"Rigtig mange er superdygtige", siger Projektleder af det nye samarbejde mellem Frederiksberg Kommune og Statsbiblioteket Anne Vest Hansen om de unge lektiehjælpere, der fra i dag sidder klar ved tasterne for at hjælpe Frederiksbergs skoleelever med lektiehælp.
Foto: Lektier Online, screndump fra Youtube
Lektiehjælp på nettet til Frederiksberg-elever
På Frederiksberg kan skoleelever i 5.-10. klasse fra i dag få gratis lektiehjælp via en onlineportal. Lærer- og universitetsstuderende sidder klar ved tasterne, når eleverne henvender sig.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
4 timers introduktionskursus og løbende kompetenceudvikling i form af for eksempel oplæg fra eksterne konsulenter eller internt arrangerede kommakurser. Det er, hvad der kræves, for at man kan bistå skoleelever med lektiehjælp på onlineportalen Lektier Online.
"De er ikke læreruddannet, men uddannet til at kunne varetage lektiehjælpsrollen. Jeg har ikke set CV'et for de, der er ansat, men det er nogle, der godt kan svare på matematik- og danskspørgsmål. Ellers havde man jo ikke ansat dem. Det handler om at åbne op for nogle andre kompetencer og få det bedste med fra begge verdener", siger Malene Barkhus (V), der er forkvinde for Undervisningsudvalget i Frederiksberg Kommune. Hun taler om de unge mennesker, der skal agere støttelærere for elever, der ønsker online lektiehjælp gennem det kommunale tilbud Lektier Online.
Lockout og '9.z mod Kina' gav rygvind til privat lektiehjælp
Projektleder af det nye samarbejde mellem Frederiksberg Kommune og Statsbiblioteket i Aarhus Anne Vest Hansen er enig med Malene Barkhus i, at det ikke bliver på bekostning af kvaliteten af elevernes lektiehjælp, hvis de vælger at få den af unge studerende på nettet.
"Lektiehjælp er traditionelt ikke blevet leveret fra uddannede lærere, den er typisk leveret af frivillige unge, der gerne vil hjælpe børn på vej. Det her et hjælp til selvhjælp-tilbud, og rigtig mange er superdygtige", siger hun om lektiehjælperne, der hovedsageligt består af unge studerende i starten af 20erne.
Supplerer obligatorisk lektiehjælp
Fra august i år er skolerne i henhold til den nye reform pålagt at tilbyde lektiehjælp som en del af den understøttende undervisning. Oprindeligt var det politikernes plan at gøre det obligatorisk for danske skoleelever at blive på skolen og modtage den lektiehjælp, som skolerne tilbyder. Men De Konservative fik i ellevte time skrevet en aber dabei ind i lovteksten, og derfor er det nu op til elever og forældre, hvor skolebørn skal have deres lektiehjælp fra.
Konservativ uenighed om dispensation fra tvungen lektiehjælp
Med Lektier Online er der nu et lektiehjælpstilbud, der ikke erstatter, men supplerer den fysiske lektiehjælp på skolerne på Frederiksberg, siger Anne Vest Hansen.
"Lektier Online er blot et supplement, som giver eleverne mulighed for at få hjælp via nettet. Det kan være en styrke fordi børnene tør at få gentaget ting igen og igen, når det foregår på nettet".
Ind til videre er det en forsøgsordning, der er sat i gang på Frederiksberg. Fem af kommunens ti skoler er med, men det forventes, at samtlige ti skoler er med fra det august. Korpset af frivillige lektiehjælpere består af cirka 40 lærer- eller universitetsstuderende, hvor af 4-5 er på arbejde ad gangen i fire eftermiddage om ugen fra kl. 14-17.
Eleverne skal et digitalt log-in, som sikrer, at onlineportalen ikke misbruges af uvedkommende.