Der var glæde i 9.b på Bistrupskolen, da de i dag fik at vide, at de skal op i skriftlig biologi og mundtlig samfundsfag til afgangseksamen.

Udtræk: Nitten blev skriftlig tysk - lykken biologi

I dag har landets 9.-klasser fået at vide, om de skal bruge maj på at terpe tyske gloser eller nærstudere Den Kolde Krig. På Bistrupskolen er det ikke kun eleverne, men også forældrene, der får at vide, hvordan man læser til eksamen.

Offentliggjort Sidst opdateret
Sille Rasmussen, Frederik Thomsen og Anton Slot fra 9.b havde håbet på, at trække skriftlig biologi og engelsk. Ingen af dem ville op i tysk, fordi de ikke er sikre i sproget, eller idræt, da eksamen kræver meget forberedelse.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jump" spiller fra Youtube, og mens medlemmerne fra Van Halen spiller guitar og danser med øjnene rettet mod kameraet, strømmer eleverne fra 9. klasse på Bistrupskolen i Birkerød ind i "loungen", hvor afdelingsleder Lotte Hemmingsen står klar til at offentliggøre, hvilke udtræksfag, de tre klasser har trukket.

Fra det hvide ringbind læser Lotte Hemmingsen først 9.a's fag op. Da hun siger skriftlig tysk, kommer der et udbrud fra eleverne, som meget tydeligt fortæller, at det ikke var, hvad de havde håbet på. Til gengæld kommer sejrsnæverne i vejret, da det derefter bliver offentliggjort, at de også skal op i skriftlig geografi.  

Blog: Offentliggør udtræk tidligere

Lotte forsætter videre til 9.b, der har trukket samfundsfag og skriftlig biologi. Eleverne råber begejstret, og mens pigerne kigger lettet på hinanden, ender nogle af drengene i en stor, glad bunke på bordet.  Til sidst får 9.c at vide, at de skal op i kristendom og mundtlig matematik.

Efter offentliggørelsen skulle undervisningen egentlig forsætte, men i stedet sidder eleverne i små grupper og diskuterer udfaldet. Sille Rasmussen, Anton Slot og Frederik Thomsen fra 9.b er enige om, at de er den klasse, der har trukket de bedste fag. Biologi havde de alle håbet på, fordi det er en multiple choice-test, og samfundsfag føler de alle sammen, at de har godt styr på.

"Vi har simpelthen været så heldige", siger Anton Slot, mens de to andre nikker.

"Jeg blev ret nervøs, fordi Lotte holdt en lille pause, efter hun sagde 'mundtlig'. Men så sagde hun heldigvis 'samfundsfag'", siger Frederik Thomsen.  De havde alle tre været nervøse for at trække mundtlig tysk, da de alle sammen er meget i tvivl om, de ville kunne svare på de  spørgsmål, som lærer og censor stiller efter det forberedte oplæg.

Blog: Udtrækkets uretfærdighed

Forældrene skal involveres

Michael Nielsen er samfundsfag- og teamlærer for 9.b er også godt tilfreds med, at eleverne har trukket samfundsfag. Blandt andet fordi, at det kommende EU-parlamentsvalg og folketingsvalg gør faget enormt aktuelt.

"Hvis man eksempelvis trækker politiske ideologier, vil det være helt tosset ikke at tage fat den akutelle politiske situation", siger han.

Ud over, at lærerne på Bistrupskolen nu skal til at koordinere, hvordan den sidste undervisning skal være inden læseferien, læse op på formalia på de eksamener, der er trukket, og lave spørgsmål, skal de i aften også med til et møde, hvor forældrene til eleverne i 9. klasse skal orienteres om, hvordan eksamensperioden kommer til at foregå, og hvordan de kan hjælpe deres barn med at læse effektivt op.

"Vi prøver at nå så meget som muligt inden læseferien, men det er også vigtigt, at de bruger læseferien konstruktivt", siger Henrik Nielsen.

"Derudover er der sket meget med eksamenerne, siden forældrene selv gik i skole. Blandt andet er der mange flere deadlines, der skal overholdes, fordi eleverne ofte skal aflevere en synopse eller lignende inden eksamen", siger han.  

Blog: Udtræksfag: Når lederen sætter medarbejderen i et dilemma