Lærere mødes på virtuel festival: Vi forsøger at få messestemningen ind
Danmarks Læringsfestival og Skolemessen er i coronaens navn rykket online. Her har man forsøgt at genskabe fællesskabsfølelsen i et Sims-lignende virtuelt univers, hvor Stefan Hermann byder velkommen, og baggrundsummen minder om, at man ikke er på festival alene.
Læringsfestival online 2021 fortsætter til 4. marts. Udstillingog konference har åbent fra kl. 11.00 - 17.00
Det er gratis at deltage i udstillingsdelen, men kræverregistrering her. Billetter til konferencedelen kan købes pålaeringsfestivalonline.dk
Læringsfestival online 2021 er arrangeret af Skolemessenog Danmarks Læringsfestival. Bag det fælles virtuelle arrangementstår Centre for Undervisningsmidler i Danske Professionshøjskolerog Styrelsen for It og Læring i Børne-og Undervisningsministeriet.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Sidste år nåede Danmarks Læringsfestival lige at blive afholdt, inden landet gik i lockdown. Det jyske modstykke, Skolemessen, var mindre heldig og måtte helt aflyses. I år har de to begivenheder puljet kræfterne og er rykket online. Og det går, efter omstændighederne, ret godt, fortæller Sara Sejrskild Rejsenhus, som er projektleder for udstillingsdelen af Læringsfestival Online til Folkeskolen.dk
Skolemessen og Læringsfestivalen rykker på nettet i 2021
"Der er over 8.000, som har tilmeldt sig på forhånd, og det er vi meget glade for. Vi er klar over at vores tilbud ikke kan erstatte det fysiske møde, følelsen af at være på messe mangler, og vil nok aldrig kunne genskabes helt. Til gengæld har vi gjort en del for at lave en platform, som ikke føles som endnu et online møde med dine kollegaer. Vi har skab et visuelt univers, som ligner en messehal og endda har baggrundsstøj, så man føler man ikke går alene rundt i det".
I lobbyen kan du vælge, om de vil på fagdate, se på undervisningsmaterialer eller noget helt tredje. Dine virtuelle kolleger tripper rundt om dig, så du ikke føler dig alene.
Online har sine fordele
Der er endda visse fordele ved at være rykket online, mener Sara Sejrskild Rejsenhus. Mest oplagt at man kan nå alle i landet, også dem, der normalt ikke ville have tid eller mulighed for at lægge vejen forbi København eller Aarhus.
"Vi kan se, at oplæg for små faggrupper er virkelig godt besøgt", fortæller hun.
"For eksempel var der 50 personer til et oplæg om kortfilm i udskoling i engelsk. Det er altså flere end vi normalt ser".
En anden fordel er, at en del af oplæggene forbliver tilgængelige resten af marts. Og det er fordele, som Sara Sejrskild Rejsenhus håber, man vil kunne holde fast i fremover.
Minister er åben for at gøre op med ambition om kompetencedækning
"Fremover vil vi måske se en form for hybrid. Det virtuelle skal eller kan ikke erstatte det fysisk møde, men vi skal bruge det til noget andet, for eksempel til at nå nogen af de lærere, som ikke har mulighed for at besøge os fysisk".
Besøgstal er endnu usikre
Normalt er udstillingsdelen af Skolemessen og Læringsfestivalen et stort trækplaster. Det er her, forlag og andre udgivere præsenterer deres undervisningsmateriale, gadgets og meget andet for lærere, pædagoger og skoleledere. Om udstillingsdelen i år er lige så velbesøgt som den plejer, står indtil videre hen i det uvisse, fortæller Sara Sejrskild Rejsenhus. Besøgsdata kan nemlig først ses i næste uge.
"Og det er selvfølgelig en lidt underlig situation for vores udstillere. De ved faktisk kun, om der er besøg på deres stand, hvis der er gang i chatten. Så de ved faktisk ikke hvor meget de har fået noget for pengene endnu, vi er alle sammen first movers her og det her er et fælles ansvar at få kunder i butikken, så at sige. Jeg ved at udstillerne har gjort sig stor umage for at genskabe følelsen fra den normale messe, for eksempel er der flere som tilbyder at sende de goodiebags, de normalt deler ud".
En is, før det går løs
På udstillingen har udgiverne indrettet virtuelle stande, hvor du kan se deres produkter og chatte med personalet.