Årets juletræ på Høje Kolstrup Skole er lavet af papcirkler i forskellige størrelser, som males i grønne nuancer, pyntes med pomponer og hænges over hinanden med fiskesnøre, så det danner en kegle som et juletræ.

1. december: Elever overrasker skolen med kreativ juletradition

Fagmålene er sat på pause en stund, når billedkunst- og H&D-eleverne på Høje Kolstrup Skole i Aabenraa hvert år overrasker deres skole med et kreativt juletræ d. 1. december. Det giver nemlig rigtig meget, når eleverne er sammen om et hemmeligt projekt, forklarer lærer.

Offentliggjort

Følg med i julekalenderen på de fagligenetværk

Fra 1. december til juleaften sætter vi hver hverdag spot på,hvordan julen sniger sig ind i fagene.

Følg med i netværkenes julekalender her på folkeskolen.dk- og del meget gerne dine egne juleideer som et lærer tillærer-indlæg

Træet er pyntet med pompon'er - ligesom der også er hvide "sne-pompon'er" rundt om træet.
Sidste år var elevernes kreative juletræ lavet af æggebakker, som var malet i grønne nuancer og pyntet med en lyskæde.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Stablede bøger, grønne æggebakker og et spraymalet genbrugstræ. Hvert år møder eleverne på Høje Kolstrup Skole i Aabenraa d. 1. december ind til en juleoverraskelse i form af et kreativt juletræ, som elever fra skolens fire 4. og 5. klasser har lavet i billedkunst og håndværk og design.

Det er både hyggeligt og giver eleverne et fællesskab at have sådan et hemmeligt projekt sammen, fortæller lærer Christina Nissen.

Jul: Nu skal der syltes nissenumser

"Ingen andre end os ved, hvordan årets træ skal se ud, og eleverne synes, det er sjovt at have en hemmelighed for resten af skolen. De tager virkelig ejerskab for projektet, så det bliver 'deres juletræ'. Det er rigtig hyggeligt - især også når der kommer positive reaktioner fra andre elever, lærere og skolelederen. Så jeg synes, det er en fantastisk tradition", forklarer Christina Nissen, som har overtaget ideen fra en kollega, der gik på pension.

Symaskinekørekort på standby

Årets juletræ er lavet af papcirkler i forskellige størrelser, som males i grønne nuancer, pyntes med pomponer og hænges over hinanden med fiskesnøre, så det danner en kegle som et juletræ. Nogle elever skærer pap ud, andre maler, og endnu andre laver pomponer til snefnug - alt sammen som et lille ekstra projekt sideløbende med den almindelige undervisning i billedkunst og håndværk og design.

"Vi gik stille og roligt i gang i slutningen af oktober, men lige nu er der sat turbo på, så træet kan blive klar til den 1. december. Så symaskinekørekortet måtte vi lige sætte på standby", forklarer Christina Nissen og tilføjer, at fagets mål nok skal nås alligevel:

"Vi tænker ikke fagmål med juletræet - det er ikke en designorienteret opgave med planlægningsfase og alt muligt. Det her handler om lysten til at skabe og er mere tænkt som en fælles opgave for eleverne, som hygger sig med at lave det sammen. Målene skal vi nok nå resten af året, men det giver virkelig også meget til elever, når de skal samarbejde om projektet i stedet for at lave hvert deres."

Videoblog: Juleforløb

Genbrugsjuletræ - og juletræ af genbrug

Traditionen startede fra 4-5 år siden, og de forrige juletræer har blandt andet været lavet af stablede bøger og æggebakker. Altid med genbrug i fokus, fortæller Christina Nissen:

"Vi gør meget ud af genbrug generelt i håndværk og design for at give eleverne en forståelse af, at materialer ikke er noget, som bare kommer af sig selv. Man skal ikke bare bruge og bruge, men i stedet værne om materialerne. Og så er det sjovt at bruge materialerne til noget andet end det, de normalt bruges til."

Lærer til lærer: De er store og de er små - hyggeligst i sangene til jul

Det er dog ikke altid helt let at genbruge, måtte skolens julekreative elever og lærere sidste år konstatere. Ideen til årets juletræ var at genbruge et rigtigt juletræ fra året fra, som havde tilbragt et år i skolens kælder. Tanken var at ryste træet frit for grannåle og skrælle barken af, så det kunne stå helt råt - men så let gik det ikke, fortæller Christina Nissen:

"Vi regnede med, at nålene faldt af af sig selv, men vi kunne slet ikke hive dem af træet, som stod og hang helt sørgeligt. Så vi måtte tænke hurtigt og spraymalede det hvidt med nålene på. Det endte med at være rigtig æstetisk - med julehjerter, kræmmerhuse og trommer foldet af sider fra gamle bøger."

Ideerne til juletræerne finder lærerne på Facebook eller Pinterest, fortæller Christina Nissen - og det er ikke svært at komme på noget, tværtimod:

"Det kan være ret svært at vælge, hvilke af de mange kreative ideer, vi skal kaste os over - og vi har allerede ideer til næste år. Men det handler også om, hvad der kan lade sig gøre. Vi har for eksempel overvejet printplader, for de har sådan en flot grøn farve, men de var ret svære at få fat på, for vi skal bruge mange."