Bjørn Hansen mener, det burde stå eksplicit i lovteksten til reformen, at alle folkeskolens tilbud fortsat skal være gratis, så de er tilgængelige for alle.

Kommune vil tage penge for musikundervisning i skoletiden

I Holstebro Kommune vil fra august være brugerbetaling på 240 kroner om måneden for musiktilbud i den såkaldte åbne skole om eftermiddagen. "Det, der foregår i folkeskolen, skal være gratis for eleverne", siger formand for DLF's skole- og uddannelsespolitiske udvalg Bjørn Hansen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Holstebro Musikskole tilbyder i dag undervisning i forlængelse af skoledagen for 1. og 2. klasses-elever. Men med reformens længere skoledag har ni Holstebro-skoler besluttet at fortsætte med musikskole om eftermiddagen - nu kommer tilbuddet bare til at ligge i de timer, som er afsat til lektiehjælp og faglig fordybelse.

Ministeriet: Ulovligt at lade forældre betale for 'Den åbne skole'

Men selv om undervisningen altså foregår i skoletiden, vil det fortsat koste forældrene 240 kroner om måneden per elev at deltage.

DLF: Alt i skolen skal være gratis

I Danmarks Lærerforening hører man jævnligt om brugerbetaling i skolen:

"Det, der foregår i folkeskolen, skal være gratis for eleverne. Så når politikerne har besluttet, at skoledagen nu skal være længere, så skal den tid ikke betales af forældrene", siger Bjørn Hansen, der er formand for skole- og uddannelsespolitik i DLF.

"Vi ved godt, at de her sager opstår, men hvis det er et tilbud, der skal foregå i undervisningstiden, skal det være gratis", siger han.

"Jeg kan godt frygte, at kommunernes økonomi er så dårlig, at det her breder sig. Det hænger sammen med, at reformen ikke er finansieret".

Forpligtet til samarbejde

I lovteksten til reformen står det, at folkeskolen "forpligtes" til et "gensidigt samarbejde" med blandt andre musikskoler.

Bjørn Hansen mener, det burde stå eksplicit i lovteksten til reformen, at alle folkeskolens tilbud fortsat skal være gratis, så de er tilgængelige for alle.

"Der står ikke noget i lovteksten, om at samarbejde med lokale foreninger skal være gratis. I grundloven står der til gengæld, at undervisning er fri og gratis", siger han og sammenligner brugerbetalingen med det øgede behov for it i undervisningen.

"Det er det samme. Kommuner har svært ved at finde pengene til at stille it-midler til rådighed for alle elever, som derfor opfordres til at medbringe deres egne devices. De elever, der ikke har egne devices, får dem så stillet til rådighed af kommunen. Det samme princip må gælde for de elever, hvis forældre ikke kan eller vil betale for ekstra musikundervisning", siger Bjørn Hansen.

DLF: Skolen skal være 'åben' med et fagligt formål

"Frygter ikke opdelt skole"

Jens Kristian Hedegaard, der er medlem af udvalget for børn og unge i Holstebro Byråd, oplyser, at "selve det grundlæggende folkeskoletilbud" stadigvæk er gratis, men at det er blevet besluttet i Holstebro, at forældrebetaling på foreningstilbud, som bliver en del af 'Den åbne skole', er ok.

"Men det er en meget begrænset del, og beløbene vil aldrig være større, end at de fleste forældre kan betale for dem", siger han.

Det er et enigt byråd, som har besluttet de nye tiltag for skolen, siger Jens Kristian Hedegaard, som understreger, hvis den lokale musikskole overtager skolens basistilbud i musik, så vil den del af undervisningen stadig være gratis.

Jen Kristian Hedegaard ser ingen fare i at lægge brugerbetaling på undervisningstilbud, der ligger i skoletiden.

"Jeg vil sige, at de fleste har mulighed for at betale 240 kroner om måneden, og jeg frygter i udgangspunktet ikke, at det vil føre til en opdelt skole", siger han.