UU-vejlederen kan ikke afskære en ung, der vil indstilles til STU, fra at få en afgørelse, der kan klages over. Men Kirstine Elsig Dalgaard (billedet) oplevede, at selv om der foreliggerer en indstilling, så er kommunen ikke forpligtet på at følge den.

Unge har krav på en afgørelse på deres ønske om en STU

Det er alene op til byrådet at afgøre, om en ung er berettiget til et STU-forløb. Også selv om UU-vejlederen vurderer, at den unge ikke er omfattet af målgruppen for uddannelsen. Det fastslår Klagenævnet for Specialundervisning ud fra en konkret sag.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ungdommens Uddannelsesvejledning, UU, kan ikke afskære en ung fra at få en afgørelse, der kan klages over, ved at nægte at indstille den unge til et forløb på ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov, STU.

"Hvis UU-vejlederen vurderer, at den unge ikke er omfattet af målgruppen, skal UU-vejlederen alligevel udarbejde en indstilling, der skal forelægges kommunalbestyrelsen. Det skal fremgå af indstillingen, at UU-vejlederen vurderer, at den unge ikke er omfattet af målgruppen. På baggrund af indstillingen skal kommunalbestyrelsen træffe afgørelsen", skriver klagenævnet i en meddelelse.

Klagenævnet måtte afvise klagen

Klagenævnet har i en konkret sag modtaget en klage over et afslag på et STU-forløb, hvor det viste sig, at den unge slet ikke var blevet indstillet til forløbet, fordi UU vurderede, at han ikke tilhørte målgruppen.

Kommunalbestyrelsen havde derfor ikke truffet afgørelse i sagen, men det fremgår af loven, at kompetencen til at visitere unge til STU netop ligger hos kommunalbestyrelsen. Derfor kan vurderingen fra UU ikke sidestilles med et afslag. 

Revisionen af STU udsættes et år

Klagenævnet kan alene tage stilling til klager over kommunalbestyrelsens afgørelse om STU-forløb, så nævnet blev nødt til at afvise klagen. I stedet bad nævnet kommunen om at lave en indstilling og træffe afgørelse i sagen.

Ud over UU-vejlederens eventuelle bemærkninger og vurderinger skal den unges ønsker noteres i indstillingen, og der skal gøres rede for eventuelle uenigheder om indstillingen eller om udkastet til uddannelsesplanen.

Tilgangen til STU ligger stabilt på 1.700 elever om året

Kommunen har ikke pligt til at følge indstillingen

Klagenævnet har tidligere slået fast, at kommunalbestyrelsen ikke er forpligtet til at følge indstillingen fra UU-vejlederen. Det skete i en sag fra Aarhus Kommune, hvor en ung kvinde kun var blevet indstillet til sin drømmeuddannelse på Sjælland.

Da kommunalbestyrelsen sagde nej og i stedet henviste hende til et lokalt uddannelsestilbud, klagede pigen og hendes forældre. Klagenævnet gav kommunen ret i, at den ikke har pligt til at følge UU-vejlederens indstilling, men nævnet bemærkede samtidig, at indstillingen burde have indeholdt flere forslag til uddannelsessteder. Dermed ville der være sket en forventningsafstemning mellem kommunen, pigen og hendes forældre.

19-årig med Downs syndrom fik alene indstllet sin drømme-STU

Læs mere

Klagenævnets redegørelse