Sofie har formet sin første nissenumse
Jul: Nu skal der syltes nissenumser
Hvis håndarbejde skal have et julet islæt, kan man sylte nissenumser med eleverne, foreslår håndarbejdslærer Anja Schmelling.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De første nissenumser blev syltet som barn sammen med mormor, mor og søstrene, men nu er det fast tradition i Anja Schmellings håndarbejdstimer i december.
"Alle synes, det er sjovt at lave syltede nissenumser, men læringsmæssigt passer det kun til de små. De lærer at tråde en nål, binde knude, at ri rundt i kanten af stoffet og rynke stoffet sammen med ri-snoren. Og så skal man jo formgive numsen, så den ikke bare ligner en bold med en streng. Det kræver, at man sidder og nulrer den lidt mellem hænderne", fortæller Anja Schmelling.
Sådan laver du nissenumser
Man laver en lille numse ved at klippe et firkantet stykke stof ud af en almindelig brun nylonstrømpe, ri rundt i kanten, putte vat eller pudefyld ind i den og trækker tråden sammen, så det bliver en lille bold. Så stikker man nålen igennem og ud midt i kuglen og trækker den ned over midten, så det bliver små numseballer.
"Dem laver man nogle stykker af og putter dem ned i et syltetøjsglas sammen med julekrydderi og måske et stykke appelsinskal eller andet, man bruger, når man sylter. Man sætter låg på, og så kan man dekorere med et flot stykke julestof, som man sætter over med et fint bånd eller snor. Til sidste laver man en fin etiket, hvor man skriver syltede nissenumser, og så er man færdig", fortæller Anja Schmelling.
Rart at få noget med hjem
Nissenumserne kan fint laves på to lektioner, og så har børnene noget med hjem at lægge under juletræet.
"Eleverne synes, det er rart at få noget med hjem med det samme. Ned i tasken og med hjem som gave. Og de bliver faktisk ret flotte. Jeg ved fra dem, jeg har lavet det med før, at nissenumserne står på hylderne flere år".
Anja Schmelling har fået kreativiteten med ind fra barnsben, så det er ofte ideer fra mor og mormor, der finder vej til håndarbejdstimerne.