Skolereformen står lige nu til at koste omkring 90 millioner i Kolding.

Skolereformen kan føre til massive nedskæringer i Kolding

37 pædagoger skal afskediges, og de 800 lærere skal dække det, der i dag svarer til 110 ekstra lærerstillinger, hvis uddannelsesudvalgets indstilling i Kolding Kommune bliver til virkelighed. Der bliver skåret i alt andet end undervisningen, fortæller formanden for den lokale lærerkreds.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad bliver konsekvensen af at indføre en skolereform, hvor elevernes timetal skal løftes, uden at der tilføres flere penge?

I Kolding Kommune er svaret kontant: Uddannelsesudvalget i landets 10.-største kommune har i dag fremsendt et regnskab, hvoraf det fremgår, at skolereformen kommer til at koste knap 90 millioner kroner om året at indføre - penge, der i første omgang skal findes i kommunens skolebudget. Blandt andet skal kommunens lærere undervise to lektioner mere om ugen - det indbringer 24,6 millioner kroner. En anden stor udgiftsbesparelse er en reduktion af skoleledernes puljetimer, der indbringer 17,1 millioner kroner.

"Hvis vi havde vores nuværende overenskomst, skulle der ansættes 110 lærere mere. Så næste år skal 800 lærere i Kolding have proppet det, der svarer til 110 læreres arbejde, ind i deres opgaver", siger kredsformand i Kolding Lærerkreds, Anders Petersen. Se hele budgetforslaget via linket til højre for artiklen.

KL igang med skolereform-turné

Inklusionsindsatsen smuldrer Han ærgrer sig også over, at puljetimerne forsvinder.

"Det er den tid, som de enkelte skoleledere har kunnet gøre godt med - til lejrskoler, ture ud af huset og pædagogiske initiativer. Lederne mister deres råderum, flødeskummet forsvinder, og der bliver kun rugbrød tilbage. Der bliver mere plads til undervisning, men væsentligt mindre plads til alt det andet", siger Anders Petersen.

Kommunens inklusionsstrategi, som Anders Petersen og den lokale lærerforening ellers kalder fornuftig, er et andet område, der vil blive berørt, hvis dagens budget bliver til virkelighed.

"Dengang vi sagde ja til inklusionsstrategien, var det under forudsætning af, at både lærer- og pædagogstøttetimerne var der. Den støtte, vi gav dengang, anser jeg for at være bortfaldet, hvis det her bliver virkelighed, for det er helt andre vilkår nu", siger Anders Petersen.

KL klar til en Hattie-skole uden "utålelige" bindinger

Næsten ingen penge fra SFO Ud over lærernes arbejdstid er en af de væsentligste finansierings veje for reformen, at den længere skoledag gør, at man kan flytte resurser fra SFO til den almindelige skoledag. I KL's pjece "Den nye Folkeskole", skønnes det, at der på landsplan frigøres 1,2 milliarder kroner på den konto. I en note til budgetforslaget i Kolding fremgår det, at kommunen ifølge kommuneaftalen burde kunne frigøre 19,2 millioner kroner, men da forældrebetalingen er meget høj i Kolding, frigøres der i realiteten kun 3,3 millioner kroner - selvom der afskediges 69 pædagoger i SFO'en.

Fordi der skal dog ansættes 12 børnehaveklasseledere og 20 pædagoger hedder det i regnestykket, at der netto skal afskediges 37 pædagoger.

Den lokale lærerkreds giver ikke meget for undervisningsministerens løfter om en ny og anderledes afvekslende skoledag.

"Man skal jo være foret både indvendig og udvendig med teflon for at tro på pladen, Antorini har kørt om en ny og anderledes folkeskole, for det har ingen gang på jord, når det hele er skubbet ud til den kommunerne uden penge", siger Anders Petersen.

Antorini slår fast: Lærerarbejdstid skal finansiere reform

Uspiseligt Formand for uddannelsesudvalget i Kolding Kommune Oluf Lykke Nielsen (DF) understreger, at det ikke er et budget, der er blevet behandlet politisk. Derimod har udvalget været optaget af at sende et udgiftsneutralt budget videre til økonomiudvalg og byråd. Han mener ikke, at budgettet er spiseligt i sin nuværende form. Kommunen håber på, at de vil blive kompenseret økonomisk, regeringen har på landsplan afsat 407 millioner kroner til folkeskolereformen. Koldings budget er det blevet til 6,5 millioner kroner - 1,6 procent af den samlede pulje.

Skolelederne skal ud af kontorerne

Læs mere

Se hele budgettet her. (tabellen er et godt stykke nede påsiden).