Elever, lærere og ledere på 200 folkeskoler og 100 fri- og privatskoler skal deltage i et nyt repræsentativt grundskolepanel.
Foto: sesame/istock
Efter følgeforskningen: Ny årlig dataindsamling med folkeskoler og frie skoler udskydes
Det sidste punktum i det store følgeforskningsprogram er sat. Til gengæld skulle en ny stor dataindsamling have været lige på trapperne. Men den er nu udskudt i et år, oplyser ministeren.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Efter planen ville Børne- og Undervisningsministeriet her i foråret have introduceret et repræsentativt grundskolepanel for at indsamle data om elever, lærere og ledere på landets folkeskoler og fri- og privatskoler.
Men på grund af corona er etableringen af panelet udskudt til næste forår, oplyser børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et brev til forligskredspartierne.
"Oprindeligt var hensigten at gennemføre første dataindsamling i foråret 2021. Grundet Covid-19 vurderes det imidlertid at være en uhensigtsmæssig belastning for skolerne at gennemføre dataindsamlingen på nuværende tidspunkt. Første dataindsamling udskydes derfor til foråret 2022", skriver ministeren.
200 folkeskoler og 100 fri- og privatskoler skal deltage
Det er ikke mange oplysninger, der er sluppet ud om den kommende nye dataindsamling. Folkeskolen.dk kunne tilbage i december løfte sløret om, at et grundskolepanel var på vej.
Panelet er opstået på anbefaling fra formandskabet for Rådet for Børns Læring, der i sin seneste årsberetning foreslog at videreføre erfaringerne fra følgeforskningsprogrammet til folkeskolereformen og lave et nyt forskningsprogram, som skal følge og undersøge kvalitet i grundskolen.
Efter følgeforskningen: Årlig dataindsamling på vej - nu også med de frie skoler
Pernille Rosenkrantz-Theil oplyser i brevet til forligspartierne, at det nye panel vil bestå af ca. 200 folkeskoler og 100 fri- og privatskoler, og her vil elever, lærere og ledere én gang årligt skulle besvare et spørgeskema om "aktiviteter og udfordringer" på skolerne.
"Formålet med grundskolepanelet er at tilvejebringe et solidt vidensgrundlag for politiske beslutninger og for den praktiske og pædagogiske udvikling af skolen. Samtidig er hensigten at gøre dette på en koordineret og smidig måde, der belaster skolerne så lidt som muligt", lyder det videre fra ministeren.
Politikerne har ikke tid til reform-forskningen
Vil drøfte mulige temaer med parterne
Af brevet fremgår det også, at Pernille Rosenkrantz-Theil vil indkalde "folkeskolens parter og foreningerne på fri- og privatskoleområdet, bl.a. med henblik på at udvælge, hvilke temaer grundskolepanelet skal bidrage med viden om".
For en uge siden kom den endelige redegørelse for folkeskolereformen. Redegørelsen markerede det endelige punktum for det massive 6-årige følgeforskningsprogram til 75 millioner kroner, som har ført til intet mindre end 57 rapporter om reformen.
Overblik: Her er, hvad vi allerede ved om folkeskolereformen