Seks spørgsmål, du får i jobsamtalen

Ordene er forskellige, men de fleste jobsamtaler indeholder nogle spørgsmål, som du kan forberede dig på

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skal du til ansættelsessamtale, er det godt at være forberedt på de spørgsmål, du bliver stillet. På den måde kan du bedre slappe af og koncentrere dig om at få samtalen til at forløbe bedst muligt.

Månedsmagasinet Undervisere har tidligere bedt en gruppe ledere af folkeskoler og af social- og sundhedsskoler komme med deres bud på spørgsmål, som det er oplagt at stille i en ansættelsessamtale. Svarene viste, at der er stor forskel på, hvordan hver enkelt leder formulerer sig - men også at de fleste samtaler kommer ind på de emner, som de seks spørgsmål nedenfor handler om.

»Hvorfor søger du netop dette job?«

Spørgsmålet er populært, fordi det giver arbejdsgiveren mulighed for at fornemme, hvor motiveret du er, og for at få et indtryk af, hvor godt du har forberedt dig på samtalen.

»Fortæl lidt om dig selv«

Det er ikke en opfordring til at plapre løs, men et forsøg på at finde ud af, hvilken person du er. Lad være med at gentage det, der står i din skriftlige ansøgning. Spørg i stedet ind til, hvad det er, arbejdsgiveren gerne vil vide mere om. Som regel handler det om at fornemme, hvordan du vil fungere i jobbet, og hvordan du vil kunne indgå i samarbejdet på arbejdspladsen.

»Hvad er du fagligt set bedst til?«

Du kan forberede dig ved hjemme at skrive en liste over dine kompetencer i forhold til jobbet. Hvis dit svar skal lyde troværdigt, skal der være både en plus- og en minusrække på papiret, men det er næppe en god idé at gøre minusrækken lang.

»Fortæl om din uddannelse?«

Hvis eksamenspapiret er nyt, vil du tit blive spurgt om, hvordan dit uddannelsesforløb har været, hvad du syntes bedst om, og hvad du ikke var så begejstret for. Får du den type spørgsmål, er det oplagt, at du koncentrerer dig om nogle få emner, så det viser, at du har overblik og kan drage nogle konklusioner, selvom du har været under uddannelse i flere år og har oplevet en masse forskelligt.

»Hvilke praktiske erfaringer har du?«

De fleste arbejdsgivere lægger vægt på, at du ved, hvad jobbet drejer sig om. Derfor vil de kende dine erfaringer fra lignende job eller fra andre områder af arbejdsmarkedet. Fortæl om dine erfaringer fra arbejdsmarkedet, også selvom de ikke specifikt handler om det job, du søger.

»Hvad laver du i din fritid?«

Det vil mange arbejdsgivere gerne høre noget om, fordi dit svar fortæller, hvor aktiv du er, og hvordan du er som person.

Hvis du vil være parat til jobsamtalen, skal du tænke både spørgsmålene og de svar, du vil give, igennem. Skriv eventuelt svarene ned og tjek, om der er svage punkter, som giver anledning til, at du får mere styr på nogle detaljer eller tænker mere over dine formuleringer.

Vil du toptrimme dine svar, kan du herefter få en, du kender, til at øve jobsamtalen igennem sammen med dig og bagefter tage en snak om, hvordan det gik. |