"Er til International Summit on the Teaching Profession i New Zealand med de 25 bedst præsterende uddannelseslande i verden. Traditionel Maori åbningsceremoni med bl.a. hongi, som det hedder, når man gnubber næse. God start på konferencen", skrev Christine Antorini, da hun delte billedet af sig selv og Anders Bondo på Facebook sidste år.

Topmøde: Bondo og Antorini skal sætte fælles mål i Canada

Søndag-mandag deltager DLF-formand Anders Bondo Christensen og undervisningsminister Christine Antorini i et topmøde, hvor de skal hente erfaringer fra kolleger fra lande med toppræsterende skoler. De blogger fra topmødet på folkeskolen.dk

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

International Summit on the Teaching Profession er en amerikansk opfindelse og blev afholdt første gang i New York i 2011. Initiativet kom fra den amerikanske undervisningsminister Arne Duncan, som inviterede lærerforeningsledere og ministre fra de 25 lande, der klarede sig bedst i Pisa-undersøgelsen til møde. Den danske Lærerformand Anders Bondo Christensen var også med.

"Det var fantastisk inspirerende. Der er nogle af de dygtigste forskere på det pædagogiske område samlet med undervisningsministre og lærerforeningsrepræsentanter. Da vi var færdige med den to dages konference, var den amerikanske undervisningsminister så begejstret, at han sagde, han også ville invitere til næste år. Og nu er det en tilbagevendende begivenhed", fortæller Anders Bondo.

Topmødet er igang: Med gode rammer kan lærerne give god undervisning

Unikt internationalt uddannelsestopmøde

Dengang var DLF-formanden i New York sammen med undervisningsminister Troels Lund Poulsen (Venstre). Siden var Anders Bondo afsted sammen med Christine Antorini (Socialdemokraterne) i 2012. I 2013 kunne Anders Bondo ikke deltage på grund af de på det tidspunkt meget tilspidsede overenskomstforhandlinger i Forligsinstitutionen. Derfor deltog DLF's næstformand Dorte Lange og Christine Antorini i Amsterdam. Sidste år foregik mødet på New Zealand. Og i år mødes minister og lærerformand (rettet 30.03.2015 kl. 10.14) i Alberta, Canada. I år er mødets fokus på lederskab, anerkendelse af og effektivitet i lærerprofessionen og et større fokus på innovation i undervisningen. Hovedemnet er, hvordan man indfører strategier for lærerens arbejde og praksis (Implementing highly effective teacher policy and practice). 

"Det handler om at få drøftet, hvordan vi med baggrund i den viden, der er til rådighed, kan skabe en positiv udvikling af uddannelsessystemerne. Og signalet er klart, at det kan man ikke gøre, uden at man har lærerne med, uden at man har forskningen med. På topmødet er det simpelthen sådan, at hvis lærerformanden ikke kan møde op, så kan ministeren heller ikke møde op - eller omvendt".

Bondo og Antorini sætter mål sammen

Anders Bondo lægger dog ikke skjul på, at han mener, at Christine Antorini godt kunne tage mere ved lære af de internationale erfaringer, end tilfældet er.

"Det har frustreret mig lidt, at mange af de ting, vi har hørt på de her summits, har jeg haft svært ved at genfinde i den måde, vi har udviklet det danske uddannelsessystem på".

Hvert år skal undervisningsministrene og lærerformændene fra de enkelte lande sammen sætte mål for det kommende år.

"Jeg håber, vi kan få genetableret samarbejdet mellem lærerorganisationer og regeringen. Det var faktisk det mål, vi havde, da vi forlod New Zealand sidste år. Det var selvfølgelig set i lyset af lockouten. Vi er i gang - og det skal vi også bygge videre på", siger Anders Bondo, og fortæller, at han allerede har haft kontakt med ministeren for at finde pejlemærker for næste års mål.

"Vi har allerede diskuteret, hvad vi skal nå af mål efter dette summet. Det skal selvfølgelig passes til i Canada. Men det er en fortsættelse, hvor vi forsøger at konkretiserer nogle af de samarbejdsflader, vi har. Og så i øvrigt forsøge at relatere til de temaer, som er på årets summit".

Også Christine Antorini glæder sig til årets møde: 

"Mødet i Canada er en unik mulighed for at drøfte lærerprofessionen med lærere, andre ministre, forskere og fagforeningsledere fra lande med de bedste uddannelsessystemer i verden. Med udgangspunkt i alle landenes erfaringer kan vi sammen finde frem til, hvad der understøtter god skoleledelse, og hvordan undervisning i innovation bliver integreret i den almindelige undervisning. Jeg forventer, at vi i delegationen kommer hjem med ny viden, som vi kan sammen kan arbejde videre med for at skabe de bedst mulige uddannelser", lyder det fra undervisningsministeren i en pressemeddelelse.

Hun og Anders Bondo vil skrive fra topmødet på folkeskolen.dk. Se de første indlæg her: 

Christine Antorini:"Team-teaching" og pædagogisk nytænkning Anders Bondo: Summit - internationalt møde om skolen