Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Musikstarter har indtil nu været musikkens svar på fodboldcamps. Men til sommer rykker Musikstarter ind i hverdagen på Vestre Skole i Silkeborg. Skolen opretter en linje, som elever fra 7. klasse kan vælge. Og når det sker, er det faktisk en gammel drøm, som går i opfyldelse, fortæller guitarist i Nephew Kristian Riis.
"I virkeligheden kiggede vi først på folkeskoler. Det var bare svært at ringe op til nogle og sige, hey, her er en megafed idé. Vi indfører et fag, som hedder Musikstarter. Det var ikke nemt for os", siger Kristian Riis.
Han har en baggrund som underviser på ungdomsskoler, og derfor henvendte Nephew sig til Ungdomsringen og begyndte samarbejdet omkring Musikstarter, som siden har udviklet sig til 10 camps med 1000 deltagere. Projektet er nu støttet af Bikuben Fonden.
Forsker: Skab et nyt rum til samarbejde mellem musikskoler og folkeskoler
Ønsket bag projektet er, at flere unge skal opleve, hvad musikken kan, når man sammen lytter, griner, mærker og skaber musik. Bandet ser musikken som et redskab, der på mange måder udvikler børn og unge.
"Tanken var at skabe en pendant til de her fodboldcamps, der er om sommeren. Musikstarter handler bare om at mødes omkring musik i stedet for. Målet er at ramme nogle af de unge som ikke nødvendigvis er til fodbold, men som gerne vil mødes i et fællesskab, men ikke kan finde ud af det".
Samtidig ville de også gerne arbejde for, at unge fik mulighed for at møde nogle af deres forbilleder. Derfor har bands som Dúné og Velvet Volume også været på camp-besøg.
"Men fra starten var det vores ønske, at det her ikke bare var en camp, men noget, som kunne leve over hele året og i stedet for bare at skabe en ide og et format, så ville vi gerne skabe en bevægelse. Vi håbede, at flere ville tage Musikstarter til sig. Vi ville gerne have, at flere vil bruge det - også når det ikke er efterårsferie", siger Kristian Riis.
På Musikstarter.dk kan man blive inspireret af flere tutorials
Folkeskolereformen åbner Musikstarter-muligheder
Da folkeskolereformen blev en realitet, blev Nephews ønske taget op igen, fortæller keyboardspiller i bandet René Thalund.
"Folkeskolereformen gjorde, at mere af børnenes dag blev taget. Vi ønskede at navigere i det. Vi så, at Musikstarter godt kunne blive klemt i det. Og vi så, at det kunne være en vej ind i folkeskolen for projektet", siger han og henviser til professor ved Center for Music in the Brain, Peter Vuust, som netop har offentliggjort en undersøgelse, der viser, at der er en sammenhæng mellem at spille musik og have en god arbejdshukommelse.
Elever, der dyrker musik, husker bedre
"Han mangler at etablere, at der også er en kausalitet. Det vil sige, at hvis du begynder at spille musik, så kan det også hjælpe din arbejdshukommelse. Men det vil de materialer, der nu er samlet måske kunne vise. Det er jo vand på vores mølle. Musik er centralt for en hel masse dannelse", siger René Thalund og understreger, at ideen med Musikstarter netop er, at musik er for alle - uanset evner.
"Projektet handler om en tænkning om at have musik i sit liv. Ikke for at være stjerne, eller for at man kan stille op i Xfactor. Musik er noget positivt i vores liv, og det ville det også være, selv om det ikke havde været professionelt".
Vestre Skole bringer Musikstarter ind i skolen
Nephew har rødder i Silkeborg. Og da skoleleder og tidligere musiklærer Kristian Toft hørte om Musikstarter, bød han straks ind. Vestre Skole deltog derfor sammen med Silkeborg Ungdomsskole og Den Kreative Skole i arbejdet med at etablere en Musikstarter camp i efterårsferien sidste år.
"Vi havde 100 børn med, og det var en kæmpesucces. Men jeg er så gået skridtet videre. Sammen med Den Kreative Skole og læreruddannelsen i Silkeborg laver vi en musikstarterlinje på skolen, som starter til august(rettet 10/2 2017 kl. 8.27)", siger Kristian Toft.
Han er stolt over at være med til at invitere Musikstarter ind i folkeskolen.
"Vi ønsker at lave en folkeskole, hvor alle børn er motiverede og nysgerrige til og med 9. klasse. Det er de ikke i dag, og det har de ikke været i mange år. Musikstarter en god katalysator for at motivere. Ikke for alle børn, men vi vil gerne lave en gren for dem, som ikke spiller fodbold", siger han.
Han håber at få mulighed for at knytte forskning til skolens satsning. "Vi vil gerne måle på de her musikstarterbørn. Og det er der god grund til. For vi vil være de første, der laver en musiklinje som et alment dannende projekt. Der findes musiklinjer på skoler, men det er talentlinjer - og her er det for alle".
Derfor var Kristian Toft sammen med Ungdomsringen og de to musikere fra Nephew taget til KL's Børn- & Unge Topmøde i Aalborg i sidste uge for at inspirere kommunerne til at brede projektet mere ud.
"Jeg er vild med dannelsesaspektet i det. Samtidig med, at det er tæt på det etablerede musiske miljø - idolerne. Alle kan være med, og det er jo det, folkeskolen også står for".
Og så håber han, at han har overtalt Nephew til at komme, når eleverne begynder på Musikstarterlinjen på Vestre Skole til august.