Bæredygtigt skib til verdensudstillingen Expo i Dubai 2020 - ombygget militært skib var en af de store tanker på Klimazirkus ved Avedøre rensningsanlæg.Foto: Helle Lauritsen
Elevernes tanker skal ud i virksomhederne
Klimazirkus tænker stort. Det er hele ideen – at have store mål, bruge eleverne som tænketank og lade dem formidle ideerne for andre. Avedøreværket i Hvidovre lægger areal til projekter som Lort til Guld, og skoler fra hele landet besøgte klimazirkus fredag.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Åben skole er i fuld gang i virksomhederne omkring Avedøreværket og rensningsanlægget. Skoler fra 15 kommuner - København og omegn - deltager i projekter om vandets kredsløb, sol på dåse, grøn legeplads, Lort til Guld, kraftværk og havmøller. Eleverne viser rundt og fortæller på de mange stationer, der er på virksomhedernes grunde. En stor scene, en containerbox, en campingvogn og inde på virksomhedernes laboratorier.
Annonce:
I dag er der besøg sydfra, skoler fra Kolding, A.P. Møller Skolen i Slesvig og Universe-parken er på besøg. For at få inspiration, for at være med i klimazirkus og tage ideerne med.
Elever fra Københavns Erhvervsakademi fremlægger i grupper, hvordan de vil ombygge et tidligere krigsskib til et bæredygtigt skib - et CO2-neutralt skib, der skal deltage i verdensudstillingen Expo i 2020 i Dubai.
Skibet er blevet forsynet med sejl med indbyggede solceller, 200 ton teknologi er fjernet og erstattet med bæredygtige produkter. Der er flowbatterier, kitemill, biogas-anlæg og omvendt osmose-anlæg om bord. Der er pontoner med lagdelte væksthuse, hvor produktion af grøntsager til besætningen finder sted.
Tilhørerne er eksperter, der stiller uddybende spørgsmål og skal bedømme de fire måder at ombygge skibet på.
Annonce:
Virksomheder leverer dyb faglighed
Bag de store tanker og science-projekterne i klimazirkus står Peter Claudell. Han er uddannet designer og arkitekt, har arbejdet på Statens Naturhistoriske Museum og Eksperimentarium og har nu tegnestue, hvor science-laboratorier, -huse og ottekantede anlæg bliver til.
"Det skal foregå bruger-genereret, det handler om at folk selv laver deres museer, og eleverne har rigtig gode ideer til, hvad de vil. Klimazirkus skal være en slags andelsbevægelse - ikke dit eller mit men vores", siger Peter Claudell.
Han fortæller, at det er elever fra 6. klasse og opefter, der har bygget de fine modeller af sol på dåse, nyt kraftværk og affalds-ufo, som nu bruges af andre elever. 9. klasses-elever fra Hvidovres skoler formidler til Hvidovre Gymnasiums elever og i dag skal formidlingen så ske videre til andre ud over landet.
"Virksomhederne vil meget gerne være med. Eleverne vil gerne arbejde med rigtige projekter, og de har gode ideer. Folkeskolen er god til proces, men der skal også være dyb faglighed i de emner, som eleverne arbejder med, og det hjælper virksomhederne med".
Annonce:
Han fortæller, at selv fattige folkeskoler i Hvidovre kan være med. Virksomhederne er ofte gratis at besøge, og de søger fonde til projekterne som blandt andet en grøn legeplads på Langhøjskolen.
"Her på arealet har vi bygget en flot scene til elevernes fremlæggelser. Det er vigtigt, at de kommer ud af skolen og det må gerne være lidt højtideligt, når de skal fremlægge deres ideer. De skal forberede sig til at stå på den lysende scene og formidle. Jeg stiller store krav til eleverne, fordi jeg er designer og arkitekt. Skal de bygge en model i 1:50 så skal målene passe, og det skal præsenteres visuelt flot", siger Peter Claudell, der samarbejder med lærerne og har fået gang i klimazirkus sammen med Søren Peter Dalby Andersen, der er læreruddannet og arbejder som projektleder hos ScienceTalenterne og Jet-Net.
Et eksempel på de nye ideer: at samle plastic op i Københavns Havn, granulere det og genbruge det i en plasticfabrik.