Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Troels Lund Poulsen sagde i maj, at det vil koste fire milliarder at sænke klasseloftet fra 28 til 24 elever. Det økonomiske argument blev brugt til endegyldigt at afvise en sænkning af klasseloftet.
Men en gennemgang af et svar, som ministeren har givet til uddannelsesudvalget, viser ifølge Anders Holm, professor i økonometri og uddannelsesøkonomi ved DPU, at de fire milliarder er mindst tre milliarder for højt. Det skrev folkeskolen.dk tidligere og nu har vi kunne forelægge de nye informationer for Troels Lund Poulsen.
Gamle tal
På trods af, at ministerens svar til uddannelsesudvalget er baseret på tal fra 2006/07 - hvor der gik flere elever i folkeskolen - afviser han, at det er et problem.
Fra 2006/07 til 2009/10 er der kommet 15.236 færre elever i folkeskolen og klassekvotienten er i den samme periode gennemsnitligt faldet fra 20,1 til 19,4.
Det er i forhold til de gamle tal, at ministeren i svaret vurderer, at der skal oprettes cirka 1600 nye klasser, hvis man indfører et klasseloft på 24 elever i 1. til 9. klasse.
Men da klassekvotienten er faldet i mellemtiden, bliver der alt andet lige tale om færre klasser.
Så er der spørgsmålet om lokaler og lærere til de ekstra klasser. Når man i sådan et regnestykke skal finde ud af, hvad en lærer koster, indregner man med et såkaldt overhead per lærer, forklarer professor i økonometri og uddannelsesøkonomi ved DPU, Anders Holm.
Overheadet dækker alle udgifter ved at ansætte en ny lærer - også udgifter til, at man eventuelt skal ud og skaffe nye lokaler. Så undervisningsministerens 900 millioner kroner indbefatter alle udgifter forklarede Anders Holm til folkeskolen.dk.
Forkert regnestykke
Alligevel lægger ministeren tre milliarder oveni de 900 millioner kroner til at bygge 30 nye skoler. Men det er ifølge professoren ikke sådan, man regner tallene sammen.
"Man skal ikke lægge de tre milliarder ovenpå, for det første tal er inklusiv overhead. Overheaden inkluderer løn, pension og at man går ud og skaffer sig nogle lokaler. Derfor skal de tre milliarder slet ikke med", sagde Anders Holm i går til folkeskolen.dk.
Stadig fire milliarder
Men den logik bider ikke på Troels Lund Poulsen, han fastholder overfor folkeskolen.dk, at det var rigtigt, da han sagde til Metroekspress, at det vil koste 4 milliarder at sænke klasseloftet fra 28 til 24:
"Det vil koste 4 milliarder kroner. Knap en milliard til lærerlønninger og tre milliarder til anlæg af nye bygninger", siger Troels Lund Poulsen til folkeskolen.dk.
Usikkert grundlag
Selv hvis man går med til, at ministeren vil betale bygningerne to gange, er det svært at nå frem til de fire milliarder kroner. De sidste tre milliarder skal findes via et usikkert regnestykke. Ministerens indledende formulering viser tydeligt, hvor usikkert, det er, at der skal bygges skoler for tre milliarder kroner:
"Det er vanskeligt at foretage et præcist skøn over de ekstra udgifter til anlæg/nyindkøb af bygninger, der på landsplan kan være forbundet med forslaget, idet det kræver et forudgående detaljeret kendskab til den eksisterende bygningsmasse og til kommunernes fremadrettede planlægning. Udgifterne til anlæg vil således kunne ligge i et interval fra, at der slet ikke er behov for nybyggeri til, at der i realiteten skal ske nybyggeri for alle ekstra ca. 1.600 klasser."
Læg i øvrigt mærke til, at det stadig er de gamle, høje elevtal, der bliver arbejdet ud fra. Ministeren ender i sit svar med, at der i alt skal bygges 30 nye skoler.
I 2011 har vi nedlagt 82 skoler i Danmark, hvorfor skulle det blive nødvendigt at bygge 30 nye skoler?
"Elevtallet er forskelligt fra kommune til kommune, for eksempel stiger det i København. Jeg har kun sagt, at der skal bygges nye lokaler til 600 elever, og det er faktisk forsigtigt", siger Troels Lund Poulsen til folkeskolen.dk.
Ministeren fastholder altså, at det vil koste fire milliarder kroner at sænke klasseloftet.
På trods af at folkeskolen.dk gentagne gange spurgte, hvad udgiften bliver årligt, lykkedes det ikke at kommet tættere på et svar fra ministeren end fire milliarder kroner.