Debat

"Det handler om at fjerne en unødvendig barriere for pigernes læring", skriver Jennie Thomsen

Debat: ”Nogle blev flove, blødte måske igennem og følte sig tvunget til at gå hjem”

Gratis hygiejnebind bør indføres på alle skoler i Danmark. For de positive effekter overstiger med længder de minimale udgifter, der følger med, skriver skoleleder.

Offentliggjort Sidst opdateret

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

For et halvt år siden kom skolens elevråd til mig. De havde drøftet og stemt for, at vores skoler skulle stille gratis hygiejnebind til rådighed til eleverne – og det har vi gjort lige siden.

For det første fordi jeg er stolt af, at vi har et engageret og proaktivt elevråd, der med deres forslag og beslutninger skubber os i nye retninger. Det er elevdemokrati i sin fineste form, for de har blik for, hvad eleverne ønsker og efterspørger. Men også fordi jeg grundlæggende er helt enig med elevrådet.

Gratis hygiejnebind bør være standard på skolerne, for de positive effekter overstiger med længder de minimale udgifter, der følger med.

Det fylder enormt meget

Mangel på adgang til menstruationsprodukter kan have alvorlige konsekvenser for piger og deres skolegang. En rapport fra FN's Børnefond (UNICEF) har fremhævet, at piger, der ikke har adgang til nødvendige hygiejneprodukter, ofte vælger at blive væk fra skolen, når de har menstruation. Det er ikke et fænomen, vi kun ser i udviklingslande, men også på skolerne herhjemme.

Før vi selv indførte gratis bind, skete det ofte, at elever blev usikre og stressede, hvis de pludselig fik menstruation i løbet af skoledagen uden at have bind eller tamponer med i tasken. Nogle blev flove, blødte måske igennem og følte sig tvunget til at gå hjem. Og jeg kan sagtens forstå, at det kan føles både sårbart og pinligt at stå i den situation.

At være bekymret for noget så basalt som at få sin menstruation, når man ikke er forberedt, kan fylde enormt meget i en piges hverdag og skoletid. Det problem har vi nu afhjulpet ved at stille gratis bind til rådighed til alle eleverne i en dispenser på deres toiletter.

Det handler om at fjerne en unødvendig barriere for pigernes læring. Ved at tilbyde gratis hygiejnebind viser vi som skole, at vi tager ansvar for pigernes trivsel, og at vi ønsker at give dem de bedste betingelser for at deltage i undervisningen uden bekymring. Vi oplever allerede mærkbart større ro blandt eleverne.

En simpel investering

Gratis hygiejnebind på vores skoler kan være en konkret og enkel løsning på et problem, som mange måske ikke taler højt om, men som har stor betydning for den enkelte. Hvis vi som samfund anerkender, at sundhed og trivsel er grundlæggende rettigheder for alle børn, er det kun naturligt, at vi også sørger for, at pigerne ikke lades i stikken under deres menstruation.

Det kan måske synes som en lille ting, men gratis hygiejnebind til folkeskolens piger er en investering i deres fremtid. Når piger føler sig trygge og veltilpasse i skolen, kan de fokusere på det, der er vigtigt: at lære, udvikle sig og deltage aktivt i fællesskabet.

Som skoleleder har jeg et ansvar for at sikre, at alle elever trives og har de bedste forudsætninger for at deltage i undervisningen på lige vilkår. Derfor var jeg heller ikke i tvivl, da elevrådet bragte forslaget på banen – et forslag som også institutionsbestyrelsen bakker op om.

Jeg opfordrer derfor til, at alle skolebestyrelser tager en debat og spørger sig selv, om de også skal tilbyde gratis hygiejnebind til pigerne som en del af deres politik for læring og trivsel.

Hygiejne er ikke et privilegium, det er en ret. Lad os sikre, at alle piger har de samme muligheder for at få den bedst mulige skolegang.

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk