Højby-elever bruger videoerne fra Khan Academy som supplement til undervisningen
Odense-skole har succes med engelsksprogede matematik-videoer
På Højby Skole i Odense behøver 5.-klasserne ikke at spørge deres lærer, hvis de har glemt, hvad de lærte i matematik for en måned siden. Via det amerikanske Khan Academy kan de på nettet finde instruktionsvideoer, og deres lærer og forældre kan følge med i, hvad de kan, og hvad de har problemer med.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Jeg bruger det som et supplement i min undervisning. Jeg har aftalt med eleverne, at de skal træne i Khan-systemet en halv time om ugen. De bestemmer selv, hvad de vil træne. Det er en måde at holde tingene ved lige, og så kan de gå ind og se videoerne, hvis de har glemt, hvordan man ganger eller dividerer", fortæller lærer Thinesh Baskaramoorthy.
Han underviser i matematik på mellemtrinnet på Højby Skole, og har brugt Khan-systemet siden sommerferien. Langt de fleste elever og forældre har været positive, fortæller han.
"De kan se noget progression i det. Det er bygget op som spil, så de kan samle point og medaljer, og det er mere motiverende. Også for dem, som ikke er så glade for matematik".
Forældrene har selv få overblik
Khan Academy er et gratis system af over 3.000 instruktionsvideoer og et væld af opgaver, hvor læreren eller forælderen kan kobles på som coach og få et tydeligt overblik over, hvad eleven har arbejdet med, og hvad der har voldt problemer. I matematikdelen starter opgaver og videoer på det helt basale niveau og fortsætter helt til universitetsniveauet. Det er startet af Salman Khan, som for sjov lavede små instruktionsvideoer for at hjælpe sine nevøer, og er i dag et globalt anvendt system, som har leveret mere end 150 millioner lektioner gratis til elever over hele verden.
Elever kan få brøkregning forklaret 30 gange via Youtube
Det var Højby Skoles souschef Nikolaj Kløve Schnurre, der hørte om Khan Academy ved en tilfældighed og præsenterede det for matematiklærerne, og Thinesh Baskaramoorthy var med det samme klar. Nikolaj Kløve Schnurre ser store fordele ved systemet.
"Udover at det giver lærerne et godt supplement og en intelligent måde at undervisningsdifferentiere via nettet, så er det også en anden måde at tænke forældresamarbejde. Vi har en hel del forældre, der gerne vil coache deres børn. De kan både selv se videoerne, så de er helt skarpe på, hvad eleverne skal lære, og de kan følge med i, hvordan det går med deres barn via systemet. Det er der mange, der er rigtigt glade for", fortæller han.
I Danmark Lærerforening har kritikken gået på, at videoer ikke kan erstatte læreren, og det er Nikolaj Kløve Schnurre helt enig i.
"Men vi har mellem 21 og 26 elever i klassen, og vi har ikke timer med to lærere, så læreren kan umuligt nå rundt og forklare individuelt til alle. Det her er et supplement med nogle rigtigt gode muligheder for, at eleverne kan arbejde på det niveau, de har brug for".
Glæder sig til at videoerne kommer på dansk
Videoer og opgaver er alle på engelsk, men med google translate eller engelske undertekster, kan eleverne godt forstå, hvad der foregår - ikke mindst fordi de på mellemtrinnet er meget instruktive.
Men Thinesh Baskaramoorthy og Nikolaj Kløve Schnurre glæder sig alligevel over nyheden om, at det lille danske foretagende Basidia vil gå i gang med at oversætte en del af videoerne til dansk.
Gratis undervisningsvideoer på vej på dansk
"Når matematikken når et vist niveau, så kommer der for mange fagudtryk på engelsk, og der vil det være rigtig godt, at man kan få det på dansk. Det åbner også for, at vi kan bruge det i andre fag som fysik og kemi. Og der er jo uanede muligheder for, at eleverne selv kan arbejde videre med systemet, lave deres egne instruktionsvideoer og koble dem sammen med forskellige apps", siger Nikolaj Kløve Schnurre.
Fordele for både elever og lærer
Thinesh Baskaramoorthy er spændt på, hvordan det vil gå for hans matematikklasser fremover. Han har brugt en del tid på at sætte sig ind i systemet og sætte det op fra starten, men nu er det fuldstændig selvkørende. Han ser store fordele for sig selv, fordi han har et meget præcist billede af, hvad den enkelte elev har problemer med, fordi han kan se, hvor lang tid de bruger på hver opgave og hvor de går i stå. Og han har kunnet se store fordele for eleverne i forhold til at holde det lærte ved lige.
"Selvfølgelig kan det aldrig stå alene, men i matematik, hvor der skal en masse træning til, er det altså en kæmpe hjælp. Også i forhold til nationale test, hvor nogle ellers var bange for, hvordan de skulle komme igennem. Det her med halv time om ugen- som nogle forældre har sat op til en time eller mere - det gør at de ikke glemmer tingene så hurtigt. De kunne selv gå ind og opfriske tingene en uge før de nationale test. Det giver dem en tryghed, at de er opdaterede, og det betyder meget, at det kan foregå, når de selv har tid og lyst og er motiverede".