»Lund er en splitter – ikke en samler«

Troels Lund Poulsen bliver en helt anden type undervisningsminister, end man indtil nu har været vant til, mener to politiske kommentatorer.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tina Nedergaards tidlige exit fra Undervisningsministeriet var nok uventet for de fleste, men endnu mere uventet var det måske, at hendes afløser på posten blev den i uddannelsespolitisk sammenhæng ukendte Troels Lund Poulsen.

At statsminister, Lars Løkke Rasmussen, vælger en undervisningsminister uden uddannelsespolitisk erfaring, er også ganske usædvanligt, mener politisk kommentator og ekstern lektor i politisk kommunikation ved Roskilde Universitet, Rasmus Jønsson.

Han ser valget af Troels Lund Poulsen som et udtryk for, at statsministeren har efterspurgt en mere hårdtslående og konfrontationssøgende politikertype frem mod et folketingsvalg.

»Man skal nok forvente sig en undervisningsminister, som i høj grad sidder der for at lave 'ballade' og skabe debat - altså i høj grad en splitter frem for en samler, og derfor tror jeg ikke, at man skal forvente konstruktive løsninger på folkeskoleområdet frem mod et valg«, siger Rasmus Jønsson.

Hvis regeringen regnede med at kunne udrette noget på folkeskoleområdet før et valg, så havde de snarere valgt en politiker, der faktisk vidste noget om skolepolitik og selv havde nogle ambitioner, mener han.

DLF bør forberede sig på en ny epoke

Valget af Troels Lund Poulsen kan meget vel markere en helt ny epoke i dansk uddannelsespolitik, hvor magthaverne på sigt vil lytte mindre til, hvad faglige organisationer som for eksempel Danmarks Lærerforening mener, og det er, uanset hvem der vinder næste valg.

Det mener politisk kommentator og tidligere konservativ partiformand og minister, Hans Engell.

»På Christiansborg er man godt træt af uendelig lange forhandlinger om folkeskolen, der ikke bliver til noget. Billedet af, at vi har en folkeskole med en masse problemer, har sat sig fast, uanset om du er rød eller blå, og derfor tror jeg, at de fleste politikere gerne snart vil prøve noget nyt«, siger Hans Engell.

Frem mod et valg vil der ifølge Rasmus Jønsson være en indædt kamp om at få fralagt sig ansvaret for tingenes tilstand, og derfor bør folkeskolens interessenter være på tæerne.

»Regeringen står med et kæmpe problem i forhold til folkeskolen, fordi man i årevis har sagt, at når man har verdens dyreste folkeskole, så vil man også have verdens bedste. Men det er ikke lykkedes, så nu vil man forsøge at få flyttet fokus væk fra sig selv og i den forbindelse skubbe 'aben' videre til blandt andre Danmarks Lærerforening«, siger Rasmus Jønsson.

»Troels Lund Poulsen vil ikke være bange for at få gennemført regeringens skolepolitik med et eventuelt snævert flertal«, siger Hans Engell.

Han finder det dog ikke sandsynligt, at Troels Lund Poulsen vil blive siddende som undervisningsminister, hvis VK-regeringen skulle vinde det folketingsvalg, der senest skal afholdes i november.