Det stod klart fra starten af overenskomstforhandlingerne, at Lov 409 ikke var til diskussion. Dermed undertrykte den danske regering parternes frie forhandlinger, mener Anders Bondo.

DLF indberetter påny regeringen til FN for at undertrykke frie forhandlinger

Ved at melde ud, at lærerarbejdstiden ikke var til forhandling ved Overenskomst 2015 har den danske regering ifølge FTF undertrykt retten til frie forhandlinger efter lovindgrebet i 2013. Og det er blot ét af eksemplerne i den indberetning, som DLF og hovedorganisationen FTF nu har sendt til FN-organisationen ILO.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regeringen har nedsat en tværgående koordinations- og styregruppe, der skal holde øje med, om der sker fremskridt i folkeskolen, blandt andet med fokus på lærerens arbejdstid. Her sidder diverse ministerier og Moderniseringsstyrelsen med og folkeskolearbejdsgiveren KL - men ikke lærernes repræsentanter. 

Implementerings-kontoret: Corydons forlængede arm i Undervisnings-ministeriet

I det hele taget har regeringen har ikke fulgt op på ILO's kritik af, at man ved lovindgrebet i konflikten i 2013 inddrog arbejdsgiverne, men undlod at inddrage lønmodtagernes organisationer, mener Lærerforeningen (tilføjet 13/6, red). Gennem de to år, der er gået siden, har skiftende ministre nægtet at gennemgå beregningerne bag lovindgrebet med LC.

Bondo kæmper for møde med beskæftigelses-ministeren 

ILO gav i efteråret DLF ret i, at lærerne burde være blevet inddraget, da lovindgrebet i lockouten i 2013 blev til, ligesom arbejsgiverne blev det. ILO har derfor bedt om at blive orienteret om det videre forløb, og derfor har DLF sendt en ny indberetning til ILO, denne gang sammen med hovedorganisationen FTF.

ILO støtter DLF: Lærerne blev holdt udenfor 

"I øjeblikket har regeringen meget travlt med at fortælle om, hvor meget den gør for at beskytte danske lønmodtagere mod fx social dumping. Men når det kommer til offentligt ansatte, så har de ingen problemer med at tilsidesætte den danske model og undlade at inddrage lønmodtagerne. Derfor må ILO endnu engang ind og se på sagen. Det er helt afgørende, at arbejdsmarkedsparter kan forhandle frit, og uden at regeringen dikterer resultatet på forhånd", siger DLF-formand Anders Bondo Christensen i en pressemeddelelse.

Og FTF-formand Bente Sorgenfrey supplerer: "Det er uacceptabelt, at regeringen fortsætter med ikke at lade arbejdsmarkedsparter føre frie forhandlinger. I Danmark har vi et unikt forhandlingssystem, hvor både medarbejderne og arbejdsgiverne kommer til orde og får indflydelse, og det skal regeringen respektere frem for at underminere".