminel lavalder, at myndigheder kun må anmelde børn under 15 år til politiet, hvis særlige forhold gør det relevant", siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.  

Politiet foretog sig ingenting i sagen fra Halsnæs, fordi man mente, at der var tale om et anliggende mellem skolen og eleven. Det er Ombudsmanden helt enig i, og han mener derfor ikke, det var hverken sagligt eller relevant at anmelde episoden til politiet. 

DLF til politikere: Tving os ikke til at politianmelde børn 

"Jeg understreger, at jeg generelt har stor forståelse for Halsnæs Kommunes ønske om at værne sine ansatte i tilfælde af vold og chikane. Mit sigte med denne udtalelse er alene at sikre, at der bliver taget udtrykkelig højde for de tilfælde, hvor særlige hensyn gør sig gældende, herunder i forhold til politianmeldelse af børn", lyder det fra Ombudsmanden. 

"Mellemtilfælde"

Han giver kommunen ret i, at det godt kan være relevant at politianmelde unge, der ikke er fyldt 15 år. Som eksempel nævnes i sagen en situation, hvor en drengebande af 14-16-årige dukker op i skolegården med køller og truer en lærer. Her kan det give mening at politianmelde også de 14-årige, fordi det kan være relevant, at politi-skolesamarbejdet SSP går ind i sagen. Omvendt understreger kommunen, at det aldrig har været meningen at politianmelde et børnehavebarn, der bider en pædagog. Men Ombudsmanden skriver:

"Der kan imidlertid tænkes en lang række 'mellemtilfælde', og den konkrete sag om den 10-årige skoleelev viser, at det generelt er vigtigt at være opmærksom på de særlige spørgsmål, der angår anmeldelse til politiet af børn".

Det konkrete overfald på specialskolen fandt sted for flere år siden. Men Halsnæs Heldagsskole, hvor drengen var elev, henviste til kommunens retningslinjer om, at personer, der udsætter kommunens ansatte for vold, skal politianmeldes. Og det er dem, ombudsmand Jørgen Steen Sørensen nu beder Halsnæs Kommune om at kigge nærmere på.

BUPL har for nylig stævnet Erstatningsnævnet i en sag, hvor en pædagog er blevet nægtet erstatning med henvisning til, at sagen ikke var blevet politianmeldt. Også Danmarks Lærerforening er på vej med sager, efter at nævnet siden sidste år har krævet en politianmeldelse for at give erstatning for vold og trusler, også når det gælder børns overfald på en lærer, pædagog eller plejepersonale. Fordi der dermed verserer en retssag, kan Ombudsmanden ikke gå ind i sagen om Erstatningsnævnets ændrede praksis.

Opdateret 30/11: Ombudsmanden har efterfølgende præciseret, at "... i de tilfælde, hvor Erstatningsnævnet kræver politianmeldelse som betingelse for offererstatning, anerkender jeg en anmeldelse som saglig og relevant".

DLF stævner Erstatningsnævnet i voldssag 

Læs mere

Ombudsmandens udtalelse