Malik Siddique er færdig med at begå kriminalitet. Nu bruger han energi på at give sine erfaringer videre til socialt belastede unge.

Roden Maliks lærer banede vej til en bedre fremtid

Når Malik Siddique ser tilbage på sin skolegang, var der én lærer, som havde evnen til at trænge igennem til ham og gøre en forskel. Det fortæller den tidligere kriminelle Malik, som nu hjælper socialt udsatte unge med at bryde den onde cirkel – ligesom han selv har gjort.

Offentliggjort

Gadefortællinger

• Gadefortællinger er et formidlingsprojekt for unge mænd, derer vokset op i boligområder præget af bander, vold ogradikalisering. Projektet har til formål at give unge en stemme iden offentlige debat ved at øge forståelsen for den virkelighed,som nogle unge lever i, og belyse, hvordan de unges og samfundetsresurser anvendes mere effektivt.

Det var en hård klasse, Malik Siddique gik i. Mange lærere gav op, men Svend-Aage Mortensen blev der, og at Svend-Aage ikke gav op over for de til tider urimelige unge mennesker, er noget af det, der har sat sig i hukommelsen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Malik Siddique kommer kørende på en stjålen knallert. Han er 13 år, og på vej ned ad Rantzausgade på Nørrebro får han øjenkontakt med sin lærer, Svend-Aage Mortensen.

Bagefter snakker de to om episoden.

»Svend-Aage tog mig til side og sagde selvfølgelig, at jeg skulle stoppe med at stjæle knallerter. Men så sagde han: 'Den her ene gang lader jeg det gå, men vil du ikke godt være sød at respektere mig og lade være med at køre på stjålne knallerter i skoletiden«, siger Malik.

Maliks lærer: "Dejlig at høre"

»Det gjorde bare et eller andet, den måde han håndterede det på. Han kunne connecte med os på en eller anden måde«, fortæller Malik Siddique, som i dag er 27 år.

»Der er en machokultur på Nørrebro, og hvis en lærer gør det, der på engelsk hedder 'cutter dig ud', altså skælder dig ud foran alle sammen, hvad gør en ung dreng så? Han går i forsvarsposition og svarer igen. Jeg tror aldrig nogensinde, jeg har fået skældud af Svend-Aage foran hele klassen - han tog mig altid til side. Jeg tror, han har luret den her kulturelle ting med, at det ikke virker at skælde nogen ud foran en forsamling«.

Malik Siddique fik Svend-Aage Mortensen som idrætslærer på mellemtrinnet og i udskolingen også som matematik-, geografi- og fysiklærer. Maliks klasse bestod af mange børn med socialt belastet baggrund.

»I 6. klasse begyndte tingene for alvor at komme ud af kontrol. Man kan vist roligt sige, jeg var en rod. Jeg gik i en meget voldsom klasse, og vi fik tit nye lærere, fordi mange gik ned på at have os. Svend-Aage var en af de lærere, som blev der«, siger Malik.

I 8. klasse består klassen blot af fire drenge og fire piger - alle med indvandrerbaggrund.

Læreren fik roden til at vokse

»Svend-Aage kunne tænke ud af boksen. Han havde en eller anden pædagogisk indsigt i at arbejde med andengenerationsdrenge fra Indre Nørrebro. Når han talte, følte jeg, at han talte til mig, og ikke ligesom når en sagsbehandler trækker skuffen ud for at finde nummeret på ens sagsakt«.

Malik voksede op i området omkring Blå-gårds Plads og var som ung en del af det hårde miljø på Indre Nørrebro. Han tog sin 9.-klasses afgangseksamen i 2003, men til at begynde med fik han ikke et bevis på det, for på dimissionsdagen sad han i ungdomsfængsel for vold.

Efter endt dom kom Malik på gymnasiet. Det var ellers tæt på ikke at blive til noget, for tre af fire lærere erklærede ham »ikke egnet« - men Svend-Aage Mortensen troede på ham, fortæller Malik Siddique.

»Jeg havde aldrig forestillet mig at skulle gå på gymnasiet«, siger Malik, som til at begynde med fandt det svært at følge med fagligt på gymnasiet.

»Det var kun i de fag, hvor jeg havde haft Svend-Aage i folkeskolen, at jeg kunne følge med«. Senere gik det dog bedre, og Malik Siddique gennemførte gymnasiet med bravour.

»Jeg fik nærmest tocifrede hele vejen igennem«, siger han med stolthed i stemmen. I løbet af gymnasietiden fik han også sit afgangseksamensbevis fra folkeskolen.

Da han var 18 år, blev Malik Siddiques mor alvorligt syg af kræft. På et tidspunkt bad hun sønnen om at komme ud af den kriminelle løbebane. Det lovede han at gøre, og i dag er den del af hans liv fortid. For et par år siden blev han kandidat i globale studier og kommunikation.

I dag bruger Malik Siddique i foreningen Gadefortællinger selv nogle af de værktøjer, Svend-Aage brugte mod ham som dreng. Foreningen er en gruppe af mennesker, som har det til fælles, at de kommer med en socialt belastet baggrund, men nu i stedet for at begå kriminalitet eller drikke for meget bruger energi på at formidle deres fortællinger videre til unge.

Målet er at fortælle en anden historie om de unge, som medierne tegner et entydigt negativt billede af, fortæller Malik Siddique.

»Der er brug for de unges historier, og der er brug for, at de selv kan fortælle dem. Det er med til at nedlægge de fordomme, som folk har. Det andet aspekt er, at vi i foreningen får de unges syn på nye tiltag som bandeparagraffer og andre ting«, siger han.

Gadefortællinger tager ud på folkeskoler og har blandt andet været på en ungdomsskole i Københavns Nordvest, hvor mange havner efter at være blevet smidt ud fra andre skoler.

»Det er så vigtigt at være personlig over for de unge, ligesom Svend-Aage var det over for mig. De skal ikke føle sig som en sag i en mappe, men tages seriøst. Jeg tror, en dreng i 8. klasse kan se, om man rent faktisk vil hjælpe«, siger han.