Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) vil ikke melde ud, hvad hun præcis kunne tænke sig at bruge friheden til: "Jeg mener, at en af de store fejl i skolepolitikken har været, at politikere har ment, at de bare skulle sætte sig ind i et mødelokale og diktere, hvordan man skulle drive skolen lokalt".

Frihedsglæde i Holbæk – nu skal skoledagene være kortere

”Vi er meget begejstrede”, siger næstformanden i Holbæk Lærerkreds efter nyheden om regeringens nye forsøg, der giver frihed til Holbæks folkeskoler de næste tre år. Hun peger blandt andet på, at friheden skal bruges til at sætte elevernes timetal ned.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan godt være, at statsminister Mette Frederiksen (S) selv kaldte det "en vild idé", men blandt folkeskolelærerne i Holbæk har de nærmest ikke fået armene ned endnu.

For dér stod landets socialdemokratiske statsminister simpelthen på Folketingets talerstol og tilbød under sin åbningstale den totale frihed til Holbæk Kommunes folkeskoler, som dermed frisættes for statslig lovgivning, regulering og kontrolkrav de næste tre år.

"Vores første reaktion er, at vi er meget begejstrede. Vi har faktisk temmelig svært ved at få armene ned. Nu kan vi endelig gøre nogle af de ting, som vi ved, der virker - og det bliver vildt spændende", lyder det fra næstformand Louise Villadsen fra Holbæk Lærerkreds.

Det meste kan fjernes

Som omtalt på folkeskolen.dk tirsdag bliver de frisatte folkeskoler i Holbæk en del af regeringens nye frihedsforsøg, der samlet skal give frihed til syv kommuner fordelt over hele landet. Heriblandt er altså Holbæk, der sammen med Esbjerg nu får friheden til at drive folkeskolerne, som de selv vil - mens de øvrige fem kommuner får frihed til selv at bestemme på dagtilbuds- eller ældreområdet.

Statsministeren understregede, at kun det mest basale skal fastholdes på skoleområdet: Nemlig at undervisningen skal være gratis, og at eleverne skal til afgangseksamen.

"Men det meste andet foreslår vi at fjerne. Det gælder minimumstimetal, elevplaner, klasseloft, nationale test - bare for at nævne nogle af de allersværeste eksempler", sagde Mette Frederiksen fra talerstolen.

Statsministeren: Total frihed til folkeskolerne i Esbjerg og Holbæk

Og blandt lærerne i Holbæk er der ingen tvivl om, hvordan den nye frihed bør bruges.

"Vi ved, at eleverne har nogle rigtig lange skoledage, og at de simpelthen trives langt bedre, når deres skoledage ikke er alt for lange. Vi kunne jo se, hvordan vores elever bare blomstrede op, da vi kom tilbage efter corona-nedlukningen i foråret", siger næstformand Louise Villadsen.

Hun peger også på de nationale test og elevplanerne som oplagte områder at gennemføre ændringer på.

Flere tolærer-timer

"Og så håber vi, at vi kan få nogle flere tolærer-timer. Hvis vi sætter timetallet ned for eleverne, så kan vi forhåbentlig få noget mere co-teaching derude, så vi bedre rammer alle vores elever, så de bliver så dygtige, som de kan", siger Louise Villadsen.

Hun peger på, at den nye frihed længe har stået højt på ønskesedlen i Holbæk.

"Det ligger faktisk fint i tråd med det, vi har gang i allerede her i Holbæk Kommune i forhold til en mulig strukturændring for vores skoler med meget mere lokal ledelse".

Men hun er godt klar over, at lærerne ikke er alene om at beslutte, hvordan den nye frihed skal udmøntes.

"Det er jo noget, vi skal gøre i fællesskab med kommunalbestyrelsen, forvaltningen, skolelederne, skolebestyrelserne, forældrene og eleverne. Vi skal være i tæt dialog med hinanden, for det er altafgørende for, om det her bliver rigtig godt".

Begejstret borgmester

Heller ikke Holbæks socialdemokratiske borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen, lagde tirsdag skjul på sin begejstring efter statsministerens tale.

"Det her er altså lidt vildt", skrev hun på Facebook - og afslørede, at hun allerede har givet statsministeren sit tilsagn til kommunens medvirken.

"Jeg synes, vi har rigtig gode skoler i Holbæk Kommune. Men det betyder ikke, at vi ikke skal udnytte det her. Der er stadig for mange børn, der ikke har det godt. Der er stadig for mange, der ikke lærer det, de skal. Det skal vi have lavet om på", skrev borgmesteren.

Men hun insisterede på at vente med at melde mere præcist ud om, hvordan friheden skal bruges.

"Jeg mener, at en af de store fejl i skolepolitikken har været, at politikere har ment, at de bare skulle sætte sig ind i et mødelokale og diktere, hvordan man skulle drive skolen lokalt. Sådan skal det ikke være i Holbæk Kommune", skrev Christina Krzyrosiak Hansen.

Minister: Forsøg bremser ikke andre ændringer

Samtidig fastslår børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at skolerne i de to kommuner - hvis de vil - kan bruge den nye frihed til at gøre skoledagene kortere.

"Ja, det kan de gøre. Men de kan også gøre skoledagen længere. Skolerne får frihed i forhold til fagbindinger, skoledagens længde og test. Alle de forskellige styringsregimer, som vi lægger ned over skolen", siger ministeren til Politiken.

Selv tog hun for nylig hul på forhandlinger med partierne i folkeskoleforligskredsen om at skabe mere frihed til folkeskolerne. Og undervisningsministeren understreger, at der sagtens kan laves andre ændringer generelt på folkeskoleområdet, mens forsøgene kører i Esbjerg og Holbæk.

Minister varsler opgør med 'papirtigrene' Fælles Mål og elevplaner