I turneringens første runde stillede 1100 hold fra hele landet op. Kun seks er nået hele vejen til Finalen, heriblandt One Shot One Kill fra Søndervangsskolen i Viby.

Integration i bedste sendetid

Søndervangsskolen i Viby har brugt idræt som et middel til at styrke integrationen af tosprogede elever. Det har ført børnene til tops både i skoleturneringer og i de lokale sportsklubber. Nu gælder det kampen på den helt store scene: For rullende kameraer i DR Byen skal eleverne fra 5. A kæmpe om titlen som Danmarks bedste høvdingeboldhold.

Offentliggjort

Fakta om Høvdingebold iSkolen

 - Høvdingebold i Skolen er et undervisningskoncept for4.-5. klasser, der består af et undervisningsmateriale og enskoleturnering.

- Arrangørerne er DR og Dansk Skoleidræt med støtte fraNordea-fonden.

- Indledningsvis spilles stævner i nogle kommuner. Efterfølgendespilles kredsstævner, og kredsvinderne går videre tillandsdelsstævner, hvor finaledeltagerne findes.

-Finalen spilles i DR Byen d. 11. maj og vises på DR Ramasjangd. 18. maj kl 18.

- Turneringen afvikles fra januar til maj 2012.
- I 2011 deltog ca. 10.000 børn fordelt på 938 hold fra 250skoler. I 2012 deltog ca. 15.000 børn fordelt på 1100 hold fra 250skoler

- Høvdingebold i Skolen har sin egen hjemmeside www.skolehøvdingebold.dk

- Nordea-fonden støtter turneringen med ca. 2,7 mio. kr. i2011-2012.

Som det eneste hold i finalen, har One Shot One Kill lige mange drenge og piger på holdet.
Klassekammeraterne fra 5A på Søndervangsskolen er taget med til DR Byen for at heppe på One Shot One Kill.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lyskegler fra et hav af lamper farer rundt i studiet i og maler farvede striber på bane og tribuner, mens et væld teknikere tester kameraer og musikanlæg. Det er finaledag i Høvdingebold i Skolen, som Dansk Skoleidræt arrangerer i samarbejde med DR Ramasjang.

Ved turneringens start stillede 1100 hold fra 250 skoler i hele Danmark op. I dag står kun seks klasser tilbage. Landets bedste høvdingeboldhold skal kåres, og måneders forberedelse skal stå sin prøve i DR Byens Studie 5 - X Factor-studiet - med hele Danmark som vidne.

"Fuck, det er nice, Olaf," siger en forbipasserende dreng til sin lærer, mens han kigger på en enorm kamerakran, som fejer ind over banen højt oppe under loftet.

Eleverne fra fra 5. A på Søndervangsskolen fra Aarhusforstaden Viby hører imidlertid ingenting. De står i en tæt klynge midt på banen, hvor slaget skal stå. Om få minutter skal deres hold, One Shot One Kill, spille finalestævnets første kamp mod De Gyldne Bornholmere fra Rønne Privatskole.

Dansen og vittighederne, som dominerede da holdet ankom til DR Byens foyer, er afløst af knyttede næver. Særligt pigerne er fokuserede. Sådan har det været hele vejen gennem turneringen, fortæller klassens idrætslærer, Poul Kastrup. Sammen med kollegaen, Jens Espersen, er han i dagens anledning stået op klokken 04.30 for at tage med spillerne og deres klassekammerater til DR Byen, hvor finalestævnet skal stå. Slaget bliver vist på landsdækkende tv og styres af værter, som deltagerne har fulgt på skærmen siden de var små.

Oppe i kommentatorboksen hakker Ramasjang-ikonet Jacob Riising og P3's fodbold-kommentator, Andreas Kraul sig igennem One Shot One Kills holdliste. Samtlige spillere har fremmedklingende navne, og med to piger iført tørklæde og lange benklæder, springer holdet med de lyserøde spillertrøjer i øjnene blandt de langt over hundrede tilrejsende elever og lærere.

Nede på banen giver Jens Espersen de sidste taktiske dessiner til sine spillere. Små, korte udbrud, som børnene konsekvent følger op med endnu kortere nik.

Holdet bliver kaldt over til indgangsrampen bag tribunerne. Tiden er inde. Inden Jens Espersen bryder cirklen, har han dog en sidste opfordring.

"Husk så: Smil på. Det her er helt fantastisk. Jeg sagde jo, vi nok skulle komme til København. Vi har nået det, vi skal nå. Nu skal vi ud og have det sjovt."

Startede som integrationsprojekt Idrætssatsningen, som har bragt Søndervangsskolens 5. A hele vejen til DR Byen, blev mulig, da skolen som led i en landsdækkende forsøgsordning blev omdannet til heldagsskole i 2007.

"Der var især fokus på skoler med mange tosprogede elever. Tanken var, at hvis eleverne gik i skole længere, så snakkede de også mere dansk. Mange af eleverne snakker ikke dansk når de kommer hjem," fortæller klassens matematik- og idrætslærer, Poul Kastrup.

Den forlængede skoledag gav et frirum, som Poul Kastrup udnyttede til at øge fokus på idræt og motion i sine klasser. Desuden opdagede han og kollegaen, Jens Espersen, at de kunne afværge skænderier og slagsmål mellem eleverne i frikvartererne ved at arrangere små sportsturneringer.

Eleverne, der startede i Søndervangsskolens 1. klasse i 2007, og som i dag skal kæmpe for skolens ære i DR Byen, har altså haft idræt som en væsentlig del af deres skoleliv helt fra start. På trods af mediehistorier om problemer med tosprogede børns deltagelse i idræt, har samtlige elever i klassen - uanset køn og etnisk eller religiøs baggrund - idrætstasken med, når skemaet kræver det.

"Men de kan heller ikke bare lige sådan vælge det fra. Vi gør en indsats for at vise både børn og forældre, at motion, deltagelse i stævner og det at gøre en social indsats er meget vigtigt," siger Poul Kastrup.

Gider ikke se fjollet ud på tv One Shot One Kill skal på banen til deres anden kamp. I første omgang blev det til et knebent nederlag i tredje og afgørende sæt. Skuffelsen har dog lagt sig, og holdet er opsat på at tage revanche.

Fokus på den forestående kamp bliver dog brudt for en stund. "Det er jo tv," som producere, værter og kamerafolk gentagne gange minder børnene om.

"Når I løber ind forbi mig, så skal I alle sammen huske at give mig en high five. For ellers kommer jeg til at stå midt på banen og flagre, og jeg gider altså ikke se fjollet ud på tv," påminder dagens vært, Sofie Østergaard.

Kameraerne gøres klar, og børnene fra Søndervangsskolen og deres modstandere fra Otterup Skole stiller sig om bag tribunerne. Om få øjeblikke skal de afgøre deres skæbne i turneringen.

En svær alder for muslimske piger Op til finalen har der været lidt bekymring blandt et par af klassens piger vedrørende holdets påklædning.

"De kan godt være en smule kropsforskrækkede. Men det mærker vi ikke i hverdagen. Det er sådan noget som kan dukke op, for eksempel her, hvor de skal i fjernsynet, så begynder de at tænke over de ting. Men ellers er de jo egentlig som andre idrætspiger er i den alder," siger Poul Kastrup.

Især de somaliske piger, som ellers har ført an på banen i turneringen, og som dyrker flere andre sportsgrene i deres fritid, fik pludselig andre ting at tænke på. Det gjorde indtryk, og Poul Kastrup er klar over, at hverdagen bliver sværere at navigere i, både for elever og lærere, efterhånden som pigerne bliver ældre.

"De er ved at nå en alder, hvor det er svært at være muslimsk indvandrerpige i Danmark. For de er jo oppe mod nogle store ting. De hører nogle ting fra imamen, og deres forældre har også nogle holdninger til, hvordan de skal gebærde sig. Og samtidig er de jo også bare piger som godt kan lide at dyrke idræt," siger han.

Poul Kastrup kender godt til problemstillinger med især piger, som ikke må klæde om eller gå i bad efter idræt. Det er dog ikke noget, han selv oplever hos sin 5. klasse.

"De er indforstået med, at sådan er det bare, når man har idræt. Det er alle børnene med på, for de vil jo gerne deltage," siger han og understreger, at et stærkt samarbejde mellem lærere og forældre er afgørende for klassens succes.

"Forældrene sætter pris på de ting, vi laver for børnene, og deres opbakning betyder virkelig meget. Jeg har kendt de fleste af de her forældre siden deres børn begyndte 1. klasse, og de har støttet op fra starten," siger han og giver flere eksempler, blandt andet på mødre, der velvilligt stiller sig til rådighed som chauffører når børnene skal til fodboldturneringer i skoleregi.

Sammenhold på landsdækkende tv Dommerens fløjte signalerer starten på anden og afgørende kamp for One Shot One Kill. Holdet skiller sig ud fra deres gulklædte modstanderne fra Otterup Skole og de andre finalehold på flere punkter. Mens hovedparten af holdene stiller med ni drenge og en enkelt pige, er der lige fordeling hos 5. A fra Søndervangsskolen. Pigerne er samtidig de fem højeste på holdet og således uundværlige, når der skal kæmpes om de høje bolde.

Opgøret mod Otterup ligner til forveksling holdets første kamp. Efter et knebent nederlag i første sæt tager særligt pigerne og holdets høvding, Serhat, med nummer 7, fat og udraderer deres fynske modstandere i andet sæt.

Eleverne fra Viby må dog igen se sig besejret i tredje og afgørende sæt. Øjnene er blanke, og der er ikke mange interviewkommentarer til Sofie Østergaard efter kampen.

Da spillerne i lyserødt har vænnet sig til tanken om, at Danmarks bedste høvdingeboldhold skal findes blandt en af de andre klasser, kan de alligevel finde stoltheden frem.

På trods af nederlaget er eleverne enige om, at det har været en rigtig fed oplevelse at spille i DR Byen. Også selvom holdets 9'er, Suwayda, indrømmer, at omgivelserne måske har spillet hende et puds. "Vi spillede dårligere i dag end vi har gjort til de andre stævner. Jeg tror, vi var nervøse. Det var jeg i hvert fald. Men vi har haft et godt sammenhold og hele tiden troet på hinanden og på, at vi kunne komme i finalen. Og det er da fedt, at vi er så gode til at spille, at vi kommer i fjernsynet," siger hun. Finaledeltagerne ved stævnet var: - One Shot One Kill, 5.kl. fra Søndervangskolen - The Brownies, 5. kl. fra Otterup Skole - Ramachamps, 5. kl. fra Skolen ved Rønnebær Allé - Green Devils, 5. kl. fra Kollund Skole - De stegte fra Stoholm, 5. kl. fra Stoholm Skole - De Gyldne Bornholmere, 5. kl. fra Rønne Privatskole   Danmarks bedste høvdingeboldhold kåres på DR RAMASJANG fredag d. 18/5 fra kl. 18.00.