Konfirmations-forberedelse kan erstatte understøttende undervisning

Kommuner kan nu søge om at lægge konfirmations-forberedelse ind i skemaet i stedet for understøttende undervisning på 7. eller 8. klassetrin. Elever, der ikke skal konfirmeres, skal tilbydes understøttende undervisning i stedet, men det er ikke obligatorisk for dem at deltage.

Offentliggjort

Principper for forsøgene

  • Med forsøget gives der mulighed for, at skolerne kan fravigefolkeskolelovens § 14 b om undervisningstidens samledevarighed.
  • Skoledagens længde (den samlede årlige undervisningstid) kanafkortes for så vidt angår understøttende undervisning med henblikpå, at eleverne kan deltage i konfirmationsforberedelse i op til totimer ugentligt i løbet af 7. eller 8. klassetrin.
  • Til de elever, som ikke ønsker at deltage ikonfirmationsforberedelse, skal de deltagende skoler som etfrivilligt tilbud tilbyde understøttende undervisning i dettidsrum, hvor skoledagen er forkortet med henblik påkonfirmationsforberedelse. Det er den enkelte elevs forældre, sombeslutter, om eleven skal deltage i konfirmationsforberedelse elleri det frivillige tilbud om understøttende undervisning.
  • Det vil være en betingelse, at minimum to kommuner på nationaltplan ansøger, før kommunerne kan forvente, at rammeforsøgetgennemføres.
  • Forsøgsgodkendelsen gives med start fra indeværende skoleåreller fra skoleåret 2016/17. Tidspunktet for start af forsøgetafhænger af ansøgningen. Forsøget løber frem til og med skoleåret2018/19.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konfirmationsforberedelsen skal ligge inden for den normale skoletid mellem 8 og 16. Men det har været svært for skolerne at finde plads til på skemaet, efter at reformen dikterer en 35 timers skoleuge i udskolingen. Kommunerne har fundet mange forskellige løsninger på problemet. I Struer forsøgte man sig med en ekstra kreativ løsning, da byrådet besluttede at alle eleverne i 7. klasse havde særlige behov og derfor kunne nøjes med en 33 timers uge + to timers konfirmationsforberedelse for dem, der skulle konfirmeres - men den model blev erklæret ulovlig af Undervisningsministeriet.

Tidspres: Folkeskolereformen presser konfirmation og fritid 

Men nu er tiden og undervisningsministeren en anden. Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (Venstre) har i dag mødtes med Dansk Folkepartis kirkeordfører Alex Ahrendtsen, Struers borgmester, formanden for Struer Kommunes børne- og uddannelsesudvalg samt lokale præster i konfirmandstuen ved Humlum Kirke. Og efter mødet lyder meldingen fra ministeren, at hun vil åbne for forsøg, der skal give erfaringer med at lade konfirmationsforberedelse træde i stedet for understøttende undervisning. Dermed åbner hun for, at man kan fravige folkeskolelovens §14b, der dikterer undervisningens samlede varighed.

"Nogle af landets elever i 7. og 8. klasse har haft ekstremt lange skoledage, fordi præster og skoler har haft svært ved at få planlagt konfirmationsforberedelsen inden for normal skoletid. For at afhjælpe problemet giver vi nu mulighed for, at kommunerne kan gøre sig erfaringer med at lægge konfirmationsforberedelsen i den tid, der ellers var afsat til understøttende undervisning," siger hun.

Ellen Trane: Kommunerne må tage ansvar

Forsøget skal vise, om det har gavnlig effekt på elevernes faglige og alsidige udvikling at placere konfirmationsforberedelsen i tiden til understøttende undervisning i løbet af skoledagen. Forsøget giver mulighed for at erstatte op til to timer ugentligt i 7. eller 8. klasse, afhængigt af hvilket klassetrin konfirmationsforberedelsen lægges på.

Kommunerne kan ansøge på vegne af skolerne, og ansøgningsfristen er den 15. oktober 2015. Forsøgsgodkendelsen gives for fire år fra indeværende skoleår, men skolerne kan vælge først at igangsætte forsøget fra skoleåret 2016/17. Forsøget evalueres samlet efter skoleåret 2017/18.

Se skemaet for en 7.-klasse-elev i 2015: 42 lektioner