Sissel Bruun og hendes kolleger på Trekronerskolen har fået et tre-dages-kursus, før de skulle undervise de første 1.-klasse-elever i engelsk i år.
Foto: Henrik Ankerstjerne Hermann
Engelsk bliver aldersopdelt i læreruddannelsen
De lærerstuderende, der vil læse engelsk efter sommerferien, skal vælge mellem at specialisere sig i enten engelsk i 1.-6. klasse eller i 4.-10. klasse. Det er en del af den nye læreruddannelsesbekendtgørelse.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Fordi spændet fra 1.-10. klasse er så stort, skal engelsk i læreruddannelsen aldersspecialiseres, ligesom dansk- og matematik allerede er opdelt. De nuværende engelsklærere må efteruddannes, hvis de skal specialisere sig i at undervise indskolingselever i engelsk, men efter sommerferien vil de lærerstuderende kunne vælge mellem to engelskfag: indskoling-mellemtrin eller mellemtrin-udskoling. Det fremgår af den nye læreruddannelsesbekendtgørelse (se link til højre).
Ministeren lyttede: Målstyring alligevel ikke et hovedmål i læreruddannelsen
"Metoderne over for de helt små er meget forskellige fra dem, man bruger hos elever, der kan læse og skrive. Så det er relevant at blive specialiseret i det", siger formand for den nationale faggruppe for engelsk i læreruddannelserne, Ingelise Jensen.
Til daglig underviser Ingelise Jensen i engelsk og tidlig sprogundervisning på læreruddannelsen i Jelling, UC Lillebælt. Bekendtgørelsen kommer til at påvirke strukturen i læreruddannelse på professionshøjskolen.
"Der er to nationale moduler, som er fælles for alle læreruddannelser i landet, og i sit tredje modul skal man så vælge, om man vil undervise de yngste eller de ældste", fortæller Ingelise Jensen.
Hun fortæller dog, at det ene ikke at udelukke det andet, hvis man gerne vil være engelsklærer på alle klassetrin. I Jelling oprettes også et fordybelsesmodul kaldet young learners, hvor der er fokus på den tidlige sprogstart. Hvis man tager dette modul oven i 4.-10.-klasse-modulet, har man undervisningskompetence i engelsk i hele skoleforløbet.