”Ambitiøs på alle elevers vegne”, lyder det i indstillingerne til årets underviser, Mette Petersen, der er uddannet lærer i 2000. Prisen uddeles af dagbladet Politiken. Privatfoto
Prisvinder: ”Relationsarbejde er det vigtigste for mig”
Lærer Mette Petersen synes, at noget af det sjoveste og mest givende i arbejdet som dansklærer er at lave avis med eleverne og komme "ud i virkeligheden". Den 44-årige lærer i Allerød er hovedvinder i dagbladet Politikens kåring af årets underviser.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Relationsarbejdet betyder rigtig meget for mig. Det er altafgørende".
Annonce:
Lærer Mette Petersen er slet ikke i tvivl om, hvad der for hende er vigtigst i arbejdet som lærer - og at det er en af de væsentligste grunde til, at hun har vundet titlen som årets underviser.
"Jeg lægger meget vægt på, at eleverne føler sig set og hørt, og har de brug for en snak, så tager vi en snak ansigt til ansigt. Jeg bruger megen tid på elevsamtaler, og på den måde får jeg et privat og fortroligt rum med dem", lyder det energisk fra en glad Mette Petersen, der arbejder på Lillevang Skole afdeling Lillerød i Allerød Kommune. Hun bruger også en hel del af sin forberedelsestid på samtalerne, fortæller hun.
Mette Petersen fik rekordmange indstillinger tll Politikens årlige Undervisningspris. Hele 69 indstillinger fra kolleger, elever og forældre blev det til. Hun har vundet hovedprisen for lærere i grundskolen, og hun benævnes i indstillingerne blandt som en "fagdidaktisk ualmindelig dygtig lærer - som lægger krudt i sit arbejde - og med en feedback-kultur i en liga for sig".
Hun understreger flere gange over for folkeskolen.dk, hvor vigtigt relationsarbejdet er for hende, og at det er en lige vej til elevernes opmærksomhed, og så er hun meget struktureret - og bestemt. Faktisk så meget, at nogle af eleverne kalder hende 'Mor 2'.
"Jeg prøver at give noget af mig selv, og jeg er den samme privat, som jeg er på jobbet", siger Mette Petersen, der i indstillingerne har fået betegnelser som "seriøs, sjov og streng", og en der aldrig går på kompromis med kvaliteten. Hun er klasselærer i både en 8. og en 9. klasse.
Hun har også tæt kontakt til mange forældre, og det er både på forældreintra og telefontsamtaler, og nogle gange også om aftenen.
Annonce:
"Jeg kører ikke arbejdstid på den måde. Jeg har elever, der sms'er om aftenen om vejledning. Så gør jeg det, hvis det passer mig", siger Mette Petersen.
Selv om hun i det daglige ikke tænker meget over ændrede arbejdstider og vilkår i skolen, er hun er glad for, at der indgået en lokalaftale i Allerød om arbejdstid.
"Vi har heldigvis ikke så rigide forhold her i Allerød. Vi har lang dag om torsdagen, men ellers har jeg det sådan, at jeg kan rette nogle stile derhjemme, og passer det nogle forældre, at jeg taler med dem eller sms'er klokken syv om aftenen, så gør jeg det", siger Mette Petersen,.
Annonce:
Hun arbejder meget med at engagere sine elever, og mener selv, at hun har fundet en stærk metode med at inddrage journalistik i undervisningen.
Ud i verden med eleverne
"Vi arbejder med at lave en undervisningsavis. Det har jeg valgt, fordi jeg mener, det er vigtigt, at eleverne kommer ud og møder virkeligheden. Ud at møde nogle supergode kilder", siger Mette Petersen.
Avisen kalder de "Sporenstregs" med undertitlen "på sporet af aktualitet", hvor de blandt andet har skrevet om astronauten Andreas Mogensen, der var kritisk over for projektet Mars One. Der var også en historie om en hjemløs og en flygtning.
Annonce:
Avissiderne fremstår flot layoutet, og for indsatsen i Nyhedsugen, vandt 8. b en pris, hvor pengene blev brugt på en tur til Berlin.
"Det gode er også, at eleverne arbejder på tværs med både dansk, samfundsfag og historie", siger Mette Petersen.
Hun fortæller, at klassen i dansk gør meget ud af at arbejde med journalistiske genrer og taler om fagtermer.
Idræt tages alvorligt med prøve
Mette Petersen er også linjefagslærer i idræt, og hun har prøvet at have elever oppe for to år siden.
"Jeg synes, det er den sjoveste prøve. Den er hård og fysisk krævende, og den fylder meget. Men at se dem være oppe til eksamen var rigtig fedt. De sprudlede og samarbejdede".
Hun mener, at faget idræt har ændret karakter efter, at der er indført afgangsprøve i faget.
"Det er som om, at faget bliver taget mere alvorligt. Jeg synes, det har højnet standarden, at det er blevet et prøvefag", siger hun.
Den prisbelønnede lærer har bestemt planer om at fejre prisen som årets underviser:
"Jeg har tænkt mig at drikke champagne med kollegerne i mit team. Jeg er jo ikke alene i mit arbejde som lærer, siger Mette Petersen.