0. klasse på Sundbyøster Skole lyttede, da Mimi Jakobsen fortalte historier fra gamle dage, hvor mobning var meget mere udbredt end i dag

100 år og en kronprinsesse har taget brodden af mobning

Kronprinsesse Mary og generalsekretær for Red Barnet Mimi Jakobsen var blandt de fremmødte på Sundbyøster Skole, da Mary Fonden og Red Barnet i dag lancerede et digitalt supplement til Fri For Mobberi, som hver fjerde danske folkeskole benytter sig af.

Offentliggjort
Hendes Kongelige Højhed kronprinsesse Mary hilser på Mimi Jakobsen, mens Christine Antorini og en masse skoleelever ser til
Samtaletavler, Massageprogram, Hemmelige venner, Ryste sammen-leg, Rytmik, Fagfolk og forældre. Det er overskrifterne for de konkrete elementer 0.-2. klasse frem over kan arbejde med gennem Fri For Mobning Universet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Godmorgen 0. klasse", indleder Kronprinsessen på talerstolen, inden hun undskylder, at hun "ikke har en stor kjole på i dag". Det royale ansigt på kampen mod mobning taler til eleverne om vigtigheden af fællesskab og af at skabe en god og sjov klasse for alle fra første skoledag.

"I ved, hvad det betyder at være gode kammerater - også når det er svært. Når det gode kammeratskab er på plads, behøver man ikke være bange for, om man passer ind. Man kan bare være sig selv", siger kronprinsesse Mary.

"Nogle gange sidder der måske en eller to elever i klassen, som ingen har, som føler sig lidt uden for", og sådan skal det ikke være, siger hun. "Derfor står Mary Fonden og Red Barnet sammen og siger nej til mobning". 

Royal hyldest til lærerne i jubilæumstale

Digital demonstration

I 2007 lancerede Mary Fonden i samarbejde med Red Barnet projektet Fri For Mobberi, der er en pædagogisk værktøjskuffert for alle, der professionelt har med børn i alderen tre-otte år at gøre, til bekæmpelse af mobning. Det handler om at skabe et fællesskab på tværs af køn, etnicitet, højde, drøjde og så videre. Det helt nye, digitale sidestykke "Fri For Mobberi Universet" blev i dag vist frem for offentligheden på Sundbyøster Skole på Amager.

Den pædagogiske tænkning i Fri For Mobberi er rimelig simpel: Det handler om at danne fællesskaber i og blandt de unge gemytter. Som i modsætning til den sociale isolation, mobning ellers medfører.

Anmeldelse: Fri for Mobberi

"Alle dem, der har et kæledyr, går derover, og alle dem, der ikke har et, går derover", siger børnehaveklasseleder Maria Siersen H. Svendsen til hendes elever, der er i gang med at demonstrere, hvordan det nye læringsredskab virker i praksis. 0. klasses leder gengiver blot det, der står på den elektroniske tavle bag hende. Der bliver sat et stykke musik på, og børnene danser nærmest rundt mellem hinanden og over på den side af kæledyrslinjen, hvor de hver især hører til. "Så har I herovre altså det til fælles, at I har et kæledyr, og herovre har I det til fælles, at I ikke har et kæledyr", siger Maria Siersen H. Svendsen.

Sundbyøster Skoles 0.-klasser har øvet sig siden i mandags, hvor skolen fik det nye undervisningsmateriale stillet til rådighed. Men mere tid kræver det altså ikke at få legene lært.

"Alt, der har med smartboard at gøre, det virker", fortæller Maria Siersen H. Svendsen. "Og for mig som underviser kan jeg godt lide at få foræret den her ramme til at lære børnene, hvordan man respekterer hinanden og lærer at løse konflikter".

For 100 år siden 

"Det er selvfølgelig rigtig, rigtig, rigtig mange år siden, at jeg gik i skole, det kan I nok se - 100 år", siger generalsekretær i Red Barnet Mimi Jakobsen fra talerstolen, og alle lige fra 0.-klassesbørn til skolelærere og prominente gæster bryder ud i grin.

"Jeg gik også i skole herude på Amager", fortsætter Mimi Jakobsen. Hun snakker direkte til eleverne, hvis øjne til gengæld er rettet mod hende, lige som lyttelapperne er tunet ind på andet end sidemanden for en stund. "Og jeg kan godt fortælle jer, at det var meget anderledes end i dag. Der var altid to, tre, fire i klassen, som ikke havde det godt. Og det var fordi, der var nogen, der altid bestemte alting".

Lærere skal importere engelske rettigheder

"Men det skal man ikke finde sig i", siger Mimi Jakobsen om mobning.

1000 millioner is kan gøre en forskel

Arrangementet er slut, og kronprinsessen og de andre fine gæster gået. Eleverne var gode i dag og bliver lovet is i morgen af børnehaveklasselederne. 

"Yes!", råber de i munden på hinanden. "Jeg vil have 1000 millioner is", bekendtgør en af drengene. 100 år og en prinsesse har taget brodden af mobning. Hva' mon det ikke kan blive til, når der også bliver smidt gratis is i puljen?