foto: Sanne Vils Axelsen, Astra
Masseeksperiment: Elever skal kortlægge plastforureningen
57.000 elever fra hele landet er tilmeldt Masseeksperimentet, der finder sted i uge 38, 39 og 40. Vælg et område, mål det op, saml plast i området, tæl og kategoriser plasten. På den måde er eleverne med til at afdække omfanget af plastforureningen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvor meget plast ligger i naturen? Hvilke typer plast er der tale om og hvor ser det værst ud? Er det chipsposer, sugerør, fiskenet eller cigaretskod? Det kan eleverne være med til at svare på ved systematisk at indsamle plast i et udvalgt stykke natur i Danmark.
Masseeksperimentet: Skoleelever har fundet 10 nye bakteriearter
Der er syv naturtyper, som eleverne kan undersøge: 1) opskylningszoner på strand, 2) klitter på strand, 3) å-bred, søbred, vandløbskanter , 4) grøftekant langs vej, 5) vejkant langs mark, 6) parker, 7) skovstier. Man kan vælge en naturtype, som man ved, er særligt belastet af plastforurening, men fra et forskningsmæssigt synspunkt er det lige så godt at få registreret områder, der ikke er så belastede. Så forskerne får et repræsentativt billede, skriver folkene bag Masseeksperimentet.
Masseeksperimentet: 12 procent af eleverne lider af inkontinens
Det er det nationale naturfagscenter Astra, der arrangerer Masseeksperimentet som en del af Naturvidenskabsfestivalen. I år er eksperimentet udviklet i samarbejde med MarinePlastic, der er det danske center for forskning i marin plastforurening.
Registrering af plaststykker
Eleverne skal opmåle 100 meter i længden på det valgte stykke natur. Bredden er valgfri, men kan for eksempel være 3 meter. Opmålingen er vigtig for, at forskerne får nogle resultater, der kan sammenlignes.
Skolers indeklima er stadig alarmerende dårligt
Når eleverne har samlet plast, skal stykkerne kategoriseres. Det sker på en dug, som alle tilmeldte klasser får tilsendt. Her sker en optælling og registrering, der skrives ind i en formular.
"Plastforurening i naturen er en af vor tids største miljømæssige udfordringer. Vi har behov for at få kortlagt omfanget af og effekterne af plastforurening. Derfor er det unikt, at vi nu får et kæmpestort datasæt, der kan bidrage til ny videnskabelig forskning og dokumentation. Der er aldrig før indsamlet plast i så stor skala efter videnskabelig metode", siger lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet og talsmand for MarinePlast, Kristian Syberg i en pressemeddelelse.
95 procent af mallemukker ved danske farvande har i dag plast i sig. Det samme gør sig gældende for mellem 20 og 40 procent af torsk og mellem 10 og 20 procent af sild.
Børn kan bedst lide den mad de kender
På tre generationer er naturen globalt set forurenet med plast i sådan en grad, at der i dag findes makroplast såvel som mikroplast overalt i naturen. I Masseeksperimentet er det makroplast, eleverne finder.
Undersøg polymerer
Den obligatoriske del af Masseeksperimentet er indsamling og kategorisering af plast, men der er også en frivillig del, hvor eleverne kan undersøge de forskellige plasttyper og finde ud af hvilke polymerer, de er lavet af.
Næsten halvdelen af skoleeleverne udøver selv musik
Her har Astra udviklet en nøgle, der er med i kittet til Masseeksperimentet, hvor eleverne kan finde de forskellige polymerer. Eleverne kan for eksempel teste om plaststykket kan flyde i vand eller olie, om det kan brænde eller opløses af acetone. Det er undersøgelser, der skal foregår i et faglokale.
Masseeksperimentet har tidligere handlet om jagten på de gode bakterier, musik, smag, skolens toiletforhold og indeklimaet i klassen.