Rosenkrantz-Theil: Helt ny erstatning for de nationale test

Et helt nyt, varigt, system skal træde i stedet for de udskældte nationale test, lyder det til aften fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. I mellemtiden får ingen kommuner tilladelse til at droppe testene.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Minister: Vi kan ikke acceptere fejlbehæftede nationale test 

"Regeringen ønsker at afskaffe de nationale test i de mindste klasser og generelt nytænke anvendelsen af test i folkeskolen. Sådan en nytænkning kræver både grundige overvejelser og bred inddragelse af både elever, forældre samt partierne bag folkeskoleforliget. I forlængelse af det har jeg besluttet, at ministeriet ikke imødekommer ansøgningerne fra kommuner, der har søgt om at blive fritaget for at afholde alle nationale test. Vi ønsker at finde et ordentligt og varigt alternativ, som kan træde i kraft hurtigt. Det system skal omfatte alle, og så nytter det ikke noget at sætte forsøg i gang" siger Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

SF vil droppe de nationale test omgående 

Siden de to professorer Svend Kreiner og Jeppe Bundsgaard i foråret offentliggjorde en rapport, som viste, at de nationale test ikke alene måler temmelig forkert på enkeltelevers præstationer, men også har stor måleusikkerhed på store grupper af elever, har flere og flere kommuner sendt ansøgninger ind til Undervisningsministeriet om at få lov at fritage skolerne fra de obligatoriske nationale test. I det foreståelsespapir, som Socialdemokratiet indgik med SF, Radikale og Enhedslisten ved regeringsdannelsen i juni lød det:

"En ny regering ønsker blandt andet at afskaffe de nationale test i de mindste klasser og generelt nytænke anvendelsen af test (...). En ny regering vil endvidere afsøge muligheden for at sætte de nationale test i bero, indtil de er blevet mere retvisende for elevernes færdigheder". 

Hvordan den sætning præcis ville blive udmøntet, har derfor været afventet i spænding, mens Aarhus, Albertslund, Esbjerg, Frederikssund, Hvidovre, Kerteminde, Næstved, Randers, Sønderborg og Vejle har søgt om at blive fri for testene. Og nu har børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil altså meldt ud, at både de ti kommuner, der allerede har søgt, og dem, der er på vej med ansøgninger, vil få nej. I stedet skal testene erstattes af et nyt og bedre system på landsplan, og det skal hun nu forhandle med folkeskoleforligspartierne. 

Svær vej for ministeren mod et nyt testsystem