Debat

Hvis man nedlægger lejrskolerne, fjerner man fundamentet for at skabe de børnefællesskaber, der er altafgørende for inklusion, skriver skribenten.

Lærer om lejrskoler: Det er ikke flødeskummen på toppen, man fjerner. Det er hele kagebunden

Færre folkeskoleelever kommer afsted på lejrtur. Det kan få konsekvenser, for det er selve fundamentet for børnefællesskaberne, man er inde og pille ved, skriver Mia Lodberg Nielsen.

Offentliggjort

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Nogle sange kan med et føre en tilbage i tid og sted. For mig er Søren Kragh-Jakobsens ”Kender du det?” – bedre kendt som ”Mona, Mona, Mona” – en af dem. Her bliver jeg transporteret tilbage til lejrskole i år 2000.

I modsætning til sangens hovedperson, Jesper Ravn, fik jeg ingen vin af min lærer, og Ronni lagde heller ikke sin hånd i min. Men lejrskolen var alligevel fuld af liv og fællesoplevelser. Foruden et par knubs og kærestesorger.

Lejrskolerne er dog en saga blot for folkeskoleelever i flere af landets kommuner. Et større datamateriale, som Fagbladet Folkeskolen har indsamlet, viser nemlig, at færre og færre elever kommer ud og se med DSB. Selvom der tilbydes gratis transport i forbindelse med lejrskoler, er der ikke penge eller vilje nok til at komme afsted. Medmindre man er friskole- eller privatskoleelev selvfølgelig.

I 2023 var det kun 22 procent af folkeskoleeleverne i 5.-9. klasse, der benyttede sig af tilbuddet om gratis transport til lejrturen, mens det var hele 37 procent af eleverne fra fri- og privatskoler.

Hos folkeskolerne er der desuden sket et fald på 4 procent i antallet af elever, der kommer afsted fra 2022 til 2023, mens der i samme periode er sket en stigning på 2 procent for fri- og privatskolerne.

Nedlæggelser

24 år efter min egen lejrtur kom jeg selv ind og gav mine elever den besked, at vi skulle på lejrskole – det var dog ikke ”oppe i Nordsjælland et sted”. Turen gik til Rendbjerg.

Nok var der få elever, som savnede, slog sig på relationer eller ikke brød sig om maden, men alle elever tog ansvar og viste hensyn til hinanden. Det er man nemlig nødt til, når man skal sove fem elever på et værelse med plads til fire. Her var ingen overladt til sig selv, og alle havde det samme beløb med i lommepenge. Der var lige mulighed for deltagelse, og det er ikke hverdag for mange elever.

At flere og flere elever på fri- og privatskoler får fællesoplevelser. Det vidste jeg godt. At det gælder færre og færre elever i folkeskolen, vidste jeg også godt. Men at man aktivt understøtter den stigende ulighed blandt børn og unge kommer jeg aldrig til at forstå.

I 2023 sparrede Esbjerg Kommune Sønderho Feriekoloni væk. Det var her kommunens 3. klasser havde deres lejrskoleophold. I år risikerer vi, at 6. klasserne lejrskoleophold nedlægges. Det efteralder folkeskoleeleverne uden lejrskoleophold overhovedet – medmindre den enkelte skole selv betaler for logi, hvilket jeg tvivler på, der er råd til, når alene det at finde penge til mapper eller pap til julepynt er en udfordring.

Mere end meningsløse test

Hvis man nedlægger lejrskoler, der er en af folkeskolens fællesskabende oplevelser, fjerner man ikke bare flødeskummen på toppen, men selve kagebunden, der danner fundamentet for at skabe børnefælleskaber. Det er ellers helt altafgørende for, at inklusion kan finde sted.

Lejrskolen er ikke kun et spørgsmål om ild i pejsen og fællessang om smukke Charlie – du ved, den med Gasolin – men en pause væk fra de kendte rammer og rutiner, hvor der er mulighed for at udfordre og udforske bestående tanker og det vante.

Fællesopleveler i den virkelige verden sætter positive spor. Både i forhold til klassefællesskabet og den enkelte elevs trivsel og selvværd.

Alle børn og unge har brug for en skole, der giver dem andet og mere end meningsløse tests og undersøgelser i et stopfyldt klasselokale.

Alle børn og unge har brug for begivenheder, der senere i livet står lysende klart i erindringen, som en oplevelse de voksede og lærte af – også selvom Ronni ikke lagde sit hoved på min skulder, og jeg ikke fik mit første kys på den lejrtur for 24 år siden.

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk