Partierne har aftalt at der er ekstra penge til vejledning af unge i valget af ungdomsuddannelse i år pga covid-19
Modelfoto: Istock
Aftale om flere penge i år til vejledning til unges uddannelsesvalg
Brobygning og introduktionskurser har siden efteråret været lukket eller virtuelle pga covid-19, men Folketingets partier er enige om at give de 100.000 afgangselever ekstra støtte i år. Mulighed for individuel vejledning til alle unge og mulighed for omvalg.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Fælles brev: Udskyd ansøgningsfristen til ungdomsuddannelserne
Ansøgningsfristen til at søge ind på ungdomsuddannelserne er den 1. marts, og den blev der ikke rykket ved, som en række organisationer ellers havde anbefalet. Men der er landet en aftale om ekstra bevilling til individuel vejledning til alle unge - også til dem, der er erklæret uddannelsesparate. Den individuelle vejledning kan ske pr telefon, mail, chat eller Skype via Børne- og Undervisningsministeriets eVejledning, der er åben for alle.
Parterne skriver i aftalen, at de opfordrer kommunerne til at øge muligheden for vejledning af de unge og til at gøre vejledningen til en del af nødundervisningen, så den dermed kan fortrænge anden undervisning. Og kommunerne opfordres til at give ekstra tid til uddannelsesvejlederne og lærerne.
2 millioner kroner er afsat ekstra til øget bemanding på eVejledning og til weekend-åbning.
Blog: Uddannelsesparat - eller hvad?
I aftalen står, at alle forældre vil modtage et brev i e-boks med ekstra information og synliggørelse af de uddannelser som færre kender - på erhvervsuddannelserne og eux. Parterne sætter penge af til lettilgængeligt materiale, som uddannelsesvejledere og lærere kan bruge i samtalen med de unge.
Der bliver adgang til ekstra webinarer i løbet af februar.
Aftalen indeholder også mulighed for omvalg for de unge, hvis de skulle fortryde deres valg.
Er jeg uddannelsesparat?
Unge, der opfylder adgangskravene til en erhvervsuddannelse, sikres optagelse på første del af grundforløbet på uddannelsen - dog kun på en bestemt erhvervsskole, hvis der er plads.
Ikke flertal for senere ansøgning
I aftalen står også, at udviklingen i år vil blive fulgt tæt.
I en pressemeddelelse fra Undervisningsministeriet understreger politikerne vigtigheden af, at uddannelsesvalget kommer godt i stand i dette år, der har været præget af covid-19.
Venstres børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby glæder sig over aftalen men udtrykker ærgrelse over, at der ikke var opbakning til at udskyde ansøgningsfristen til ungdomsuddannelserne:
"Aflysning af brobygningsbesøg og covid-19-nedlukningen generelt presser mange unge og skaber også tvivl om, hvad fremtiden bringer. Den situation gør ikke valget af ungdomsuddannelse lettere, og derfor har vi behov for at styrke vejledningsindsatsen for alle unge. Det gør vi med denne aftale, som netop giver alle unge mulighed for vejledning. I mål når vi desværre ikke, og derfor er aftalens mulighed for flere eftertilmeldinger vigtigt for at sikre, at alle unge kommer godt i gang med en ungdomsuddannelse efter sommerferien, og at vi også understøtter søgningen til EUX, EUD og øvrige faglige uddannelser. Fra Venstres side havde vi på linje med de fleste skoleaktører og organisationer gerne set, at datoen for tilmelding var blevet skubbet. Desværre var der ikke opbakning til det forslag, men aftalen styrker til gengæld vejledningen," siger Ellen Trane Nørby.