"Når vi bygger et kommunikationsprogram, begynder vi fra bunden med at se på elevens behov", fortæller lærer Helle Sohn blandt andet i filmen om Nørrebjergskolens kommunikationsundervisning.
Foto: Simon Andersen, Nørrebjergskolen
Specialskole udgiver forældrepjece med små film som supplement
Hvad sker der egentlig på en skole for børn med vidtgående behov? Det kan forældre og samarbejdspartnere blive klogere på i en pjece, Nørrebjergskolen i Odense har udgivet. Læserne kan blandt andet skanne sig ind på fem små film om skolens hverdag.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En af filmene sætter fokus på en af skolens elever, en anden handler om terapien, en tredje om funktionsklassen, og i en fjerde film fortæller en mor om sit møde med en special- og heldagsskolen, der er for elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder.
Kommunikationslærer fortæller om sin undervisning
I den femte film fortæller kommunikationslærer Helle Sohn, at alternativ kommunikation er mange ting.
"Her på Nørrebjergskolen har vi en bred forståelse af kommunikation. Vi arbejder både med tegn til tale, teknikker til at udtrykke sig, så andre kan forstå det, og symboler og fotos. Vi arbejder primært med børn uden et talesprog. Vi kan godt arbejde hen imod, at de får en form for et talesprog. Nogle klasser har symboler hængende, som børnene kan hente for at vise, hvad de vil tale om", siger Helle Sohn i filmen.
Hun fortæller også om en pige, som har en computer med et kommunikationsprogram.
"Når vi bygger sådan et program, begynder vi fra bunden med at se på, hvad der er pigens behov, hvordan hun tænker, og hvordan hendes logik er", siger Helle Sohn.
Det er blevet til en forside med links til undersider om for eksempel steder, familiebilleder og aktiviteter.
En af skolens lærere står bag kammeraet
Nørrebjergskolen blev bygget i 2001 af Fyns Amt. Skolen ejes nu af Odense Kommune, men får stadig elever fra hele Fyn.
"Vi skulle forny vores introduktionspjece fra 2001 sammen med et kommunikationsbureau. Det var deres ide at supplere med nogle film. Vi har en meget bred målgruppe, og ikke alle forældre er lige gode læsere. Men de er tit meget søgende, og da der ikke så mange skoletilbud af vores slags, kan det være svært at vide, hvor deres barn passer ind. Derfor giver vi dem mulighed for at spejle deres barn ind i vores hverdag via filmene", siger viceskoleleder Simon Andersen.
Jul: Elever fra specialskole smager, lugter og lytter sig til julen
Filmene ligger på skolens hjemmeside, og rundt om i pjecen er der QR-koder, som man kan skanne med sin telefon og på den måde se filmene.
Det har ikke været særlig dyrt at lave filmene, for en af skolens lærere, Jens Dahl, har taget en master i medier og har i den forbindelse arbejdet med billedbehandling. Derfor står han bag kameraet.
"Vi har planer om at udbygge med film om flere af vores andre arbejdsområder, fordi film er et godt alternativ til tunge tekster. Den ide støtter vores personale, så det er ikke noget problem at få dem til at medvirke. De er meget stolte af filmene", siger Simon Andersen.
Med faldende elevtal vil skolen gøre opmærksom på sig selv
Som specialskole med elever fra hele Fyn mærker Nørrebjergskolen kommunernes trang til at spare og inkludere. Derfor er elevtallet faldet fra over 170 til i dag 142.
"Vi har de svageste børn, som det er en stor opgave for mindre kommuner at lave tilbud til, fordi det blandt andet stiller store krav til sikkerheden i de fysiske rum. En fjerdedel af vores børn er multihandicappede med et udviklingsniveau svarende til under et år, og nogle skal have sondemad. Disse børn er langt fra at kunne inkluderes i den almene kommuneskole, men det kan være, at kommunerne selv laver tilbud til toppen af de børn, vi havde tidligere", siger viceskolelederen.
Pjecen med QR-koderne skal ikke ses i lyset af det faldende elevtal. Og så alligevel.
"Vi har først og fremmest lavet pjecen, fordi tiden var løbet fra den gamle fra 2001. Men vi vil selvfølgelig også gerne vise omverdenen, at vi findes", siger Simon Andersen.
Du kan se filmene via skolens hjemmeside eller via forældrepjecen. Du finder links til højre for denne artikel. Filmene ligger under "Links" i hjemmesidens højre side.
Læs mere
Kommunikations-undervisning - en film
Nørrebjergskolen
Forældrepjecen