Folkeskolen skrev om Dueholmskolens niveaudeling i juni
Mors-skole har gjort det nemmere at skifte niveau
Dueholmskolen på Mors niveaudeler stadig de ældste elever i tysk, engelsk og matematik, men nu er lærere og ledelse mere opmærksomme på, at holdene skal være så fleksible, at eleverne kan skifte niveau. Det har nogle elever gjort i år.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det vakte opsigt, da Folkeskolen før sommerferien skrev, at Dueholmskolen i Nykøbing Mors deler eleverne i 8. og 9. klasse på A-, B- og C-niveau i tysk, engelsk og matematik. Skolen erkendte, at den bevægede sig på kanten af loven, og det fik Walther Mikkelsen, formand for børne- og kulturudvalget i Morsø Kommune, til at indskærpe, at "skolen skal være 100 procent opmærksom på at overholde loven".
Dueholmskolen holder fast i niveaudelingen, men efter at have søgt råd i Undervisningsministeriet har den anlagt en ny kurs i den måde, holdene bliver til på, fortæller viceskoleleder Claus Bo Staudt Hansen.
"Vi har fundet ud af, at holdene ikke må køre hen over sommerferien, så i år blev eleverne undervist i deres normale klasser i de første tre uger. Vi brugte så tiden til at teste dem", siger han.
Øget fokus på, at holdene skal være fleksible
Undervisningsministeriet har gjort Dueholmskolen opmærksom på, at den højst må dele eleverne på hold i halvdelen af den samlede undervisningstid. Loven siger også, at holddannelse ikke kan fastlægges på forhånd for et helt skoleår ad gangen, men skal tages op til revision med jævne mellemrum.'
Sidste år skete det sjældent på Dueholmskolen, fortalte Claus Bo Staudt Hansen før sommerferien.
"Vi burde måske lade eleverne gennemgå en formaliseret test mere end én gang om året for at være sikre på at overholde loven, men selv om vi bevæger os på kanten af det lovlige, fungerer det godt", forklarede han dengang.
I dag siger viceskolelederen, at han har udtrykt sig forkert, hvis han har sagt, det var svært for eleverne at skifte hold. Men han siger samtidig, at skolen har fået mere fokus på, at holdene skal være fleksible.
"Vi tager udgangspunkt i elevernes interesser, arbejdsindsats og faglige niveau, og vi tager også sociale hensyn. Det kan for eksempel påvirke en elevs indsats, hvis forældrene skal skilles", siger Claus Bo Staudt Hansen.
Det er blevet lettere at skifte hold
Sidste år gennemgik faglærerne de elever, der eventuelt skulle skifte hold, op til efterårsferien og til påske. I år bliver elevernes indplacering evalueret ved testen i august, i forbindelse med elevplaner, skolehjemsamtaler og karaktergivning i november og marts og ved test omkring årsskiftet.
Claus Bo Staudt Hansen har ikke lavet en opgørelse over, hvor mange elever der har skiftet hold siden testen i august. Men han underviser selv i engelsk på C-niveau på 9. årgang, og her har han fået et par elever ned fra B, mens et par stykker er rykket den modsatte vej.
Også tillidsrepræsentant Jesper Søe har sagt goddag til en elev fra B-niveau på sit A-hold i matematik. Ingen af hans elever er rykket den anden vej.
"Vi kører efter bogen nu og evaluerer oftere end sidste år ud fra elevernes daglige indsats, deres afleveringer og vores faglige indsigt. Det foregår i vores fagteam, både ved de fire fastlagte gange og efter behov", siger Jesper Søe.
Det er blevet lettere for eleverne at skifte niveau, mener han.
"Det er det i og med, at vi lever op til Undervisningsministeriets krav. Det er for eksempel muligt for en elev at komme på et andet hold, hvis eleven selv eller forældrene ønsker det. Men det har vi dog ikke haft eksempler på. Både elever og forældre er tilfredse".
Mere arbejde til lærerne
Med den nye måde at evaluere på lever Dueholmskolen op til loven, mener Jesper Søe. Men det har medført mere arbejde for lærerne.
"Der ligger klart mere arbejde i det, jo oftere vi skal evaluere og forberede os til møderne i vores fagteam. Især var der pres på, da vi skulle rette testene lige efter sommerferien", siger tillidsrepræsentanten.
Arbejdet har været for tungt, medgiver viceskolelederen.
"Det tager en krig at rette gamle eksamensopgaver, og det går ikke, for lærerne har masser af andre opgaver i begyndelsen af skoleåret. Derfor har vi i engelsk købt en elektronisk test. Det vil lette arbejdet betydeligt", siger Claus Bo Staudt Hansen.
Skole på Mors niveaudeler konsekvent Kommunen indskærper: Skole med niveaudeling skal overholde loven