Nu kan lærere uddanne sig i(mod) mobning

Som de første har professionshøjskolen UC Sjælland fået godkendt et pædagogisk diplommodul i (arbejdet med bekæmpelse af) mobning.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mobning finder sted både mellem elever og blandt voksne, og mobningen sker i skolegården såvel som på nettet. Siden 2009 har skolerne skullet at lægge antimobbestrategier, men sidste år viste en undersøgelse fra Red Barnet, at hver tredje skole ikke har en mobbestrategi. Og i november sidste år vedtog et flertal i Folketinget at etablere en klageinstans, så forældre kan klage til Dansk Center for Undervisningsmiljø, hvis en skole ikke formår at standse mobning af et barn.

Fællesskabet skal stoppe mobning

Nu bliver det imidlertid mulig at uddanne sig i mobning på professionshøjskolen UC Sjælland (som fra 1. august ændrer navn til Professionshøjskolen Absalon). Skolen har netop fået godkendt et diplommodul i mobning. Undervejs har Børnerådet, DCUM, Red Barnet, Maryfonden og Børns Vilkår givet input til modulet.

"Det er i den grad praksisrelevant. Der mangler antimobbestrategier på skolerne. På mange skoler fokuserer man kun på det forebyggende arbejde, men ikke på hvordan man håndterer mobning. Hvis der er mobning, så opstår problemet, for lærerne ved ikke, hvad de skal gribe i eller gøre", forklarer lektor Ditte Dalum Christoffersen, der bliver en af underviserne.

Sammen med kollegaen Kit Stender Petersen har hun forsket i mobning, og de kan se, at der er et behov for at vide mere om mobning ude på skolerne.

Derudover bliver det fra august 2017 muligt for elever og forældre at klage over mobbeforløb på skolerne, og Ditte Dalum Christoffersen peger på, at det kan trække tæppet væk fra skolerne, hvis de ikke er forberedt.

Lige før lukketid: Flere organisationer undsiger klageinstans mod mobning

Omgivelserne påvirker mobning

Kurset skal beskæftige sig med, både hvordan lærerne kan identificere, forebygge og håndtere mobning, hvordan skolerne kan udarbejde antimobbestrategier, og hvordan man samarbejder med lærere, forældre og elever for at komme mobning til livs.

"Det kommer til at handle primært om mobning blandt elever. Vi kommer dog også til at kigge på hvilke ringe, det skaber i vandet, for eksempel hvis der er anspændtheder på lærerværelset, eller hvad børnene ser i fjernsynet og i det hele taget deres liv på nettet. Der ser børnene hele tiden, at voksne ikke er særlig søde ved hinanden, og det påvirker dem. Vi kommer til at komme vidt omkring, for mobning er et socialt og kulturelt problem og ikke kun et individproblem", siger Ditte Dalum Christoffersen.

Modulet bliver et valgmodul på den pædagogiske diplomuddannelse og kommer til at fylde 10 ECTS-point. UCSJ regner med at kunne udbyde modulet fra januar 2018.