Danske Skoleelever deltog ikke i elevdemonstrationen i København i tirsdags. Foto: Anette Solgaard
Danske Skoleelever: Skoledagene er ikke for lange
Danske Skoleelever var ikke til stede ved tirsdagens elevdemonstration mod reformens lange skoledage. Legolas Szathmari, der var med til at arrangere demonstrationen, mener, at Danske Skoleelever er politikernes projekt og kun repræsenterer de positive stemmer. Formanden for Danske Skoleelever afviser kritikken.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Tirsdag demonstrerede over 1000 elever mod folkeskolereformen og de lange skoledage. Arrangørerne bag var elevgruppen 'En stor mellemfinger til den nye skolereform', der også tidligere har stået bag en demonstration og en skolebesættelse i forsøg på at råbe politikerne op.
Formand for Danske Skoleelever Silke Fogelberg er ikke enig i elevernes kritik af reformen og så ikke nogen grund til at deltage i demonstrationen.
"Danske Skoleelever mener, vi har et fint forhold til undervisningsministeren og ministeriet. Vi bliver hørt af de voksne og politikerne og synes, vi bliver taget rigtig seriøst. Vi går ud fra det, vi hører fra eleverne, og det er altså meget det modsatte. Som udgangspunkt synes vi ikke, dagene er for lange", siger formanden og tilføjer, at hun synes det fint, at eleverne udviser engagement ved at demonstrere.
Hvis reformens forskellige elementer, eksempelvis understøttende undervisning, bliver godt implementeret, mener hun, at eleverne ikke vil føle, at dagene er lange.
"Der er længere fra reform til virkelighed, end vi havde håbet. Men der er sat nogle rammer, vi rigtig gerne vil gerne arbejde indenfor i stedet for at modgå, for det tror vi ikke, der kommer noget ud af. Det er vigtigt at huske på, at mange elever også før reformen syntes, at skoledagene var lange og kedelige. Nu har vi fået ekstra timer på skemaet, men til gengæld kan vi fordybe os fagligt, få mere varieret undervisning og lave lektierne i skolen, og det er der mange, der er glade for", siger 16-årige Silke Fogelberg og tilføjer:
"Hvis man bliver ved med at tale om det, der ikke fungerer, lukker man øjnene for og anerkender ikke, at der er nogle skoler, der er ret godt kørende. Det er ærgerligt, hvis der ikke også er plads til de gode eksempler, for vi skal stile efter, at reformen skal i mål".
Elevgruppen 'En stor mellemfinger til den nye skolereform' mener ikke det er implementeringen af reformen, der er problemet. De vil helt afskaffe den. Silke Fogelberg mener ikke, at den kritiske holdning er repræsentativ for skoleeleverne.
Annonce:
"Jeg tænker ikke, at elevgruppen (En stor mellemfinger til den nye skolereform, red.) er så meget ude at snakke med andre elever", siger formanden og fortæller, at Danske Skoleelever i forbindelse med dropin-besøg indtil videre har besøgt 920 skoler, hvor de uddeler spørgeskemaer og taler med eleverne.
Danske Skoleelever: Vi repræsenterer eleverne
Eleverne bag 'En stor mellemfinger til den nye skolereform' er trætte af ikke at blive hørt og føler sig ikke repræsenteret af Danske Skoleelever.
"Du finder ikke et dårligt ord om reformen på Danske Skoleelevers hjemmeside. De skal repræsentere alle elever, men det gør de slet ikke," har talsmand Legolas Szathmari tidligere sagt til folkeskolen.dk.
Men Danske Skoleelever er ikke enige i demonstranternes kritik:
"Selvfølgelig repræsenterer vi vores medlemmer. Jeg synes det er meget forkert, at kun positive stemmer bliver hørt. Jeg vil meget gerne opfordre Legolas til at komme til vores arrangementer, hvor vi netop har talerstolen klar til alle elever. Hvis man vil ændre noget, må man dukke op til vores generalforsamling, hvor organisationens retning tegnes".
At melde sig ind i Danske Skoleelever rykker ikke noget, mener Legolas Szathmari:
Annonce:
"De repræsenterer ikke alle elever, kun dem, der er positive overfor politikernes forfejlede reform. Hvis vi vil høres, må vi bruge vores ret til at demonstrere og sige vores mening".
"Der har været snak om, om vi er købt at regeringen eller ej. Det synes jeg ikke, vi er. Vi har stor troværdighed i at være af elever og for elever. Vi kæmper elevernes sag. Vi holder kurser, snakker med elever og har mange arrangementer hvor flere hundrede deltager".
Den 11.maj har 'En stor mellemfinger til den nye skolereform' planlagt endnu en demonstration mod reformen i både Århus og København.