Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
17:00
Storrummet på Uglegårdsskolen i Solrød er pyntet med valgplakater, parti-merchandise, balloner og dannebrogsflag, som eleverne selv har hængt op. Christian Jensen tager mikrofonen og fortæller udskolingseleverne fra skolen verdensklasselinjer, at der nu er to timer og 45 minutter til, valgstederne lukker.
Når eleverne på Uglegårdsskolen i Solrød skal i 7. klasse, skal de vælge mellem tre linjer: Kommunikation, Innovation og Verdensklassen. Vælger de den sidstnævnte, tyvstarter eleverne på samfundsfagsundervisningen med faget medborgerskab, hvor man det sidste skoleår har snakket Trump, De gule veste - og selvfølgelig Folketinget, fortæller Christian Jensen.
"For os er det vigtigt at få verden ind i skolen og skolen ud i verden", fortæller han. "Derfor har vi fra starten af skoleåret snakket med eleverne om, hvem der er partiformænd og hvordan et folketingsvalg fungerer. Senere har vi haft Noa Reddington på besøg for at snakke om partiernes nuværende situation".
17:45
Efter en kort briefing begynder de første klasser at gå hen i Solrød Idrætscenter, der ligger ved siden af skolen. Fra svalegangen i hallen kan eleverne kigge ned på 16 hvide stemmebokse. Det er er roligt tidspunkt, og der er flere elever på svalegangen, end der er vælgere nede at stemme. Oppe på svalegangen forklarer lederen af valgstedet eleverne, hvordan man stemmer, og hvordan stemmerne tælles op bagefter.Og han når han også at fortælle dem om muligheden for at hjælpe til på valgdagen, når de en dag fylder 18.
18:20
Tilbage på skolen står borgmester Niels Emil Hörup (Venstre) klar foran eleverne. Egentlig skulle han sidde derhjemme og spise stegt flæsk, men da han blev spurgt, om han ville holde en tale, kunne han ikke sige nej.
"Det er nemlig en ret og en pligt at stemme", pointerer han. Da han spørger, om eleverne er klar til valgaftenen, kommer der et lydigt ja fra stolerækkerne.
Da han spørger, om de er klar til pølsevognen om lidt, er jubelråbet en del højere.
18:30
"Hvem skal have pølser!?"
To travle kvinder står i pølsevognen og vender brød, laver burgere og steger pølser. Rundt om vognen står eleverne og venter på, at det bliver deres tur.
Egentlig holder skolen lukket Grundlovsdag. Derfor blev klasserne spurgt, om de havde lyst til at holde valgaften. Det ville de alle sammen, også 9.-klasserne, der ellers har eksamen i dansk og historie i dag torsdag.
"Det er bare en rigtig god måde at afslutte hele vores forløb om folketingsvalget på", siger Mathilde fra 7. klasse. Hun også, at det er meget mere interessant at holde valgaften med vennerne, som man nødvendigvis ikke er enige med politisk.
19:55
Eleverne samles endnu engang for at følge første exitpoll. TV 2's viser 90 mandater til rød blok og 80 til blå. Nogle elever er tydeligt utilfredse, mens andre klapper i hænderne og smiler. Christian Jensen fortæller eleverne, at det stadig er meningsmåling, og at resultatet derfor ikke er sikkert endnu.
Uglegårdsskolen lavede et lignende arrangement under det amerikanske præsidenvalg. Ifølge Christian Jensen er det nemlig vigtigt med traditioner, der går på tværs af årgangene, og så er det også med til at puste endnu mere til elevernes følelse af, at være borgere i samfundet.
"På den her måde gør vi det tydeligt, hvad vi tilbyder på linjen", siger han. "Og så er det også en måde at engagere eleverne i samfundet på, hvilket er vores og folkeskolens fornemmeste opgave. Jeg har forældre, der har fortalt, at de er begyndt at se TV-Avisen med deres børn, og det er jeg enormt stolt over".
Samfundsfag om natten under præsidentvalget
21:00
Omkring tre procent af stemmerne er talt op, og eleverne samles endnu engang. Christian Jensen pointerer, at Enhedslisten ser ud til at få 15 mandater. Og eleverne er helt klar over, at det betyder en stigning på ét mandat. Den seneste måneds tid har folketingsvalget nemlig fyldt rigtig meget på skoleskemaet, fortæller Joakim og Emil fra 8. klasse.
"Vi har set rigtig mange tv-klip, både den nuværende og den gamle valgkamp fra 2015", fortæller Emil, der føler, at han har fået en meget bedre forståelse for, hvad partierne står for.
"Lærerne ved virkelig meget om politik og den aktuelle situation, men de fortæller aldrig os, hvad deres holdning er. Derfor har vi selv fået lov til at tage stilling til, hvad vi kunne tænke os at stemme", siger han.
21:50
Både Emil og Joakim er på det sidste hold, der skal spille Jeopardy med temaet "Dansk Valgaften". Det er tydeligt på skoven af hænder og de voldsomme udråb, der kommer, når eleverne føler sig uretfærdigt behandlet, at de interesserer sig for politik. Flere af dem har helt styr på, hvornår kvinder fik stemmeret, hvad en finansminister egentlig laver og hvilken politiker, der havde valgannoncer på PornHub.
23:10
"Nu kører Lars Løkke i ministerbilen på vej til Christiansborg, og lige om lidt tager Mette Frederiksen også afsted", siger Christian Jensen, da 96 procent af stemmerne er talt op.
Anders Samuelsen er ikke sikker på at blive stemt ind, og Dansk Folkeparti skal fyre 21 folketingsmedlemmer. Da Christian Jensen nævner, at Stram Kurs ikke kommer ind, klapper nogle af eleverne.
I stedet for at være spredt, sidder alle elever nu i det store rum, der er begyndt at lugte af sure fødder og de chips, der er sat frem på lange borde. Men stemningen er stadig god blandt eleverne, der følger med på storskærmen og bruger partifolderne som vifter i varmen.
00.00
Mette Frederiksen er på vej mod Christiansborg, og Lars Løkke har meddelt, at han vil gå til dronningen i morgen og fortælle, at hans regering ikke kan forsætte. Det er Joakim fra 8. klasse godt tilfreds med.
"Der er kommet mange flere klimatosser i Folketinget, så forhåbentlig kan de være med til, at Socialdemokratiet får gang i klimaplanerne. Jeg håber også, at de får ændret skolereformen, selv om det er for sent for os at få noget ud af det", siger han.
Selv om eleverne gerne måtte blive for at høre Mette Frederiksens tale, venter mange forældre ude i bilerne, og storrummet bliver så småt affolket.
Ude ved parkeringspladsen står tre piger og snakker sammen, inden de skal hjem. Den ene når lige at udbryde:
"Hallo piger, hvem vandt egentlig?"