Skolepolitik 

Det er blevet kritiseret, at regeringens hjælp til de fagligst svageste elever i skolens to største fag skal gives ens i alle kommuner.

Efter kritik: Tesfaye giver ekstra hjælp til kommuner med flest fagligt udfordrede elever

En ny pulje skal bruges på at efteruddanne flere læse- og matematikvejledere i de 20 kommuner, hvor flest elever har udfordringer med de to fag

Offentliggjort Sidst opdateret

Der er brug for flere læse- og matematikvejledere i de kommuner, som har flest elever med udfordringer i dansk og matematik.

Sådan lyder det nu fra regeringen, som i perioden 2025-2027 afsætter knap 40 millioner til efteruddannelse af vejledere i de 20 kommuner med flest elever, der i år ikke bestod dansk og matematik ved folkeskolens afgangseksamen.

Det præcise beløb til de pågældende kommuner afhænger af kommunens børnetal, men Børne- og undervisningsministeriet skriver, at de pågældende kommuner i gennemsnit kan se frem til at modtage to millioner kroner.

Det svarer ifølge ministeriet til, at der kan efteruddannes ca. 20 nye vejledere i hver af de 20 kommuner. 

”Børn og unge fra hele landet skal have de bedst mulige kort på hånden, når det kommer til at skabe et godt liv. Uanset hvor man kommer fra. Det betyder så meget for ens muligheder at kunne læse og regne”, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) på uvm.dk.

Den ekstra hjælp til de steder i landet med flest fagligt udfordrede elever kommer efter, at flere har kritiseret regeringen for ulighed i lovudkastet om penge til at løfte de 10 procent.

For alle kommuner får midler til at løfte kommunens 10 procent svageste elever, selvom der er meget store geografiske forskelle på, hvor stor en andel af eleverne der ikke består skolens to største fag.

Det vides endnu ikke præcist, hvilke kommuner der får del i de nye penge til at efteruddanne flere vejledere. Puljen bliver fordelt efter, hvordan eleverne har klaret sig ved sommerens afgangsprøver, og de tal er endnu ikke klar.

I 2023 var de kommuner med den højeste andel af elever i folkeskolens almenklasser, som ikke bestod dansk og matematik ved folkeskolens afgangseksamen: Lolland, Ringsted, Bornholm, Odsherred, Vordingborg, Tønder, Langeland, Albertslund, Kalundborg, Halsnæs, Ishøj, Faxe, Fredericia, Guldborgsund, Holbæk, Ærø, Sønderborg, Samsø, Sorø og Hvidovre. 

Opdateret kl. 15.10 med ministeriets vurdering af, hvor mange ekstra dansk- eller matematikvejledere der kan efteruddannes med den nye pulje.