Igloo Vision viser billeder hele vejen rundt inde i igloen.

Voksenskole skal eksperimentere med virtuelle panoramabilleder i 360 grader

Militær, politi og brandvæsen bruger virtuelle panoramaer i 360 grader i deres træning, og arkitekter benytter teknikken til at vise deres byggeri. I næste uge demonstrerer VUK Aalborg, hvordan teknologien kan bruges i undervisningen af unge og voksne med funktionsnedsættelser.

Offentliggjort Sidst opdateret
Britta Husted er spændt på, hvordan hendes elever med funktionsnedsættelser vil reagere, når der kommer billeder og lyd fra alle sider. Modelfoto.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det engelske firma Igloo Vision besøger Voksenskolen for Undervisning og Kommunikation i Aalborg, VUK, i næste uge med sin teknologi, der består af et stort telt formet som en iglo og fem projektorer, som viser et samlet 360 grader virtuelt panoramabillede fra gulv til loft på indersiden af igloens vægge. Systemet kan give eleverne et realistisk billede af for eksempel byer, stjernehimlen og havets verden.

"De fleste af mine elever sidder i kørestol, og da vi ikke kan komme så meget ud af huset, som vi gerne vil, er de afhængige af, at vi bringer oplevelser ind til dem. Desuden tænker de meget konkret, så frem for at få læst en tekst op om pyramiderne i Egypten, kan de 'gå' rundt i dem inde i igloen, eller de kan ligge på ryggen og se op i stjernehimlen", fortæller lærer Britta Husted fra VUK Aalborg, der tilbyder STU og kompenserende specialundervisning til voksne.

Nyt at igloen skal bruges til undervisning

Britta Husted har lavet digitalt undervisningsmateriale til fire af folkeskolens fag. I den forbindelse har hun arbejdet sammen med en lydmand, som også laver lyd for Igloo Vision. Han fortalte englænderne om Britta Husteds arbejde, og det har ført til et samarbejde på tværs af Nordsøen om at udvikle billedfremviseren til undervisningsbrug.

"Igloo Vision sælger igloen til militær, politi og brandvæsen, der bruger den til træning og uddannelse, og til arkitekter, som så kan give en virtuel oplevelse af deres byggeri. Det er nyt, at teknologien skal bruges til undervisning. Foreløbig har Igloo Vision stillet en iglo op på en engelsk folkeskole, og da jeg var ovre for at se den i funktion i februar, blev vi enige om også at prøve den af i Danmark", fortæller Britta Husted.

Billeder og lyd fra alle sider kan være en voldsom oplevelse

I første omgang kommer igloen til Aalborg i næste uge, hvorefter den skal en tur til Holland. Men den vender tilbage til VUK Aalborg til oktober, hvorefter lærerne skal teste den i tre måneder.

"Det giver os mulighed for at lave rolige forløb, hvor der er tid til at dvæle ved de emner, vi skal arbejde med. For nogle af mine elever kan det være en voldsom sansemæssig påvirkning med billeder og lyde fra alle sider, så jeg er spændt på, hvordan de vil reagere, og om de vil profitere af teknologien. Vil den skabe en bedre forståelse hos dem? Det skal vi finde ud af", siger Britta Husted.

Hun er også spændt på, hvordan eleverne vil interagere, når de lærer, at de selv kan ændre billedet.

"Mange af mine elever bruger en såkaldt nul-et kontakt til computeren, for eksempel når de skal bladre i en digital bog. Men Igloo Vision har udviklet et system, så man kan styre billederne med iPads, game controllers og kontakter, så det giver nogle flere muligheder".

Skolen regner med at købe en iglo

På sigt vil VUK Aalborg selv anskaffe sig billedfremviseren. Den iglo, skolen låner i næste uge, er seks en halv meter i diamenter, men den findes langt større.

"Igloen koster 600.000 kroner, og det skyldes, at projektorerne er meget dyre. Men udviklingen løber så stærkt, at vi regner med, at den er blevet noget billigere, inden vi har fået bevilget fondsmidler til den", siger Britta Husted.

Også specialskoler for børn og almindelige skoler kan bruge igloen, vurderer hun.

"I England står igloen på en almindelig skole, og da der er billeder hele vejen rundt på indersiden, 'tvinger' det eleverne til at bevæge kroppen. Men den giver også helt nye muligheder. For os vil den være en kæmpe gave. Vi har for eksempel lavet et projekt sammen med Den Gamle By i Aarhus, men vores elever i kørestole kan ikke komme ind i husene. Nu kan de komme til at se købmandsgården indefra", siger Britta Husted.

Lærere kan se igloen i brug til åbent hus i næste uge

VUK Aalborg og Igloo Vision inviterer interesserede til åbent hus på skolen på torsdag, den 29. august. Her kan lærere og andre fagfolk se igloen i brug, opleve dens muligheder og tale med de projektansvarlige fra Danmark og England.

Arrangementet er gratis og indledes med et oplæg af education director Richard Smith fra Igloo Vision og Britta Husted. Man behøver dog ikke være med fra start, men kan droppe ind undervejs.

 

Læs mere

VUK Aalborgs hjemmeside