Gode referencer kan hjælpe dig til det nye job
Mange arbejdsgivere vil gerne snakke med folk, der kender dig fra jobbet, før de afgør, om du skal være den nye medarbejder eller skoleleder
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvis du søger et lærerjob eller et job som skoleleder i Roskilde Kommune, kan du forvente, at du bliver spurgt, om du kan henvise til tidligere arbejdsgivere eller andre, der kan fortælle noget om, hvordan du fungerer på jobbet.
Roskilde har en personalepolitik, der peger på vigtigheden af at tjekke ansøgeres referencer, og det gør skoler og forvaltning i stort omfang.
»Det er en almindelig procedure, som vi benytter os meget af«, siger Inge Glud, der er afdelingsleder på Fjordskolen, en børnespecialskole med tre afdelinger. »På den måde finder vi ud af, om andre har samme opfattelse af den, der søger jobbet, og vi får nogle facetter på, hvordan vedkommende fungerer i samarbejdet på arbejdspladsen«.
Det er som regel nærmeste leder på arbejdspladsen eller i forvaltningen, der bruges som reference, men Inge Glud er også blevet henvist til kolleger eller ansøgerens tillidsrepræsentant.
»Vi spørger altid om lov, før vi kontakter nogen. På den måde kan ansøgeren styre, hvem der bruges som reference. Tit er der også vedlagt en anbefaling fra referencen sammen med ansøgningen«, siger Inge Glud.
En ansøgning og en ansættelsessamtale kan være et spinkelt grundlag for at beslutte, hvem der skal have et job. Derfor er skoleleder Ib Rørbech, Nordgårdsskolen, glad for referencer.
»Det er ikke alle, der er gode til at formulere sig på skrift, og man kan nemt få et ensidigt billede af en ansøger gennem en samtale. Derfor er det fint at kunne få en snak med en tidligere arbejdsgiver«, siger han.
Nyuddannede kan af gode grunde ikke henvise til tidligere arbejdspladser, og der kan også være grunde til, at en erfaren lærer ikke gør det.
»Det kan være, at den nuværende arbejdsgiver ikke ved, at medarbejderen søger et andet job, og det kan også være, at ansøgeren gerne vil varsko arbejdsgiveren om, at der bliver taget kontakt. Derfor spørger vi altid, om vi må ringe«, siger Ib Rørbech.
Skolechef Lars Hansen er med til at ansætte nye skoleledere i Roskilde Kommune. I den forbindelse gør han flittigt brug af referencer.
»De giver et indtryk af, hvor godt en ansøger passer til et job. I alt fald hvis de er baseret på tillid og ærlighed«, siger han.
Det sidste går på, at en arbejdsgiver kan have grunde til at tegne et for positivt billede af en medarbejder for at slippe af med vedkommende eller kan have konflikter med medarbejderen, der uberettiget farver bedømmelsen.
»Begge dele forekommer, men langt de fleste referencer, jeg har benyttet, har givet gode informationer, som siden har vist sig at matche virkeligheden«, siger Lars Hansen.
Begynder du at lede efter et nyt job, er det en god idé i forvejen at overveje, hvem du kan bruge som reference. Du kan måske begynde med at henvende dig til din arbejdsgiver for at få en skriftlig anbefaling og i samme ombæring spørge, om du må henvise til vedkommende, hvis du bliver bedt om referencer.
Du kan nøjes med at gøre det sidste, og du kan også skrive i ansøgningen, at man kan bruge din nuværende arbejdsgiver eller en anden som reference, men at du gerne vil have mulighed for at orientere vedkommende, før det sker. |