David mod Goliat, kaldte Dennis Kristensen lærernes kamp mod KL med regeringen i ryggen.
Foto: Bo Tornvig
Over 40.000 demonstrerede mod lockouten
400 busser ankom i eftermiddag til København med 25.000 lærere fra hele landet. Dertil kom københavnske lærere, politifolk, FOA-medlemmer, forældre og elever. Stemningen på Slotspladsen var høj, og som Anders Bondo sagde fra talerstolen ”Det her handler ikke kun om vores arbejdstid, det her kan politikerne ikke sidde overhørig”.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Sjællænderne fyldte det meste af H. C. Ørstedsparken, aarhusianere og københavnere varmede op på Rådhuspladsen, fynboerne og sønderjyderne var samlet på Østerport og ved Christianshavns volde var nordjyderne så talrige, at de måtte opgive at tage metroen til Christiansborg og i stedet startede en march.
Fra en demobus: Nu står vi sammen
Alle var de kommet i busser for sammen at mødes på Slotspladsen og vise, hvor gerne de vil tilbage til skolerne, og hvor utilfredse de er med den nuværende situation.
Her blev de mødt at Rasmus Nøhr og sang med på "Sommer i Europa", hvor særligt sætningen "Jeg har fået nok" fik alle til at skråle med.
Regeringen har ikke lært deres konflikt-ABC
Gule veste, grønne, røde og hvide T-shirts og gule skråremme med lockout blandede sig til en broget masse, og allerede 15.30 var der så mange på pladsen, at folk måtte tage den anden side af kanalen til hjælp.
Foas formand Dennis Kristensen var første taler på scenen. Han sammenlignede situationen med sin egen skolegang på Kirkebjerg Skole til store glæde for de fremmødte lærere fra Vanløse.
"Min fem år ældre bror gik også på skolen, og når jeg kom op og slås, så kom han og hjalp mig. Men han lærte mig også, at hvis jeg selv havde rodet mig ud i det, så skulle jeg ikke tilkalde flere muskler. Det gav ekstra blå mærker, men jeg fik lært min konflikt-ABC. Har regeringen og KL lært deres?".
"Neeeeeeej", svarede folkemængden.
Dennis Kristensens tale
"Vi smider jer ud og finder nye politikere"
Smilene var store og stemningen høj, men den steg endnu nogle grader, da Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo blev kaldt til mikrofonen af konferencier Sebastian Dorset med ordene: "Her får I det tættest, man kommer på en uddannelsespolitisk rockstar". Med blanke øjne og et meget, meget stort smil fik han efter et minuts øredøvende klapsalver og Bondo-råb ørenlyd.
"Det her er fuldstændig overvældende. Jeg står her med en stafet, som jeg lige har fået overrakt - den er blevet løbet hertil helt fra Skagen som bevis på, at vi vil have noget andet end det topstyrede samfund, vi oplever i øjeblikket".
Flere gange undervejs blev han afbrudt af klapsalver, Anders-råb og hyldestsange. Han vendte sig mod Christiansborgs vinduer og understregede, at han og lærerne er trætte af det teknokratiske styre.
"Vi gider ikke alle jeres spindoktorer. Hvis I ikke kan forstå det, så smider vi jer ud og finder nogle nye med visioner, som har noget, de tror på og vil kæmpe for, ligesom alle de folk, der står hernede og kigger op på jer".
Se talen her:
Hele Bondos tale optaget af en lærer fra pladsen
Gave til Anders Bondo
Efter talen fik Anders Bondo overrakt en kuffert med mad og slik af en VUC-lærer, som havde samlet ind til ham, fordi hun syntes, han så så tynd ud efter al den kamp. Da hun begav sig ud i længere udredninger om sin utilfredshed med regeringen i meget kraftige gloser, blev hun dog buet ud af forsamlingen, som overdøvede hendes bandeord med nye Anders-råb. "Det der har ikke noget at gøre med vores kamp. Det er en helt forkert tilgang", blev der mumlet blandt lærerne.
Anders Bondo gik blandt demonstranterne, mens Klumben og Raske Penge overtog scenen for at spille varme i lærerne igen. Og her blev han hilst og klappet på skuldrene hele vejen ned til medlemmerne fra sit bagland fra Sønderjylland.
"Man skulle lige trække vejret en ekstra gang deroppe, når man så havet af mennesker. Jeg var helt overvældet, det er helt vildt", siger han til folkeskolen.dk. "Det her handler ikke kun om vores arbejdstid, for vi får støtte fra alle mulige sider. Når jeg cykler igennem byen, så får jeg hele tiden positive tilråd og klap på skulderen. Jeg tror, folk ser vores kamp og tænker: 'endelig er der nogen, der gør noget'. Der er rigtigt mange, der er utilfredse med systemet, og vi rykker ved politikernes taburetter. De kan ikke undgå at høre, hvor utilfredse folk er, når vi er så mange samlet i dag".
Formændene for Uddannelsesforbundet og Frie Skolers Lærerforening var også på talerstolen.
Hanne Pontoppidans tale
Uffe Rostrups tale
Og til sidst spillede Tim Christensen & The Damn Crystals lærerne på vej gennem regnvejret tilbage til busserne.